swipe

Cum să îți prepari acasă un dezinfectant pentru mâini eficient

Care sunt ingredientele necesare pentru a prepara dezinfectantul

Pentru un dezinfectant artizanal ai nevoie de 3 ingrediente de bază:

- alcool izopropilic sau spirt medicinal cu o concentrație de 99% alcool

- gel cu aloe vera         

- un ulei esențial, de exemplu, ulei de lavandă sau de arbore de ceai (se poate folosi și suc de lămâie).

Secretul pentru un bun dezinfectant este să folosești raportul 2:1 între alcool și gelul de aloe vera, pentru că astfel vei obține un amestec cu minimum 60% concentrație alcoolică. 

Rețeta completă, așa cum a prezentat-o medicul Rishi Desai de la Osmosis, cuprinde trei pătrimi dintr-un pahar alcool, o pătrime gel de aloe vera și 10 picături de ulei esențial. Ingredientele se amestecă într-un vas până se obține un gel omogen. Acesta poate fi păstrat în recipiente curate și distruge 99,9% dintre germeni în 60 de secunde.

Cum să îți prepari acasă un dezinfectant pentru mâini eficient

Formule alternative de dezinfectant

Dr. Jagdish Khubchandani, profesor asociat de științele sănătății la Ball State University, a împărtășit o formulă similară: două părți de alcool izopropilic sau etanol, o parte aloe vera și câteva picături de ulei de mentă, usturoi sau eucalipt. Pentru a avea o eficiență maximă, dr. Khubchandani a dat câteva recomandări pentru prepararea și folosirea dezinfectantului:

- Ingredientele trebuie să fie amestecate cu ustensile foarte curate și să fim siguri că alcoolul folosit nu a fost diluat în prealabil.

- Mixtura nu trebuie atinsă până când nu este complet amestecată și gata de utilizare. 

- Produsul trebuie ținut în locuri dezinfectate și ele în prealabil și aplicat preferabil după ce te-ai spălat pe mâini.

- Nu este recomandat să aplici dezinfectantele făcute în casă pe pielea sensibilă a copiilor. 

Și OMS a distribuit o rețetă care poate fi utilizată atunci când vrem să obținem cantități mai mari de dezinfectant. Formula cuprinde: alcool izopropilic sau etanol, apă oxigenată, glicerol și apă distilată ori apă fiartă și răcită. 

Cum să îți prepari acasă un dezinfectant pentru mâini eficient

Cum să folosești dezinfectantul făcut în casă

Atunci când folosești dezinfectantul, trebuie să masezi mâinile până când sunt complet uscate. De asemenea, nu trebuie să utilizezi dezinfectant când mâinile sunt murdare sau unsuroase, ci este necesar să te speli, în prealabil, cu apă și săpun. 

Iată cum să folosești efectiv dezinfectantul:

1. Aplică-l pe palma unei mâini. 

2. Masează ambele mâini până se distribuie uniform pe suprafața lor. Ai grijă inclusiv la spațiile dintre degete

3. Continuă să freci mâinile una de cealaltă între 30 și 60 de secunde, până sunt complet uscate. Pentru unele dezinfectante sunt necesare mai mult de 60 de secunde pentru a distruge toți germenii. 

Cum să îți prepari acasă un dezinfectant pentru mâini eficient

Ce germeni poate distruge dezinfectantul produs în casă și cât de sigur este

Conform Centrului pentru Combaterea și Controlul Bolilor, un dezinfectant preparat respectând cerințlele și proporțiile menționate poate distruge un număr foarte mare de agenți patogeni, într-un timp scurt, inclusiv noul coronavirus. 

Totuși, chiar și cele mai puternice dezinfectante nu sunt eficiente împotriva tuturor germenilor. Conform CDC, dezinfectantul de mâini nu este eficient contra norovirusurilor (care provoacă gastroenteritele acute), microorganismului Cryptosporoidium (ce determină infefcții intestinale) sau bacteriei Clostridium difficile. 

De asemenea, dezinfectantul ar putea să nu-și facă efectul dacă mâinile sunt foarte murdare sau unsuroase. În plus, respectivul dezinfectant trebuie folosit cu precauție dacă nu ai experiență în realizarea unor astfel de produse. 

Riscurile sunt să obții un produs ineficient, să provoci leziuni ale pieli, chiar arsuri chimice și să te expui pericolului unor intoxicații prin inhalare. Este contraindicat să folosești un astfel de dezinfectant în cazul copiilor, din cauza pielii lor foarte sensibile. 

Cum să îți prepari acasă un dezinfectant pentru mâini eficient

Spălatul pe mâini versus dezinfectantul

Autoritățile recomandă în primul rând spălarea mâinilor, pentru că este o metodă mai facilă, care se poate aplica mai frecvent și este suficient de utilă pentru a elimina peste 60% dintre germeni. 

Dezinfectantul ar trebui folosit doar atunci când nu avem la îndemână apă și săpun. În schimb, spălatul pe mâini este o rutină necesară în multiple situații:

- după ce îți sufli nasul, strănuți sau tușești

- după ce mergi la baie

- înainte de masă

- după ce atingi suprafețe care ar putea fi contaminate

Spală-te pe mâini cu apă curată și săpun pentru cel puțin 20 de secunde și ai grijă să acoperi întreaga suprafață a mâinilor, spațiile interdigitale și unghiile. Șterge-te cu șervețele curate, apoi aruncă-le la coș. 

‹ Vezi si