Cum îți afectează sănătatea blugii skinny

Cum îți afectează sănătatea blugii skinny

Roxana R

Chiar dacă arăți foarte bine într-o pereche de blugi skinny, trebuie să știi că, purtați pe termen lung, acești pantaloni îți pot afecta sănătatea. Medicii avertizează că pantalonii foarte strâmți pot duce la umflarea picioarelor și la complicații grave.

Discuția despre pericolul pe care îl reprezintă blugii skinny pentru sănătate a început în 2015, când o femeie din Australia a ajuns de urgență la spital. Tânăra îi purtase o zi întreagă, iar picioarele i se umflaseră atât de mult, încât cadrele medicale au fost nevoite să îi taie pantalonii ca să o poată dezbrăca. Gambele ei arătau ca un balon, iar femeia nu mai putea să meargă sau să-și miște picioarele. Medicii au diagnosticat-o cu sindrom de compartiment, o afecțiunea care apare dacă mușchii, nervii și vasele de sânge sunt comprimate un timp îndelungat.

Femeia, în vârstă de 35 de ani, a purtat o pereche de blugi skinny în timp ce ajuta o prietenă să se mute din locuință. Prin urmare, a facut efort fizic și a simțit că, în timp, încep să o doară picioarele, să i se umfle, iar pantalonii o strângeau tot mai mult. Nu a crezut, însă, că poate fi ceva grav, așa că nu a dat importanță simptomelor. După câteva ore, nu a mai putut sta în picioare și a ajuns de urgență la spital. Cazul ei a fost prezentat și în publicația medicală Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Femeia și-a revenit abia după câteva zile, când a putut merge din nou, iar după o hidratare intensă și multă odihnă, și-a revenit complet.

Riscul pe care îl presupune purtarea unor blugi skinny nu este o glumă! Situația se agravează dacă trebuie să stai mult timp în picioare sau mai ales pe vine. Presiunea care este pusă pe partea de jos a picioarelor, în zona gambelor, este accentuată și mai mult dacă porți pantaloni strâmți. Dacă vrei neapărat să porți ceva mulat, care îți scoate în evidență formele, este mai bine să alegi o pereche de leggings.

Alte moduri în care blugii skinny îți afectează sănătatea

Chiar dacă acesta este singurul caz cunoscut de internare în spital din cauza purtării de blugi skinny, medicii au avertizat de mai multe ori asupra unor riscuri serioase pentru sănătate. Pe lângă riscul de sindrom de compartiment, ca în cazul acestei paciente, blugii skinny îți pot face rău și în alte moduri.

Fiind foarte strâmți, pot agrava arsurile gastrice, pentru că pun presiune mare pe abdomen și, astfel, acidul gastric este împins în sus. Problema este și mai gravă dacă este vorba de blugi skinny cu talie mai înaltă.

Purtarea de blugi skinny a provocat dureri și furnicături în zona coapselor, spun medicii, care au avut de tratat cazuri de acest fel. În cazul bărbaților, riscul este și mai mare, pentru că blugii prea mulați pot pune presiune mare pe testicule. Acest lucru poate duce la infertilitate în cazul bărbaților, iar vara, când este cald afară, riscul de îmbolnăvire crește considerabil.

blugi skinny

Dacă suferi de infecții urinare, trebuie să eviți blugii skinny și să alegi modele mai largi și mai comode, pentru că altfel riști să-ți agravezi starea, de dragul modei. De asemenea, nu trebuie să faci efort fizic dacă porți blugi skinny.

Desigur, nu trebuie să arunci acum la gunoi toate perechile de blugi skinny, pentru că aceste complicații sunt destul de rar întâlnite. În cazul femeii din Australia, sindromul de compartiment a aparut din cauza că a stat mult timp pe vine, iar purtarea blugilor skinny i-a agravat starea. Totuși, trebuie să fii atentă la simptomele menționate mai sus și să iei măsuri imediat ce simți că este ceva în neregulă.

Ce este sindromul de compartiment

Sindromul de compartiment este o afecțiune care apare din cauza presiunii excesive care se acumulează în interiorul unui mușchi, într-un spațiu foarte restrâns. Din cauza presiunii, sângele nu mai poarte circula normal, iar țesutul este afectat. Complicațiile pot fi foarte grave. Afecțiunea apare, de obicei, la nivelul brațelor sau picioarelor, în urma unor fracturi sau dacă este aplicată presiune din exterior (legarea mâinilor, purtarea de haine strâmte).

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale sindromului de compartiment: fracturi, arsuri, strângerea prea tare a unor bandaje, presiune îndelungată asupra unui membru (ca în cazul blugilor skinny care apasă pe mușchii gambelor), formarea unui cheag de sânge, exerciții fizice prea intense.

Simptomele pot să apară în doar câteva ore sau chiar în câteva săptămâni. De obicei, dacă afecțiunea este provocată de exerciții fizice, manifestările apar mai târziu.

Simptomele sunt destul de ușor de observat. Acestea includ apariția unei dureri persistente în braț sau picior, senzația de „ace” în mușchi, amorțeală, impresia că parcă un curent electric ți-a trecut prin membrul afectat. La final apare umflarea și întărirea zonei afectate.

Diagnosticul de sindrom de comportiment poate fi pus de medic în urma unui examen clinic și a discuției cu pacientul, care va spune ce simptome are. Uneori pot fi necesare și alte investigații suplimentare, cum sunt tomografia sau examenul RMN. Diagnosticul clar poate fi pus, însă, numai prin monitorizarea directă a presiunii din compartimentul respectiv. Acest lucru se face prin inserarea unui cateter special în zona afectată.

Tratamentul pentru sindromul de compartiment include, în primul rând, măsuri de reducere a presiunii prin înlăturarea hainelor, de exemplu. Uneori este nevoie de operație de urgență, pentru a repara o fractură sau  pentru a elimina un cheag de sânge. Fasciotomia, intervenție prin care este tăiată pielea și stratul de sub ea, este, de asemenea, de ajutor.

Administrarea de fluide și de oxigen ajută foarte mult. Pentru durere sunt recomandate medicamente analgezice.

Iată cele mai importante informații despre sindromul de compartiment și despre riscurile pe care le presupune purtarea în exces a blugilor skinny.

Vezi și Cum scapi de celulită în funcție de zona în care apare

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.