Cum scapi de acarieni: soluții naturale

Cum scapi de acarieni: soluții naturale

Redactor Alexa Galgau

Acarienii sunt mici arahnide care se hrănesc cu praf și nu pot fi văzute cu ochiul liber. Atunci când ai casa infestată cu acarieni, aceștia trăiesc în mod special în țesături (așternuturi, covoare etc.), putând să provoace iritații ale pielii și simptome de reacții alergice - strănut, tuse, rinoree, dificultatea de a respira și chiar crize de astm. Nu este bine să lași problema nerezolvată! 

Află cum să scapi în mod natural de acarieni, fără a investi în tot felul de substanțe chimice!

Cum să scapi de acarieni

Cum să îți dai seama că ai acarieni în casă

Dacă ai început să ai simptome de alergie, deși înainte nu aveai nicio problemă, ar trebui să iei în calcul posibilitatea că ai acarieni în casă. Aceste creaturi sunt înrudite cu căpușele și cu păianjenul, iar până în prezent au fost descoperite peste 48.000 de specii de acarieni.

Ceea ce face ca aceste insecte să fie atât de răspândite este adaptabilitatea lor, ele putând trăi aproape în orice mediu: în pământ, în apă, pe animale sau oameni ori în țesături. Atunci când se hrănesc cu celulele moarte de piele de pe oameni, ele provoacă iritații și roșeată, putând conduce la apariția rozaceei.

Cele mai multe specii de acarieni nu ne afectează deloc, însă există și unele care ne provoacă simptome specifice:

- rinoree (nas care curge abundent);

- mâncărime a pielii;

- apariția unor cruste pe piele;

- strănut și tuse;

- crize de astm.

Soluții pentru a scăpa de acarieni

1. Fă curat cât mai des: una dintre cele mai simple soluții pentru a scăpa de acarieni este datul cu aspiratorul des. Cel mai adesea, acarienii trăiesc în covoare, draperii, perdele sau așternuturi, așa că propune-ți să le cureți cât mai des și să aspiri pe jos pentru a nu permite prafului să se acumuleze. Foarte mulți oameni sunt prea obosiți pentru a face curat regulat și, prin faptul că tot amână curățenia, contribuie la înmulțirea acarienilor. La fel de important este să ștergi praful, dacă se poate chiar zilnic, cu o cârpă umedă și să schimbi așternuturile cât mai des.

2. Menține umiditatea scăzută în casă: acarienii „adoră” spațiile călduroase și umede, așa că se vor instala cu plăcere într-o casă în care umiditatea este crescută. Una dintre soluțiile simple de a scăpa de acarieni este să cumperi un dezumidificator, care va menține nivelul umidității scăzut. Acest lucru te va ajuta și pe tine să respiri mai bine și să te simți mai fresh, așa că este o investiție bună.

3. Prepară un spray natural pentru acarieni: uleiul esențial de eucalipt poate să îndepărteze acarienii, așa că poți face o soluție din 500 ml de apă distilată și 15-30 de picături de ulei. Folosește un recipient cu pulverizator pentru a da cu soluție toate obiectele care nu pot fi spălate (salteaua de la pat, canapeaua etc.). Repetă procedura de 3 ori pe săptămână pentru a elimina toți acarienii, fără urmări neplăcute pentru tine și sănătatea ta.

4. Folosește ulei mineral: o mare parte dintre acarieni trăiesc pe animalele noastre de companie și le cam chinuie. Câinii și pisicile au de obicei acarieni în urechi, iar pentru această problemă există o soluție destul de simplă. Trebuie să cumperi ulei mineral și să pui câteva picături în urechile animalului de companie.

5. Curăță regulat filtrul aparatului de aer condiționat: oamenii uită adesea sau neglijează să curețe filtrul aparatului de aer condiționat, mai ales dacă nu îl folosesc prea des. Indiferent de frecvența folosirii, filtrele trebuie schimbare sau curățate o dată pe lună sau la cel mult două luni. În aparat se strâng o mulțime de microorganisme, dar și acarieni, iar atunci când îl pornești, toate impuritățile ajung în sistemul tău respirator. Deși aerul condiționat te poate ajuta să reduci numărul de acarieni prin menținerea unei temperaturi moderate, el poate deveni periculos dacă nu îl igienizezi.

Există si obiecte în care acarienii trăiesc în comunități mari și pe care nici nu le bănuim, precum jucăriile de pluș. Acestea ar trebui scuturate pe geam la fiecare curățenie și aspirate cât mai des, deși este indicat să renunți de tot la ele, mai ales dacă suferi de diverse alergii.

Cum să scapi de acarieni? Nu este foarte greu, dacă urmezi sfaturile de mai sus. Chiar dacă nu vei reuși să îi elimini complet, vei avea parte de mai puține neplăceri din cauza lor!

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.