Cum identifici corect problemele trompei lui Eustachio

Cum identifici corect problemele trompei lui Eustachio

Redactor Divahair.ro

Cel puțin o dată în viață ai ajuns la medic cu urechile înfundate sau cu acea senzație de țiuit. Fie că a fost vorba despre urmările unei răceli sau chiar despre o alergie, problema a fost, invariabil, identificată la trompa lui Eustachio. Află mai jos care sunt cauzele, simptomele și factorii care conduc la inflamarea acestei zone, ca să poți identifica în mod corect o astfel de afecțiune. Mai apoi, îți povestim când este cazul să mergi la doctor, cum poți fi diagnosticată și care este tratamentul unei astfel de probleme.

Ce este trompa lui Eustachio?

Trompa lui Eustachio reprezintă un canal mic, fin, care leagă urechea medie de faringe. Rolul său este de a echilibra presiunea din urechi și de a conduce fluidul din urechea medie, acea zonă a urechii din spatele timpanului, către faringe. De regulă, acest conduct stă închis, dar se deschide atunci când înghițim, mestecăm sau căscăm. Deschiderea lui este provocată de mișcările faringelui, iar aerul este condus din faringe în ureche, înlocuind astfel, aerul resorbit de mucoasa urechii.

Acest mic tub se înfundă, din când în când, din diverse motive. Este momentul în care noi simțim urechile în înfundate sau auzim acel țiuit, iar medicii numesc această problemă disfuncția trompei lui Eustachio. Este, de altfel, o afecțiune des întâlnită și, în funcție de ceea ce a provocat-o, poate trece de la sine sau prin tratament, în urma consultului de specialitate.

Iată cum identifici corect problemele trompei lui Eustachio!

Sunt câteva simptome care indică disfuncția trompei lui Eustachio. Așadar, dacă îți simți urechile înfundate, ai acea senzație de urechi pline, durere, nu mai auzi bine sau auzi înfundat, ai senzația unui țiuit (cunoscut sub numele de tinitus), te gâdilă urechile, te confrunți, cel mai probabil cu o afecțiune la trompa lui Eustachio. Persistența problemelor diferă, de la caz la caz, în funcție de cauzele care au dus la aceste simptome. Dacă este vorba despre schimbarea de altitudine, cu siguranță auzul tău va reveni la normal când și tu vei reveni cu picioarele pe pământ. Însă, dacă este vorba despre o răceală sau alte afecțiuni, simptomele vor fi de durată.

Care sunt cauzele care duc la afecțiuni ale trompei lui Eustachio

Așa cum spuneam mai sus, o alergie, schimbarea de altitudine sau răceala comună pot duce la apariția simptomelor, pentru că trompa lui Eustachio se poate inflama sau umple cu mucus. În general, persoanele care se confruntă des cu sinuzite au probleme și cu trompa lui Eustachio.

Însă, dacă mergeți în drumeții, stați câteva zile pe munte, sunteți în avion, într-un roller-coaster sau în lift, veți putea experimenta aceleași simptome.

Ce factori repezintă un risc pentru trompa lui Eustachio

Obezitatea

Măcar o dată în viață, oricine poate avea probleme cu trompa lui Eustachio, însă sunt persoane mai predispuse la o astfel de afecțiune, cum ar fi, de exemplu, pacienții cu obezitate (acumulările de grăsime se pot depozita și pe pereții trompelor lui Eustachio, blocându-i, astfel, funcțiile).

Fumatul

Fumătorii se expun unui risc, de asemenea, deoarece fumul țigării distruge receptorii protectori din urechea medie, supranumiți cili, sporind astfel riscul acumulării de mucus pe canale.

Alergiile

Persoanele care suferă de alergii se pot confrunta cu exces de mucus și congestii ale urechii, simptome care pot crește riscul problemelor cu trompa lui Eustachio.

Vârsta

Copiii sunt printre cei mai predispuși la a avea o astfel de problemă. Și asta pentru că trompele lui Eustachio, în cazul lor, sunt mult mai mici, existând astfel un risc mai mare de a acumula pe conduct mucus sau bacterii. Și răcelile sau infecțiile dese la care sunt predispuși, din cauza faptului că sistemle lor imunitare sunt în dezvoltare, au ”partea lot de vină”, când vorbim despre probleme cu trompa lui Eustachio.

Când să mergi la medic?

Dacă simptomele sunt dureroase sau mult prea grave, ori durează mai mult de două săptămâni, atunci ar fi cazul să mergi la un medic.

Cum ești diagnosticată?

