Coxartroza: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Coxartroza: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Redactor Alexa Galgau

Cartilagiul este o structură cauciucată care acoperă capetele oaselor în articulații și este compus din apă și proteine, principala lui funcție fiind aceea de a reduce fricțiunea dintre articulații și de a absorbi șocul. Atunci când acesta se deteriorează, apare artroza, iar una dintre formele aceste afecțiuni este cea care cauzează probleme cu șoldul: coxartroza.

Este o boală foarte dureroasă, iar mulți pacienți ajung să nu mai aibă mobilitate la fel de mare din cauza disconfortului. Citește mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentul coxartrozei!

durere de șold

Coxartroza: cauze și simptome

Artroza este o boală care apare cu preponderență la cei care mai au cazuri în familie, însă nu se poate spune că este o boală rară, deoarece există foarte mulți factori care pot duce la apariția ei. Unul dintre aceștia este obezitatea - din cauza greutății mari a corpului, articulația șoldului este suprasolicitată pe termen lung, iar cartilagiul suferă, deteriorându-se iremediabil în cele din urmă.

Un alt factor de risc este reprezentat de anumite accidente, dar și de activitate sportivă cu impact mare asupra articulațiilor (precum alergatul). Predispoziția către coxartroză poate să apară și din copilărie, dacă articulațiile nu s-au format așa cum trebuie.

Primul simptom al coxartrozei este disconfortul în zona șoldului, care apare preponderent dimineața la prima oră și devine mai accentuat la efort. Poate să fie vorba și despre o durere inghinală sau a fesei, nu neapărat doar a șoldului.

Alte simptome ale coxartrozei sunt:

  • rigiditate și capacitate scăzută de a mișca șoldul;
  • durere, umflare sau sensibilitate în zona șoldului;
  • senzația că oasele se freacă între ele.

Dacă evoluează, coxartroza ar putea provoca dureri permanente, care nu sunt ameliorate nici de repaus.

radiografie la sold

Coxartroza: diagnostic și tratament

În cazul în care suspectezi că suferi de coxartroză, trebuie să te programezi la medicul ortoped, iar acesta te va pune să faci o serie de mișcări și îți va monitoriza gradul de disconfort pentru a pune un diagnostic. Mai departe, se va face o radiografie pentru a detecta schimbările apărute la nivelul articulațiilor.

Există mai multe variante, fie clasice, fie invazive, prin care boala poate fi ameliorată și ținută în frâu. Primele sunt cele bazate pe exerciții fizice și întinderi, iar cele invazive sunt cele care presupun înlocuirea șoldului și sunt în general adoptate atunci deteriorarea cartilagiului șoldului este foarte avansată.

Bolnavii au următoarele variante de tratament pentru coxartroză, pe care trebuie să le stabilească cu medicul:

  • tratamente medicamentoase: una dintre cele mai simple soluții este administrarea de analgezice pentru cei care nu au simptome avansate. Uneori, se pot face injecții cu acid hialuronic, cu steroizi sau cu plasmă pentru a reduce inflamația articulară. Niciunul dintre aceste tipuri de injecții nu oferă o soluție permanentă pentru coxartroză, ci doar o ameliorare temporară.

  • terapie fizică: este vorba despre exerciții fără impact asupra articulațiilor, care ajută la întinderea musculaturii și la întărirea acesteia. Cele mai bune exerciții pentru coxartroză sunt: yoga, tai-chi, mersul pe bicicleta staționară și înotul.

  • tratamente alternative: acestea au ca scop reducerea disconfortului fizic cauzat de coxartoză. Deși studiile nu confirmă că ele ar funcționa, numărul oamenilor care le laudă efectele este unul impresionant. Masajul, acupunctura și suplimentele alimentare sunt cele mai populare opțiuni de tratamente alternative pentru această problemă.

  • schimbări în stilul de viață: în special în cazul celor care au probleme cu greutatea și au cazuri de artroză în familie. Scăderea în greutate, schimbarea dietei, folosirea compreselor și adoptarea unui stil de viață activ (dar fără exerciții periculoase pentru șold) sunt esențiale pentru ameliorarea simptomelor și încetinirea bolii.

  • operația: atunci când variantele de mai sus nu dau rezultate și durerea devine incapacitantă, medicul ar putea recomanda o soluție chirurgicală, care constă fie în înlocuirea cartilagiului cu unul de metal, fie cu înlocuirea totală a șoldului.

Cine nu are grijă de articulații poate dezvolta coxartroză, așa că trebuie să fiți atenți la acestea, chiar dacă nu ați avut în familie cazuri de boli artrozice.

Citește mai multe și despre artrita reumatoidă și cea bacteriană!

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.