Cum să te simți bine la menopauză și premenopauză

Cum să te simți bine la menopauză și premenopauză

Redactor Divahair.ro

Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile la femei. Deși este cunoscută de către toate femeile, există diferite etape în cadrul menopauzei, pe care puține le înțeleg. Menopauza apare atunci când nu mai există menstruație. Premenopauza, pe de altă parte, se declanșează înainte de menopauză și mai este cunoscută și ca faza de tranziție la menopauză. Deși fac parte din viața unei femei și de cele mai multe ori sunt confundate, premenopauza și menopauza presupun anumite diferențe în ceea ce privește simptomele și tratamentele și de aceea trebuie să știi să le diferențiezi.

Multe femei sunt speriate de perioada menopauzei, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că există multe povești despre simptomele neplăcute, printre care se află luarea în greutate, insomnia, schimbările de dispoziție și uscăciunea vaginală. La fel de alarmant ni se pare și atunci când menopauza se instalează timpuriu și când vine însoțită de anumite probleme de sănătate. Deși premenopauza și menopauza ne fac pe noi, femeile, să ne confruntăm cu adevărate provocări și situații neplăcute, există câteva soluții de a ne simți mai bine. Descoperă cele mai bune trucuri pentru a simți fabulos la menopauză și premenopauză în rândurile de mai jos!

femeie care se uita in oglinda

Premenopauza vs. menopauza

Premenopauza este perioada de dinainte de menopauză. Potrivit clevelandclinic.org, aceasta apare cu 8-10 ani înainte de menopauză, adică între 30 și 40 de ani. Premenopauza este marcată de o scădere a nivelului de estrogen, principalul hormon produs de ovare, care poate avea fluctuații în această perioadă, fapt ce duce la menstruații neregulate și alte simptome neplăcute.

La finalul premenopauzei, corpul tău va produce din ce în ce mai puțin estrogen. În pofida acestui lucru, încă există șanse să rămâi însărcinată.

Menopauza apare oficial atunci când ovarele sintetizează puțin estrogen, astfel încât nu se mai produc ovulele. Acest lucru duce la dispariția menstruației. Potrivit sursei citate anterior, menopauza poate fi diagnosticată atunci când mestruația nu mai apare deloc într-un an.

Poți intra în etapa menopauzei timpurie atunci când:

- ai cazuri asemănătoare în familie;

- fumezi;

- ai trecut prin histerectomie sau ovariectomie;

- ai făcut tratamente pentru cancer.

Simptomele premenopauzei și ale menopauzei

Deși majoritatea simptomelor trec neobservate în cazul anumitor persoane, cei din jur cu siguranță vor observa schimbările de dispoziție, dar și kilogramele care se acumulează în perioada acestei tranziții. Iată care sunt simptomele premenopauzei:

- menstruație neregulată;

- menstruație neobișnuită în ceea ce privește cantitatea de sânge pierdută;

- sindrom premenstrual accentuat;

- durere în zona sânilor;

- luare în greutate;

- schimbări în ceea ce privește părul (rărirea acestuia);

- puls crescut;

- dureri de cap;

- scăderea libidoului;

- dificultăți de concentrare;

- pierderi de memorie;

- dureri musculare;

- infecții urinare;

- probleme legate de fertilitate (pentru femeile care vor să rămână însărcinate).

femeie care are o durere de cap

Atunci când nivelul de estrogen scade, încep să apară și simptomele menopauzei. Acestea pot să apară încă din timpul premenopauzei. Cele mai întâlnite semne care îți indică că ești la menopauză sunt:

- bufeuri;

- transpirație în timpul nopții;

- depresie;

- anxietate și iritabilitate;

- schimbări de stare;

- insomnie;

- oboseală;

- piele uscată;

- uscăciune vaginală;

- urinări frecvente.

Premenopauza și menopauza pot duce și la creșterea colesterolului din sânge. Din acest motiv, femeile care sunt la postmenopauză au un risc mai ridicat de boli de inimă. Acestea trebuie să își măsoare colesterolul cel puțin o dată pe an.

