Cum îți poate controla creierul partenerul de viață, conform științei

Cum îți poate controla creierul partenerul de viață, conform științei

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Știai că partenerul tău îți poate controla creierul? Un studiu recent demonstrează modul în care persoanele din jurul nostru ne pot influența mintea. 

Studiul a fost realizată de cercetătorii de la UCLA, folosind șoareci al căror creier este foarte asemănător cu cel uman. Conform acestei cercetări, cheia controlului este dominanța. Creierul șoarecelui subordonat se sincronizează cu al celui dominant, care îi influențează comportamentul. 

Același lucru se întâmplă și în relațiile interumane. Oamenii cu personalitate mai puternică sunt cei care decid și își satisfac nevoile înaintea partenerilor lor. 

sincornizare

Un alt factor este, de asemenea, important: cu cât șoarecii interacționau mai mult unul cu altul, cu atât sincronizarea cerebrală era mai puternică. Cu alte cuvinte, durata și intensitatea unei relații afectează gradul de influențare a unui partener de către celălalt. 

Dominanță vs Echilibru în relație

În mod ideal, prieteniile și relațiile de dragoste ar trebui să fie echilibrate, în sensul în care ambii parteneri să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziilor. În felul acesta, ambele persoane își satisfac nevoile în mod egal, pot negocia și își pot cere drepturile. O astfel de relație acceptă compromisurile, autonomia partenerilor și este bazată pe respect reciproc și comunicare asertivă. 

În relațiile abuzive, acest echilibru este afectat. Un partener conduce, celălat îl urmează; unul domină, celălalt se supune. Unele relații sunt caracterizate prin conflict și lupte constante de putere. 

În relațiile de dominare avem un Stăpân și un Supus. Stăpânul este agresiv și motivat de menținerea puterii și controlului, în vreme ce Supusul este pasiv și motivat de menținerea dragostei și conectării cu partenerul.

Majoritatea avem ambele tipuri de trăsături în personalitatea noastră, deși una dintre ele poate să predomine. De exemplu, persoanele dependente au tendința să fie supuse, în vreme ce persoanele narcisice preferă să domine și să controleze. 

Cum îți controlează partenerul creierul

Sincronizarea creierelor îi permite animalului dominant să conducă, în vreme ce animalul subordonat urmează indicațiile și se supune. 

Ce înseamnă acest lucru într-o relație de cuplu? Într-o relație inegală, creierele celor doi parteneri se sincronizează, iar unul dintre ei îl domină pe celălalt. Cu cât relația durează de mai multă vreme, cu atât acest model devine mai stabil.

Unele persoane care erau independente și asertive înainte de a intra în relație devin subordonate, dacă partenerul lor are o personalitate dominantă. Sunt mai mulți factori care influențează relația dominare-supunere, dar se pare că sincronizarea cerebrală este unul dintre cei mai importanți. Aceasta îl împiedică pe partenerul subordonat să gândească și să acționeze autonom, ceea ce duce la un dezechilibru în relație. 

supunere

Persoanele dependente și submisive se gândesc mai mult la nevoile partenerului decât la propriile nevoi în relație. Acestea se adaptează la nevoile, sentimentele și dorințele partenerului. Se pare că în creierul lor neuronii care răspund de nevoile altora sunt mai puternici decât cei care răspund de propriile nevoi. Prin contrast, la persoanele dominante și narcisiste neuronii care răspund de propriile dorințe și nevoi sunt cei mai activi. 

Cum să combați controlul creierului

Sincronizarea se întâmplă automat, în mod inconștient. Are loc și în relațiile sănătoase, permițându-le partenerilor să-și „citească” într-o oarecare măsură gândurile și dorințele. Știm ce nevoi are partenerul și cum simte acesta. Datorită sincronizării, dragostea poate deveni mai profundă, iar starea de fericire în relație se amplifică. 

Pe de altă parte, atunci când sincronizarea este folosită de un partener pentru a-l domina pe celălalt, relația devine toxică. Dragostea și fericirea mor treptat. 

Sunt puține șanse ca partenerul dominant să se schimbe, cel care poate modifica dinamica relației este partenerul subordonat. Dacă acesta decide să schimbe ceva, puterea în relație poate să se reechilibreze. Persoana respectivă va dobândi autonomia și tăria mentală pentru a-și face viața mai bună sau pentru a se rupe de o relație toxică. Pașii acestei schimbări sunt următorii:

- învață tot ce poți despre codependență și abuz

- participă la programe de psihoterapie și grupuri de suport

- construiește-ți stima de sine

- învață cum să reacționezi pentru a te opune tendințelor partenerului de a te domina sau de a te manipula

- învață cum să fii asertiv/ă și să impui limite

- stabilește-ți un program independent de al partenerului, dezvoltă activități și interese separat de el

- învață meditația de tip mindfulness, pentru a-ți întări mintea

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.