Cum îți afectează cafeaua sănătatea oaselor

Cum îți afectează cafeaua sănătatea oaselor

Sorina Corneanu

Cafeaua ocupă primul loc în topul micilor plăceri vinovate și cu siguranță așa va rămâne! O cafea te ajută să vezi altfel lumea, să te moblizezi mai ușor și, bineînțeles, să te bucuri de un gust care-ți face zilele mai frumoase.

Însă câteva studii recente au legat consumul de cafea de un risc crescut de fracturi.Cu toate acestea, alte studii nu au găsit o astfel de legătură. „Nu mi-aș face griji”, a spus medicul Robert R. Recker, directorul Centrului de Cercetare a Osteoporozei de la Universitatea Creighton din Omaha. Cercetările extinse „nu au descoperit vreo dovadă clară a creșterii numărului de cazuri de fracturi cauzate de cafea”, a continuat acesta.

cum iti afecteaza cafeaua sanatatea oaselor

Un studiu realizat de cercetătorii suedezi, care a inclus mai mult de 61.000 de femei urmărite timp de aproximativ 20 de ani, a relevat, în 2013, că patru sau mai multe cești de cafea consumate zilnic au fost asociate cu o micșorare a densității osoase, dar nu sunt neapărat legate de un risc crescut de fractură sau osteoporoză. Studiul a mai subliniat faptul că persoanele care au deficit de calciu sunt mai predispuse să se lupte cu probleme ce vizează sănătatea oaselor, indiferent dacă beau sau nu cafea.

Vezi și principalele beneficii ale cafelei asupra sănătății!

„Este adevărat că, pe măsură ce oamenii cresc cantitatea de cofeină, calciul se pierde prin procesul intermediul urinei”, a spus Connie M. Weaver, profesor de nutriție la Universitatea Purdue și autor al unei reviste despre cafea.  

Calciul joacă un rol important în sănătatea oaselor. Este un mineral care nu poate fi produs de organism și trebuie să fie ingerat și absorbit din alimentele consumate. Potrivit Fundației Naționale de Osteoporoză, 99% din calciul din organism se găseste în oase și dinți. Calciul ajută organismul să sporească densitatea osoasă, prevenind astfel osteoporoza. De asemenea, calciul este necesar pentru contracția musculară și a vaselor sangvine, pentru coagularea sângelui și eliberarea hormonilor.   

Știai că femeile însărcinate care consumă prea multă cafea predispun bebelușii la deficit de calciu?

cum iti afecteaza cafeaua sanatatea oaselor ins arcina

Consumul de cafea este sănătos atât timp cât cantitatea este una echilibrată. Excesul de cofeină poate produce slăbirea mușchilor, pierderea rapidă a calciului și creșterea riscului de a dezvolta osteoporoză. Totuși, e bine să ții cont că nu trebuie să renunți la cafea, ci să eviți excesul, mai ales dacă ai depășit vârsta de 40 de ani.

Cafeaua este o băutură făcută prin măcinarea boabelor de cafea și prepararea lor cu apă. Boabele de cafea conțin în mod natural cofeină. Cofeina este o substanță care poate împiedica organismul să absoarbă calciu. Când cofeina intră în organism, calciul este mult mai ușor excretat. Nutrition.com recomandă evitarea cafelei și a altor băuturi cu cofeină înainte cu 30 minute de a mânca sau de a bea, astfel încât calciul din timpul meselor să nu fie absorbit de cofeină și eliminat în mod forțat prin urinare.

De asemenea, se recomandă evitarea cofeinei după administrarea unui supliment de calciu, cel puțin 30 de minute. Se estimează că pentru fiecare 150 mg de cofeină, cinci miligrame de calciu sunt excretate în urină. Institutul Național de Sănătate echivalează o ceașcă de cafea cu o două până la trei miligrame de calciu pierdut.

În general, persoanele sub 35 de ani și femeile au o cantitate suficientă de calciu pentru a compensa eventualele efecte negative ale cofeinei. Însă vârstnicii, în special femeile intrate la menopauză, ar putea avea nevoie să reducă puțin aportul de cofeină.

Potrivit Fundației Naționale de Osteoporoză, bărbații și femeile cu vârsta sub 50 de ani ar trebui să ia 1.000 mg de calciu, în timp ce adulții peste 50 de ani ar trebui să-și mărească doza zilnică la 1.200 mg.

Poți preveni pierderea de calciu reducând numărul cafelelor pe care erai obișnuită să le bei zilnic, consumând mai mult lapte și apelând la câteva suplimente alimentare naturale, care te ajută să-ți păstrezi oasele sănătoase. OSTEOCARE masticabil este un produs ce contribuie la menținerea normală a sănătății structurii osoase, prin compoziția de: calciu, magneziu, zinc, vitamina D3, cupru, mangan, seleniu, bor. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți, gluten, lactoză, sare sau drojdie.

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

OSTEOCARE masticabil, 27.25 de lei

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.