Când trebuie să ceri ajutorul medicului

Nu trebuie să mergi neapărat la medic dacă observi simptomele menționate mai sus. Totuși, există anumite situații care necesită părerea unui medic ginecolog și care îți pot afecta sănătatea. Dacă observi unele dintre semnele de mai jos, cere ajutorul unui specialist:

- sângerare după menstruație;

- cheaguri de sânge în timpul menstruației;

- sângerare după relații intime;

- menstruații care durează mai mult decât de obicei sau sunt mai scurte decât în mod normal.

Acestea sunt simptomele unui dezechilibru hormonal sau ale prezenței fibroamelor, afecțiuni ce pot fi tratate. De asemenea, mai există și posibilitatea existenței cancerului.

De asemenea, aceste simptome trebuie să fie transmise medicului și în cazul în care îți afectează viața și activitățile zilnice.

Tratamente pentru premenopauză și menopauză

În funcție de simptome și de gravitatea acestora, medicul îți poate prescrie un tratament medicamentos. Tratamentul cu estrogen poate fi util atât în cazul premenopauzei, cât și al menopauzei. Acesta aduce nivelul de estrogen la normal, iar scăderile de estrogen din organism nu mai provoacă simptomele menționate mai sus. Terapia cu estrogen este disponibilă sub mai multe forme, printre care se află și capsulele orale, cremele, gelurile și plasturii.

Alte medicamente pentru menopauză tratează doar un anumit simptom. De exemplu, cremele vaginale pot reduce uscăciunea, dar și durerea din timpul actului sexual. Antidepresivele pot ajuta în privința schimbărilor de comportament, pe când diferitele pastile pentru durere vor trata durerile de cap și migrenele.

Totuși, aceste tratamente nu sunt, de cele mai multe ori, și cele mai indicate pentru sănătate. Printre cele mai sănătoase tratamente, pe care le poți încerca și acasă, sunt exercițiile regulate, odihna, activitățile relaxante (yoga, băi fierbinți), dar și anumite suplimente alimentare, pe bază de ingrediente naturale.

Mastrelle Meno – cea mai bună soluție pentru premenopauză și menopauză

Mastrelle Meno I și Mastrelle Meno II sunt două suplimente alimentare, cu rezultate excepționale în ceea ce privește ameliorarea simptomelor la menopauză în mod sănătos și fără reacții adverse.

Mastrelle Meno I

Mastrelle meno II

Acest supliment alimentar are în compoziție extracte naturale standardizate, special selectate pentru eficiența lor dovedită în cazul simptomelor care apar la premenopauză și menopauză. Printre ingrediente se numără extractul de rădăcină de Rhodiola rosea, de frunze de Melisa, Vitex și rădăcină de Cimicifuga, plante cunoscute pentru ameliorarea simptomelor specifice menopauzei (bufeuri, transpirații nocturne). Împreună cu vitamina B6, aceste plante combat oboseala, tulburările de somn, neliniștea și iritabilitatea.

Așadar, somnul este mult mai liniștit, iar zilele decurg lin cu doar 1-2 capsule pe zi din acest supliment. Iritabilitatea va dispărea, la fel și oboseala permenentă, care îți afectează activitățile zilnice.

Mastrello Meno II

mastrelle meno II

Acest produs este special conceput pentru susținerea sănătății sistemului osos, dar și a celui cardiovascular. Mai mult, Mastrello Meno II îmbunătățește elasticitatea pielii și fortifică părul. Principalul ingredient care stă la baza sa este extractul uscat de semințe de soia standardizat în izoflavone. Acesta se comportă și acționează ca estrogenii, dar fără a avea și efectele adverse ale acestora (trombozele venoase, creșterea riscului de cancer mamar, ovarian sau uterin). Astfel, balanța hormonală de la menopauză este echilibrată natural. Mai mult, vitaminele și calciul întăresc oasele și reduc afecțiunile sistemului osos.

Mastrello Meno II se administrează în cure prelungite, minimum 3 luni, câte o capsulă pe zi.

Spune adio simptomelor premenopauzei și ale menopauzei! Intră pe fitermanpharma.ro și alege cele mai bune suplimente alimentare, care te ajută să scapi de aceste neplăceri și care îți permit să îți desfășori activitățile zilnice fără nicio problemă.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?
Incepe quiz
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.