Cum să te protejezi de oamenii toxici

Cum să te protejezi de oamenii toxici

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Toți am vrea să întâlnim numai persoane bune și iubitoare, să primim de la ceilalți ceea ce noi le dăruim: atenție, grijă și respect. Dar lucrurile nu stau întotdeauna așa. În preajma noastră sunt tot felul de oameni, iar unii ne pot învenina momentele frumoase și ne lasă un gust amar.

Persoanele toxice există cu adevărat și sunt oameni care își văd numai propriul interes, îi percep pe ceilalți ca pe niște obiecte și-i folosesc ca să-și atingă scopurile. Deși vrem să credem că toată lumea este înzestrată cu bune intenții și compasiune, trebuie să fim realiști. Dacă ne deschidem inima în fața oricui, am putea fi răniți peste măsură. Pentru a-i iubi pe ceilalți, ai nevoie să te iubești pe tine însuți. Acest lucru înseamnă și să te protejezi de orice îți face rău, inclusiv de oamenii toxici.

oameni toxici

Iată câteva sfaturi utile pentru ca inima ta să nu fie otrăvită de intențiile rele ale unor persoane toxice!

1. Dă întotdeauna atenție semnalelor care izvorăsc din inima ta

Ceva din tine simte întotdeauna ce îți face bine și ce îți este dăunător. Din păcate, adesea nu băgăm în seamă ce ne spune inima. Dar „inima are motivele ei, pe care rațiunea nu le cunoaște”, spunea un mare gânditor. Inconștientul tău știe, pur și simplu, dacă ai înaintea ta o persoană toxică și te avertizează, ca să te ferești de ea. Nu înseamnă că trebuie să devii altcineva, să te ascunzi de ceilalți. Poți continua să trăiești autentic, dăruind iubire și compasiune celor din jur. Dar trebuie să fii conștient de ceea ce îți transmite sufletul tău, o senzație pe care o simți fizic atunci când întâlnești prima oară o persoană. Iar dacă această persoană este toxică, continuă să o tratezi cu bunăvoință, dar activează-ți scutul intern de protecție, pentru a nu fi rănit.

2. Înțelege că oamenii nu sunt totdeauna ce par a fi

O modalitate excelentă de a te proteja de persoanele toxice este să accepți că trăim într-o lume în care oamenii poartă tot felul de măști, pretinzând a fi ceva ce nu sunt și jucând constant roluri diferite, adoptând atitudini diferite în funcție de persoanele cu care interacționează. Atunci când are un anumit interes, o persoană toxică poate părea fermecătoare, dar, cum spune zicala, „își dă repede arama pe față”. Este de ajuns să-i urmărești reacțiile în anumite contexte, să o pui la încercare și vei vedea ce se ascunde dincolo de mască. Asta nu înseamnă că trebuie să trăiești tot timpul testându-i pe ceilalți. Dar este nevoie să dai mai multă atenție felului în care cineva se poartă și semnificației comportamentelor sale. Dacă observi că purtarea unei persoane se schimbă în funcție de importanța celui cu care interacționează, trebuie să îți pui câteva semne de întrebare. Înseamnă că omul din fața ta nu este cine pretinde a fi.

3. Cântărește-ți cu atenție prieteniile

Nu te grăbi să te împrietenești cu oricine, doar pentru a părea sociabil și deschis. Fii cordial și atent cu toată lumea, dar chibzuiește bine înainte de a-ți pune inima în joc. Adevărata prietenie cere timp și încredere, nu se întâmplă peste noapte. Un prieten valoros este cel cu care ai o conexiune profundă, care îți împărtășește aspirațiile, te sprijină și îți dă siguranță. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, este cazul să pui la îndoială autenticitatea prieteniei și să te întrebi care sunt interesele persoanei din fața ta.

prietenie

4. Retrage-te când simți că nu primești nimic dintr-o relație

Respectul față de propria persoană este un principiu de la care nu trebuie să te abați. Maturitatea sufletului se atinge atunci când ești suficient de înțelept ca să nu insiști să menții legături inutile. Persoanele toxice ne otrăvesc sufletul și mintea, dar, uneori, continuăm să ne agățăm de ele, dintr-un sentiment de dependență sau pentru anumite beneficii. Chiar și relațiile foarte apropiate, cum sunt cele romantice, se pot dovedi toxice. Este nevoie de curaj pentru a rupe o legătură toxică, dar când va trece suferința vei vedea că ai avut numai de câștigat. Iar în cazul relațiilor superficiale, nu trebuie să eziți nicio clipă. Nimeni nu acceptă o săgeată otrăvită în trup, fără să caute vindecarea.

5. Nu lua nimic în nume personal

Adesea, persoanele toxice ne spun lucruri care ne rănesc și ne fac să ne îndoim de noi înșine. În realitate, tot ceea ce aruncă cineva spre noi este doar o proiecție a lumii sale interioare, o idee care îi aparține în totalitate și nu te privește cu nimic pe tine. Învață să-ți pui pavăză împotriva insinuărilor, acuzațiilor și etichetelor acelor oameni care nu au intenții pozitive față de tine. Amintește-ți că vorbele, acțiunile și comportamentele toxice și nesănătoase ale acestor persoane nu prea au de-a face cu tine, dar arată clar cine sunt ei, persoane cu inima plină de furie, ranchiună sau suferință.

6. Nu considera că toate persoanele sunt toxice, din cauza uneia care te-a rănit

„Nu trebuie să-ți pierzi credința în umanitate. Umanitatea este ca un ocean; poate câteva picături din ocean sunt murdare, dar asta nu înseamnă că oceanul devine murdar”, spunea Mahatma Gandhi. Probabil că în viața ta vei întâlni multe persoane care te vor minți, trăda sau dezamăgi. Însă nu trebuie să generalizezi aceste comportamente la toți oamenii, să ajungi să nu mai ai încredere în nimeni. De cele mai multe ori, o persoană toxică este adesea o victimă, la rândul ei, care a suferit cândva. Conștientizând acest fapt, te poți gândi cu compasiune la ea, continuând să cauți binele în ceilalți oameni.

7. Nu te lupta cu focul folosind focul, pentru că vei sfârși în cenușă

Atunci când cineva te rănește, nu trebuie să-i răspunzi în același fel. Ura și resentimentele sunt asemenea unor flăcări, le trimiți către celălalt, dar ajung să te mistuie pe tine. În preajma persoanelor toxice, încearcă să-ți păstrezi neatinsă adevărata ta natură, să te menții egal cu tine. Altfel, inima ta poate ajunge să fie otrăvită și te vei transforma într-o persoană la fel de toxică precum cea care te-a rănit.

8. Lasă iubirea să te ghideze

putere

Dragostea este cea mai bună protecție împotriva persoanelor toxice. Iubirea ne oferă putere și credință în bunătatea oamenilor și în frumusețea vieții. Poate că vei fi văzut ca o persoană slabă sau prea blândă dacă încerci să-i tratezi pe ceilalți cu bunătate și nu răspunzi cu revoltă atunci când cineva te rănește. Realitatea este că avem nevoie de mai multă putere pentru a fi buni decât pentru a răspunde la ură tot cu ură. Așa că iubirea este un fel de superputere, care te protejează de orice otravă și te conectează armonios cu ceilalți, cu Universul și cu ființa ta profundă.

Surse foto: iStock, Pixabay, Pexels

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.