Cum purtăm corect măștile și mănușile chirurgicale. Sfatul doctorului: "Au două fețe: una curată și una murdară”

Cum purtăm corect măștile și mănușile chirurgicale. Sfatul doctorului: "Au două fețe: una curată și una murdară”

Cristina Gherghina

Există tot felul de teorii privind purtarea corectă a măștilor și a mănușilor chirurgicale. A apărut chiar și o metodă de dezinfectare a măștilor chirurgicale care ne permite să le reutilizăm. Un doctor din Las Vegas a dezvăluit cele mai sigure metode de purtare a echipamentului personal de protecție pentru a ne feri de coronavirus.

"Măștile de protecție au unele beneficii, dar nu sunt cele la care se gândesc oamenii", a spus dr. Sondrup.

Dr. Sondrup este directorul medical al departamentului de urgență de la spitalul Southern Hills. Acesta a declarat că masca de protecție cel mai probabil nu ne ajută să prevenim infectarea cu coronavirus, decât în cazul în care aceasta ne-ar împiedică să ne mai atingem fața, potrivit msn.com.

Citește și Cum face curățenie Adrian Streinu-Cercel în propria locuință, în plină pandemie de coronavirus. Sfaturile care ajută în această perioadă

masca de protectie coronavirus

CORECT: nu atinge fața, nu atinge masca 

Din ceea ce relatează doctorul, acest lucru nu se întâmplă, deoarece majoritatea oamenilor continuă să își pună mâna pe față după ce au atins diverse suprafețe contaminate.

Dr. Sondrup spune că măștile au două părți: una curată și una murdară. De fiecare dată când cineva sau ceva atinge partea exterioară a măștii, aceasta devine contaminată și, astfel, cel mai sigur mod de a ne ajusta masca este cu ajutorul agățătorilor din zona urechilor.

„Măștile au două fețe: una curată și una murdară. Pe măsură ce vorbiți, în timp ce mestecați, veți observa că masca se va mișca de pe față, iar majoritatea oamenilor ajung să atingă și să tragă de măști, pe parcursul zilei, în dorința de a le ajusta. În cele din urmă, vor ajunge să se contamineze de la masca care ar trebui să îi protejeze de virus ", a spus dr. Sondrup.

„Singurul mod în care ne ajută, este că dacă tușești sau dacă ești bolnav, aceasta te va împiedica să răspândești o infecție virală”, a continuat el.

INCORECT: nu dezinfecta măștile!

Conform dr. Sondrup, metodele de dezinfectare a măștilor de protecție nu asigură în niciun fel sterilizarea acestora. 

"Pentru că stocurile de măști chirurgicale sunt limitate, au apărut o mulțime de oameni care vin cu modalități de curățare a măștilor în ideea de a le steriliza. Nu sunt sigur că acest lucru funcționează", a adăugat acesta.

În cazul în care dorim să reutilizăm o mască, dr. Sondrup ne sugerează să ne facem măști din pânză, pe care să le spălăm zilnic. 

Exact ca în cazul măștilor, nici mănușile nu sunt făcute pentru a fi reutilizate. Dr. Sondrup spune că mănușile sunt menite să fie folosite pentru a atinge diverse suprafețe contaminate, dar ele trebuie îndepărtate înainte de a ajunge într-o zonă sterilă. Prin urmare, dacă mergeți la magazin, aruncați mănușile înainte de a intra în casă sau în mașină, altfel nu veți face decât să răspândiți germenii. 

Citește și Cercetătorii au descoperit o mutație a coronavirusului care rămâne în organismul celor infectați timp de aproape 2 luni!

CORECT: degetul cu care dai jos mănușa nu atinge pielea

Din spusele doctorului, cel mai bine este să folosim dezinfectant, dar, în cazul în care dorim să purtăm mănuși este foarte important să știm metoda cea mai sigură prin care le putem da jos. Mai jos aveți un video în care ne arată metoda corectă. 

De asemenea, să nu uităm de germenii de pe telefonul mobil, cel mai folosit obiect din zilele noastre. 

„Puteți lua șervețele dezinfectante și puteți șterge telefonul și ar trebui să faceți asta de mai multe ori pe zi”, a spus dr. Sondrup.

După ce a fost dezinfectat, mare atenție unde îl punem. Primul instinct este să îl punem înapoi în buzunar, dar, potrivit doctorului Sondrup s-ar putea ca acela să nu fie cel mai curat loc. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Câte fețe ai?
Incepe quiz
Câte fețe ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.