Cum îți pot afecta urechile răceala și gripa

Cum îți pot afecta urechile răceala și gripa

Redactor Alexa Galgau

Suntem în plin sezon al gripei, iar variațiile de temperatură, alături de o imunitate scăzută, ne cresc riscul de a ajunge la pat din cauza acestei afecțiuni. În mod normal, răceala și gripa nu reprezintă un pericol pentru viețile noastre, însă în anumite cazuri pot avea urmări serioase, mai ales dacă vorbim de persoane care suferă deja de alte afecțiuni.

Uneori, răceala și gripa pot avea efecte negative asupra aparatului auditiv, care este un sistem complex și foarte sensibil. Află cum îți pot afecta răceala și gripa urechile!

Răceala și gripa: efectul asupra urechilor

Orice om se confruntă din când în când cu câte o răceală mai serioasă sau cu o gripă de toată „frumusețea”. Uneori, simptomele sunt atât de puternice, încât ne pot lăsa pe termen lung cu anumite urmări neplăcute, precum o tuse persistentă sau o problemă de auz.

În general, gripa se manifestă prin febră mare, dureri de cap, dureri în gât, dureri musculare, tuse, rinoree și extenuare. O tuse care nu trece nici în urma administrării medicamentelor și care se extinde câteva săptămâni ar trebui să te trimită la medic, pentru a descoperi posibilele complicații ale bolii din timp.

În anumite cazuri, răceala și gripa ne pot afecta auzul temporar sau permanent, în funcție de cât de serioasă este boala. Din păcate, uneori este greu să îți dai seama atunci când ai gripă dacă simptomele de la nivelul urechii vor înceta odată cu vindecarea bolii sau dacă daunele asupra urechii vor fi permanente. Există două tipuri de probleme de auz care pot apărea din cauza gripei.

Primul tip este pierderea auzului conductiv, care rezultă în urma blocării undelor sonore la nivelul interiorului urechii. Atunci când are loc acest fenomen în timpul gripei, el este foarte similar cu otita sau infecția urechii mijlocii. Din cauza problemelor cu sinusurile cauzate de gripă, trompa lui Eustachio se înfundă și tu poți simți acest lucru (e ca atunci când se înfundă la schimbarea de presiune atmosferică - în avion, de pildă). Ea are rolul de a regla presiunea aerului din ureche și de a conecta urechea mijlocie de gât și de nas.

Așadar, atunci când anatomia locală suferă modificări, apar implicit și simptome la nivelul urechii. Acumularea de lichide în nas sau în sinusuri va duce la o pierdere ușoară a auzului și la un „păcănit” în ureche, iar acest simptom este cel care dispare atunci când se vindecă boala, deși este posibil să rămâi cu o ureche mai sensibilă.

Pierderea auzului senzorial este cauzată de afectarea nervilor și celulelor care transmit semnalul auditiv la creier. Această condiție poate apărea brusc și, în general, pacienții își pierd aproape complet auzul cu o ureche sau cu ambele în decurs de 3 zile. Gripa poate să aibă o astfel de complicație, atunci când virusul atacă structura delicată a urechii. Dacă ești bolnavă și prezinți acest simptom, el este considerat o urgență medicală și trebuie să apelezi la serviciile medicale cât mai prompt. Dacă ajungi la timp la medic, este posibil ca auzul să fie salvat cu ajutorul steroizilor. Este important să insiști să ți se administreze un tratament pentru această problemă, pentru că orice minut suplimentar de așteptare poate să rezulte în surzire.

Igiena canalului auditiv este și ea foarte importantă când vine vorba despre prevenția infecțiilor care pot duce la pierderea auzului. În primul rând, trebuie să înveți cum să folosești corect bețișoarele de urechi: ele nu trebuie introduse în canalul urechii, deoarece pot contribui la formarea dopurilor și la împingerea bacteriilor în interior. Iar dacă ești răcită și simți nevoia să îți cureți urechile, este recomandat să nu folosești bețișoarele, deoarece urechea este deja sensibilizată de virus.

Din fericire, există soluții mult mai simple de a menține igiena corectă a urechii fără a o pune în pericol. De exemplu, poți folosi un spray special care, fără a agresa canalul urechii, ajută la scoaterea excesului de ceară. Doculyse este un spray auricular care te scapă de aceste neplăceri rapid și eficient - cumpără-l din magazinul Vavian Pharma și îți vei putea proteja mai bine urechile și auzul!

De obicei, răceala și gripa nu ne afectează pe termen lung auzul, așa că nu trebuie să îți faci multe probleme în această privință.

Află și care este diferența dintre gripă și răceală!

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.