Cum recunoști lipsa de vitamina D la copil

Cum recunoști lipsa de vitamina D la copil

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Acum că sezonul rece este în plină desfășurare, zilele sunt considerabil mai scurte, iar nopțile sunt mai lungi. Asta înseamnă, automat, că micuții și adolescenții petrec mult mai mult timp în interior, departe de lumina naturală a soarelui care produce vitamina D în organism.

Tot mai multe studii apărute în ultima vreme subliniază importanța vitaminei D pentru organism și îi subliniază efectele benefice fantastice – de la prevenirea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, boli autoimmune, scleroză multiplă precum și diferite tipuri de cancer. Studiile arată că milioane de copii și adolescenți suferă de deficit și insuficiență de vitamina D, mai ales în timpul anotimpului rece. Astfel medicii, în frunte cu nutriționiștii, caută metode cât mai simple și mai eficiente de creștere a aportului acetui nutriment în corp.

Este binecunoscut faptul că vitamina D joacă un rol important în ceea ce privește menținerea sănătății sistemului osos, facilitează absorbția de calciu și fosfor și ajută la depozitarea acestor minerale în oase și dinți, făcându-i mai puternici și mai sănătoși. De asemenea, consolidează sistemul imunitar și ajută la reglarea creșterii celulare.

Potrivit unor cercetări recente, aproximativ 5 până la 30 de minute de expunere la soare pe față, brațe, picioare sau spate - fără protecție solară! - între orele 10:00 și 15:00, cel puțin de două ori pe săptămână, duce, de obicei, la o asimilare suficientă de vitamina D. Cu toate acestea, asimilarea în piele a vitaminei D este afectată de mulți factori, inclusiv gradul de pigmentare a epidermei, zona geografică, timpul zilei, anotimpul, condițiile meteorologice și cantitatea de suprafață a corpului acoperită cu îmbrăcăminte sau cu protecție solară. Astfel, sunt dificil de controlat toate aceste variabile și cuantificarea expunerii zilnice la soare nu e ceva facil, pentru a face recomandări specifice bazate pe eventualele răspunsuri aflate".

Locul în care oamenii trăiesc joacă un rol-cheie în ceea ce privește capacitatea de absorbție a vitaminei D prin expunerea la soare. În emisfera nordică, razele UVB sunt mai intense în timpul lunilor de vară și mai puțin intense în timpul celor de iarnă. Intensitatea acestor raze este, de asemenea, redusă de nori și poluare și nu vor trece prin sticlă – asta înseamnă că statul în dreptul unei ferestre nu va oferi suficientă expunere la soare pentru a produce vitamina D.

Cum îți dai seama de lipsa de vitamina D

După cum este menționat ceva mai sus, deficitul de vitamina D apare predominant în rândul copiilor și adolescenților. La copii și adulți, simptomele deficienței de vitamina D includ durerea sau sensibilitatea osoasă, deformările dentare, probleme în ceea ce privește creșterea în înălțime, o mult mai mare predospoziție pentru fracturi osoase, crampe musculare frecvente, deformări ale scheletului (cum ar fi rahitismul).

Rahitismul este o afecțiune medicală ce are legătură direct cu lipsa de vitamina D din corp, care slăbește oasele, picioarele fiind vizibil deformate din cauza poziției părții superioare a corpului copilului.

Nivelul suboptimal de vitamina D este regăsit cel mai adesea în rândul copiilor mici. Anumite deformări scheletice – precum picioarele arcuite (către exterior sau interior), încheieturile si gleznele groase, malformațiile craniului și deformările pelvine sunt simptome si semne clare de deficit de vitamina D la copii. Durerea, sensibilitatea și slăbiciunea musculară sunt simptome auxiliare deformărilor osoase.

 Din cauza prevalenței deficienței și insuficienței vitaminei D la copii și adolescenți, este vitală găsirea celui mai bun moment pentru a testa nivelul vitaminei D. Experții spun că nivelurile de vitamină D sunt cel mai bine verificate atunci când nivelul calciului este scăzut sau dacă pacienții suferă de malformații osoase (rahitism), slăbiciune și moliciune a oaselor sau fracturi care apar fără să fie cauzate de leziuni reale. De asemenea, stabilirea nivelului acestui nutriment vital poate ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea problemelor legate de funcționarea glandei paratiroide, deoarece hormon paratiroidian este esențial pentru activarea vitaminei D. În cazurile în care este necesară suplimentarea cu vitamina D, calciu, fosfor sau magneziu, măsurarea nivelurilor de vitamină D pot ajuta și monitorizarea eficacității tratamentului.

Copiii cu o predispoziție de deficit de vitamina D sunt, în mare parte, cei care au expunere redusă la lumina soarelui, cei care iau anumite medicamente - cum ar fi anticonvulsivante care interferează cu metabolismul – cei care sunt supraponderali sau obezi – asta deoarece acest nutrimest este stocat în țesutul adipos și nu este biodisponibilă. Altă categorie de copii cu risc este cea a micuților care suferă de malabsorbție grasă apărută în urma fibrozei chistice, boala Crohn sau unei eventuale intervenții chirurgicale de by-pass gastrică Roux-en-Y. De asemenea, la unii copii ar putea apărea acest deficit de vitamina D din cauză că nu beau suficient lapte (pentru că așa vor sau pentru că au o alergie la lapte, o intoleranță la lactoză) sau urmează o dietă vegană. În plus, copiii care au expunere limitată la soare, pigment mai întunecat al pielii, grăsime corporală în exces și trăiesc la îprezintă un risc mai mare de deficit de vitamină D și pot beneficia de testarea acestora.

Suplimentele cu vitamina D trebuie luate în considerare atunci când aportul alimentar recomandat nu este satisfăcut numai de alimente. Copii mai mici de 1 an ar trebui să primească 10 mcg deîn vreme ce aceia mai mari de 1 an ar trebui să ia 15 mcg pe zi.

Necesarul zilnic de vitamina D nu poate fi obținut numai prin consumul de alimente. Astfel, se recomandă administrarea de suplimente dedicate minorilor. Vitoral D Spray Oral pentru copii și sugari este un supliment alimentar cu gust de căpșuni și xylithol, sub formă de spray destinat administrării orale. Conține Vitamina D3 (colecalciferol), care contribuie la absorbția normală a calciului, dezvoltarea normală și menținerea sănătații sistemului osos și a dinților. De ce Vitoral D Spray Oral  și nu alt supliment? Este important de știut că nu toate formele vitaminei D3 sunt identice. Vitamina D3 din componența Vitoral D pentru copii este din sursă naturală, identică cu cea sintetizată de organismul uman, având un grad de absorbție superior. Suplimentul se poate achiziționa de pe Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Ce fel de nume ar trebui sa ii pui primului copil?
Incepe quiz
Ce fel de nume ar trebui sa ii pui primului copil?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.