Cum sa faci ca presbiopia sa fie o afectiune oculara mai usor de tolerat?

Cum sa faci ca presbiopia sa fie o afectiune oculara mai usor de tolerat?

Cristina Gherghina

Stim toti ca, dupa varsta de 40 de ani, ochii nostri sufera un proces ireversibil de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta, scade automat si puterea de acomodare a ochiului, respectiv capacitatea sa de a focaliza corect atat obiectele amplasate la apropiere, cat si cele aflate la departare si de a face o tranzitie usoara intre cele doua forme de focalizare. Aplatizarea cristalinului dupa aceasta varsta contribuie, indubitabil, la scaderea graduala a puterii de acomodare a ochiului, care nu poate fi stopata sub nicio forma.

pesbiopie

Sursa foto: Pxhere

In mod normal, ochiul are capacitatea de a schimba forma cristalinului (lentila ochiului) si de a usura astfel acomodatia. Din cauza inaintarii in varsta, cristalinul devine mai opac si mai rigid si isi pierde treptat elasticitatea. Astfel, acomodatia cristalinului se diminueaza si, prin urmare, nu mai poate focaliza corect imaginile apropiate.

De aceea, pacientul in cauza va resimti dificultati atunci cand citeste sau cand practica unele activitati care implica vederea de aproape, cum ar fi cusutul.

Afectiunea este cunoscuta sub denumirea de presbiopie si reprezinta pierderea treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Aceasta stare fiziologica legata de vederea de aproape apare in jurul varstei de 40 de ani si este un semn al procesului natural de imbatranire.

Metode de diagnostic si corectie a presbiopiei

In literatura medicala de specialitate sunt cunoscute mai multe metode de investigatie, diagnostic si corectie a presbiopiei.

Pacientii isi dau seama ca sufera de aceasta afectiune atunci cand incep sa indeparteze obiectele pentru a le vedea mai clar. Dupa ce ajung la medicul oftalmolog, acesta poate stabili diagnosticul de presbiopie in urma unui simplu consult oftalmologic amanuntit, care include si o testare a acuitatii vizuale.

Din pacate, presbipia este o afectiune care evolueaza odata cu varsta si nu poate fi tratata, insa capacitatea ochilor de a focaliza obiectele apropiate poate fi corectata prin utilizarea unor lentile de contact cu dioptrii cu plus. Cu toate acestea, purtarea ochelarilor de „citit” nu stopeaza si nici nu incetineste evolutia afectiunii.

Corectarea presbiopiei se poate realiza prin doua metode nechirurgicale, si anume cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact multifocale ori progresive. Corectaea presbiopiei incepe prin aplicarea unor corectii optice mici, ulterior acestea urmand a creste pana in jurul varstei de 60 de ani. De regula este necesara schimbarea dioptriilor ochelarilor sau a lentilelor de contact o data la 1-2 ani.

Totodata, pacientii care au suferit anterior de hipermetropie sau astigmatism au nevoie de a doua pereche de ochelari, pentru apropiere. Se pot insa achizitiona o pereche de ochelari bifocali sau un set de lentile multifocale ori progresive, precum Acuvue 1-Day Multifocal, Biofinity Multifocal sau lentile PureVision presbiopie - 2 HD for Presbyopia (incercati magazinul online Optilen.ro). Lentilele de contact progresive asigura o tranzitie usoara intre vederea la departare si vederea obiectelor apropiate.

Pe de alta parte, pacientii miopi incep prin a resimti nevoia de a scoate ochelarii, deoarece ii deranjeaza la cititul de aproape. Dioptriile ochiului miop ii permit pacientului vederea de aproape fara un efort suplimentar.

Nu in ultimul rand, pacientii care sufera o interventie chirurgicala de cataracta au posibilitatea de a renunta atat la ochelarii de distanta, cat si la cei de aproape, prin inlocuirea cristalinului opac cu unul multifocal.

In concluzie, presbiopia nu ar trebui perceputa ca o boala in sine, ea fiind mai mult cunoscuta in literatura de specialitate drept un proces normal si natural care este in stransa legatura cu procesul natural de imbatranire, respectiv impacteaza direct asupra capacitatii ochilor de a vedea clar si fara efort obiectele amplasate la o distanta mica fata de ochi.

Metode simple de preventie a presbiopiei

Desi nu poate fi stopata, evolutia rapida a presbiopiei poate fi prevenita prin respectarea unor reguli simple, care te ajuta sa iti protejezi atat ochii, cat si vederea:

  • un control riguros al bolilor cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala;
  • protectia eficienta a ochilor contra radiatiilor solare (purtarea ochelarilor de soare, in special pe timpul sezonului estival, echipati cu filtru ce blochează radiatiile UV);
  • prevenirea ranirii ochilor, care poate lasa urme traumatice profunde, care pot degenera, mai tarziu, in afectiuni oculare grave;
  • adoptarea unei alimentatii sanatoase, bogate in fructe, legume, verdeturi, betacaroten, antioxidanti sau vitamina A, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor;
  • control oftalmologic de indata ce constatati aparitia unor simptome, cum ar fi vederea incetosata, pierderea brusca a vederii la un singur ochi, vedere dubla ori pete negre in jurul luminii.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.