Coronavirus sau alergie de sezon? Diferențele și asemănările dintre simptomele COVID-19 și ale alergiilor respiratorii

Coronavirus sau alergie de sezon? Diferențele și asemănările dintre simptomele COVID-19 și ale alergiilor respiratorii

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Pentru că alergiile sezoniere implică aparatul respirator, există unele asemănări între acestea și infecția cu coronavirus, dar și deosebiri semnificative. Campania ”Alergie în pandemie”, realizată de Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) are scopul de  a sublinia simptomele comune dintre alergii și infecția virală, dar mai ales diferențele importante. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică a fost înființată în 1990 și este membră a Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică și a Organizației Mondiale de Alergie, reunind medici specialiști din domeniul alergologiei și imunologiei clinice

Alergiile, considerate banale au devenit motiv de panică pentru persoanele îngrijorate că ar putea lua coronavirus. 

„În contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele pacienților alergici se complică! Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenția celor din jur; tusea care îl poate însoți declanșează panica… Dacă are noul coronavirus? Dacă sunt în pericol? Este o situație pe cât de des întâlnită, pe atât de normală, pentru că tensiunea creată de frică și neînțelegerea simptomelor duce la această stare de lucruri”, arată Conf. Dr. Roxana Bumbăcea, președintele SRAIC.

Această tensiune este resimțită acut și de persoanele alergice, care se tem că vor fi etichetate ca potențial purtătoare de COVID-19 și nu știu cum să-și inhibe simptomele, ceea ce le pune într-o situație destul de dificilă. 

alergie

Asemănări și deosebiri între alergii și infecția COVID-19

Până la un punct, există simptome comune, precum tusea, secrețiile nazale și durerile de cap care pot apărea în ambele situații. Dar alte caracteristici majore ale infecției virale simptomatice, precum febra peste 38 de grade Celsius, durerile musculare, pierderea mirosului, alterarea stării generale, oboseala, nu apar în cazul alergiilor. 

Rinitele alergice, care au un punct de vârf în perioada primăvară-vară, pot crea panică, deși sunt complet inofensive pentru cei din jurul persoanei afectate. Unul dintre simptomele cele mai marcante ale rinitelor, strănutul, nu apare, de obicei, în infecția cu coronavirus, în vreme ce febra și pierderea mirosului nu sunt întâlnite în alergii. 

„În timpul sezoanelor de polen (polen de graminee – primăvară-vară timpurie, polen de Ambrozia – vară-toamnă), pacienții alergici suferă de simptome supărătoare, cum sunt: strănut repetitiv, secreții nazale, blocaj nazal, mâncărimi ale nasului și ochilor, lăcrimare. Deși de multe ori simptomele sunt confundate cu răceli și poate că unele manifestări sunt comune cu cele ale COVID-19, există și diferențe: strănutul este mai degrabă o caracteristică a alergiilor decât a bolii COVID-19, febra și pierderea mirosului sunt semnale clare că cel mai probabil nu este vorba de alergie.”, arată Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, vicepreședinte SRAIC.

”Sub tratamentul simptomatic recomandat de medicul specialist, simptomele rinitei alergice pot să fie ținute sub control și nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește efectele adverse sau interacțiunile nedorite ale claselor de medicamente administrate pentru rinită în cazul în care pacientul alergic se îmbolnăvește de COVID-19”, adaugă Dr. Berghea.

Alergia la polen poate evolua în astm

Chiar dacă strănutul, mâncărimea și înroșirea ochilor sunt simptome specifice alergiei, care nu ar trebui să producă îngrijorare în rândul pacienților, nici al celor care intră în contact cu aceștia, tusea este un simptom comun între unele alergii și infecția COVID-19. La persoanele la care rinita alergică evoluează către astm, tusea se instalează frecvent, ceea ce poate spori panica în perioada pandemiei. 

„Alergia la polen poate îmbrăca diferite aspecte, poate asocia diferite manifestări. Acum suntem în plină vară, cu polen de graminee în jurul nostru și ne pregătim de «marea confruntare» cu polenul de ambrozie, care se găsește în concentrații mari la sfârșitul verii spre toamnă. Așadar, dacă strănutăm, dacă ne mănâncă ochii și nasul, dacă avem probleme de respirație mai ales când ieșim la plimbare în parc, la fotbal cu prietenii, nu înseamnă că ne-am întâlnit cu virusul. Poate fi o alergie! Și nu trebuie neglijată o alergie la polen, pentru că simptomele de rinită pot evolua spre astm în aproximativ 30% din cazuri”, arată Conf. Dr. Corina Bocșan, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, coordonator grupuri de lucru SRAIC. 

 În astfel de cazuri de alergii severe, însoțite de simptome astmatice, în special de tuse și dificultăți respiratorii, poate fi dificil de diferențiat între reacția alergică și simptomele infecției cu coronavirus. 

„Astmul și rinita alergică sunt două afecțiuni asupra cărora factorii de mediu în interacțiune cu factorii genetici au un impact major, atât în etiopatogenia bolii, cât și ca triggeri ai exacerbărilor. Odată cu suprapunerea sezonului alergiilor de primăvară cu sezonul gripal și răspândirea altor virusuri, așa cum este SARS-CoV2, poate fi dificil să se stabilească dacă simptomele respiratorii sunt tipice pentru expunerea alergenică din această perioadă a anului sau semnele unei afecțiuni mai severe. Cunoașterea diferenței dintre simptomele alergice și cele ale unei infecții virale este esențială atât pentru medici cât și pentru pacienții alergici”, subliniază Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, vicepreședinte SRAIC.

bolnava

Persoanele cu alergii se pot simți stigmatizate în perioada pandemiei

Pe lângă neplăcerile cauzate de alergie, persoanele care au această afecțiune se simt inconfortabil și din cauza reacțiilor celor din jur, care le arată fățiș panica lor. Totuși, ținând cont că alergiile revin periodic, este important ca oamenii să înțeleagă că simptomele clasice precum strănutul sau lăcrimarea ochilor nu sunt comune cu coronavirusul. 

”...pandemia cu SARS-CoV2 va trece, precum și inflamarea emoțională pe care o generează în cei mai mulți dintre noi; însă alergiile sezoniere vor reveni an de an, iar tusea și strănutul își vor mai face simțită prezența în continuare. Încrederea, reglarea emoțională, cunoașterea și compasiunea sunt atribute pe care fiecare dintre noi este bine să le integreze în relația cu sine și cu cei din jur.”, arată psihologul și psihoterapeutul Oana Calnegru.

Tocmai de aceea, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică a demarat campania ''Alergie în  pandemie'', pentru a informa corect publicul asupra manifestărilor alergice, dar și pentru a avertiza persoanele alergice să-și monitorizeze atent simptomele, pentru a sesiza potențiale diferențe față de alergia lor obișnuită, ce pot apărea ca urmare a infectării cu coronavirus. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni
Incepe quiz
Testul de geografie pe care îl trec doar 4% dintre oameni

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.