Medicul ORL-ist îți va examina urechea, asta după ce va strânge informații legate de nivelul durerii, schimbări legate de auz sau alte simptome. Cu un dispozitiv special se va uita în interiorul urechii, după care va verifica și cananele de trecere către nas și gât. De multe ori, inflamarea trompei lui Eustachio poate fi confundate cu alte probleme ORL, cum ar fi deviație de trompe – afecțiune care presupune deschiderea automată a trompelor lui Eustachio, și nu acționate de mișcările faringelui.

Prevenție

O bună igienă a urechii însă, te va ajuta să eviți problemele la trompașlui Eustachio. Dacă bețișoarele de urechi ți se par o soluție nu foarte practică pentru tine, îți recomandăm să folosești spray-uri auriculare.

Am descoperit pe magazinvavianprharma.ro un astfel de produs, de la Quies. Docuspray este soluție ușoară, pe bază de oligoelemente de origine marină, care ajută la întreținerea regulată a urechilor, fără a le traumatiza. Docuspray conține elemente active pentru a facilita fluidizarea și evacuarea cerumenului, evitând rănirea urechii. Produsul este disponibil pe magazinvavianpharma.ro.

 

Remedii pentru disfuncția trompei lui Eustachio

De regulă, disfuncția trompei lui Eustachio se rezolvă de la sine, fără un tratament anume. Însă, în cazul unor simptome mai grave, medicul îți va indica o procedură terapeutică, pe bază de rețetă. Însă, de cele mai multe ori, aceste probleme se pot rezolva prin remedii naturiste sau cu ajutorul medicamentelor la liber ori a suplimentelor.

Dacă te confrunți cu probleme minore la trompa lui Eustachio, atunci poți încerca să mesteci gumă, să înghiți de câteva ori, până când senzația de ”asurzire” trece, utilizarea picăturilor cu soluții saline, care vor curăța canalele.

În cazul bebelușilor, dacă problema este minoră, aceasta va trece dacă micuțul va primi o suzetă pe care să o țină în gură. Datorită mișcărilor faringelui, simptomele vor dispărea.

Iar dacă alergiile sunt cele care îți dau bătăi de cap cu trompele lui Eustachio, poți încerca mediamente la liber de la farmacie, pe bază de antihistaminice sau cetirizine, care vor reduce simptomele alergiilor.

Atunci când ai dureri ca urmare a disfuncțiilor trompei lui Eustachio, poți încerca medicamente care să amelioreze acest simptom, cum ar fi cele pe bază de acetaminofen sau ibuprofen. Nu le lua însă, fără să fi întrebat medicul sau să fi citit prospectul înainte.

Metodele convenționale de tratament ale problemelor cu tromopa lui Eustachio presupun prescrirea unui antibiotic, în cazul unei infecții, sau de corticosteroizi, atunci când inflamația este gavă.

Probleme la trompa lui Eustachio: cazuri grave

Atunci când problema la trompa lui Eustachio este mult mai gravă, iar soluțiile de mai sus nu sunt eficiente, se impun tratamente mai invazive. Se recurge la implantarea unor tuburi pentru egalizarea presiunii, astfel încât presiunea din ureche să se echilibreze, ducând astfel la eliminarea infecțiilor de la urechea medie. În alte cazuri, acumularea de fluide în trompa lui Eustachio o pot împiedica să funcționeze cum trebuie. Acestea trebuie drenate, procedură ce presupune o mică incizie în timpan.

Complicații

Cel mai adesea, în cazul disfuncției tormpei lui Eustachio, complicațiile pot implica reapariția simptomelor, mai ales dacă medicul nu a făcut o diagnoză corectă și a indicat un tratament neadecvat. Însă, sunt cazuri mai grave, când din cauza problemelor la trompa lui Eustachio pot apărea afecțiuni ca otita medie, care poate dura câteva săptămâni, otita cronică, probleme ale timpanului, pierderea auzului.

Acum, că știi care sunt problemele pe care le poți avea la trompa lui Eustachio, le poți evita, încercând să ai grijă ca igiena urechii să fie făcută corespunzător, dar și să ai grijă ca respirația să se facă în mod corect (inspirăm pe nas, expirăm pe gură) sau chiar să folosim un spray cu soluții saline. Nu ar stica să renunți la fumat, dacă ești fumător și știi că te confrunți cu probleme de acest fel sau să ai o dietă echilibrată, bazată pe alimente sănătoase.

Surse foto: Istock, Unsplash

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cu ce vedeta masculina te identifici?
Incepe quiz
Cu ce vedeta masculina te identifici?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.