Cum scapi de refluxul gastric fără medicamente

Cum scapi de refluxul gastric fără medicamente

Redactor Andreea Baluteanu

Sedentarismul și alimentația bogată în zahăr și grăsimi nesănătoase au dat naștere bolilor prezentului, printre care se numără și boala de reflux gastroesofagian. Caracterizată prin senzația de arsură pe care o simți în spatele sternului, această afecțiune este experimentată, conform studiilor, de circa 15% din populație cel puțin o dată pe săptămână și de 7% zilnic.

Fiind atât de răspândită, e de la sine înțeles că boala de reflux gastroesofagian a suscitat interes în rândul comunității științifice. Ceea ce ne interesează pe noi este însă metoda revoluționară descoperită de aceștia, prin care putem reduce efectele afecțiunii fără să apelăm la medicamente, un scenariu ideal. Află din rândurile de mai jos cum este posibil!

Dieta mediteraneeană, soluția împotriva refluxului gastroesofagian

Doctorii sunt preocupați de „progresul” cunoscut de boala de reflux gastroesofagian, care a devenit tot mai pregnantă în ultima perioadă. Cauzat de vărsarea conținutului acid al stomacului în esofag, prin relaxarea sfincterului esofag, în mod neadecvat, refluxul gastric este o afecțiune digestivă cronică. La fel de îngrijorător este faptul că medicația folosită în mod clasic împotriva acestei afecțiuni are efecte adverse periculoase, precum un risc mai mare de atac cerebral sau de infarct, dar și de demență sau de boli ale rinichilor. Descoperirea despre care vom vorbi azi a fost realizată de un grup de cercetători condus de Craig H. Zalvan, președinte al The Institute for Voice and Swallowing Disorders de la Northwell Health’s Phelps Hospital, care a căutat o soluție prin care să își trateze pacienții în mod natural.

boala de reflux

Plecând de la efectele dovedite ale dietei mediteraneene în scăderea riscului de a te îmbolnăvi de inimă, oamenii de știință americani au testat dacă beneficiile sale se aplică și în cazul bolii de reflux. Iar concluziile au fost mai mult decât îmbucurătoare: într-un studiu publicat în JAMA Otolaryngology Head Neck Surgery, s-a constatat că pacienții care adoptau o dietă bazată pe plante, în stilul mediteranean, observau o ameliorare mai rapidă a simptomelor lor, comparativ cu cei care urmau tratament medicamentos. Iar procentele sunt impresionante: aproape 63% dintre pacienţi din prima categorie au observat o reducere a severităţii simptomelor bolii, în timp ce procentul în cazul celor care se tratau cu pastile era de doar 54,1%.

Ca să ajungă la aceste rezultate, pacienții au aplicat principiile de bază ale dietei mediteraneene: au consumat cu precădere fructe și legume, semințe și nuci, excluzând aproape complet carnea și lactatele și evitând drastic cafeaua, ceaiul, ciocolata, dulciurile, sucurile, alimentele pline de grăsimi, prăjite, alcoolul sau mâncarea condimentată. De asemenea, bolnavii care au ales o dietă sănătoasă în locul medicamentelor s-au confruntat și cu alte efecte pozitive: au slăbit, au constatat o diminuare a colesterolului sau a tensiunii.

Cele mai importante principii ale dietei mediteraneene

Ai fost și tu inspirată de aceste rezultate? Iată cum poți să aduci, puțin câte puțin, dieta mediteraneeană în viața ta!

Concentrează-te pe fructe și legume. Dieta mediteraneeană este bazată în general pe plante: salatele verzi, fructele proaspete și legumele sunt la ordinea zilei. Încearcă să consumi chiar mai mult de cinci porții pe zi și include supe de roșii și deserturi reprezentate de fructe la toate mesele tale.

Optează pentru carbohidrați inteligenți. Ca în cazul dietei low fat, extrem de periculoasă, secretul ca să fii sănătoasă și să slăbești nu constă în renunțarea completă la carbohidraţi. În loc să apelezi la cei celebri în alimentația occidentală (orez, cartofi, dulciuri), optează pentru pâine și paste integrale, precum italienii. De asemenea, este recomandat să înlocuiești gemurile calorice sau untul cu ulei de măsline picurat pe pâine proaspătă sau humus, mult mai sănătoase.

Alege ulei de măsline. Uleiul de măsline este cel mai bun prieten al tău, dacă optezi pentru dieta mediteraneeană, dar cu o singură excepție. În cazul în care prăjești, alege ulei de floarea soarelui, fiindcă prezintă un prag de temperatură mai mare la care arde și își pierde proprietățile.

dieta mediteraneeana

Împrieteneşte-te cu grăsimile potrivite. Este extrem de important să alegi grăsimi sănătoase – acestea nu vor depune kilograme în plus pe talia ta, ba dimpotrivă, te vor ajuta să slăbești. Pe lângă uleiul de măsline mai sus menționat, adoptă în alimentația ta nuci, semințe, ouă, pește gras și avocado: vor face minuni!

Boala de reflux gastroesofagian poate fi vindecată cu ajutorul alimentației, nu doar al medicamentelor, una dintre concluziile oamenilor de știință care ne bucură cel mai tare. Adoptă și tu dieta mediteraneeană și uită de griji!

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.