Cum se consumă jackfruit sau carnea vegetală și ce beneficii are acest fruct?

Cum se consumă jackfruit sau carnea vegetală și ce beneficii are acest fruct?

Redactor Raluca Margean

Jackfruit este un fruct uriaș folosit adesea ca înlocuitor al cărnii. În România se găsește la conservă și se pot prepara o mulțime de mâncăruri delicioase din el. Află din acest articol mai multe informații despre cel mai mare fruct din lume, inclusiv unde se cultivă și cum se consumă!

Cum se consumă jackfruit sau carnea vegetală și ce beneficii are acest fruct

Ce este și unde trăiește planta de jackfruit?

Considerat a fi o rudă a smochinelor și a dudului, jackfruit creste în zonele tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est, Brazilia, Africa, Caraibe, Florida, Australia, Puerto Rico și multe insule din Pacific. Jackfruit este cel mai mare fruct de arbori din lume, un singur exemplar cântărind între 10 și 25 kg. Se știe că pomii de jackfruit au de obicei până la 150 de fructe pe an.

Spre deosebire de alți pomi fructiferi, arborii jackfruit nu sunt cultivați în livezi. În țările native, aceștia cresc de obicei la marginea drumului, fiind meniți să ofere umbră sau să ferească locuitorii de vânt.

Fructe de jackfruit în copac

Fructul arată ca un pepene alungit sau ca un mango mai mare. La exterior are țepi, dar acestea sunt tocite și se înmoaie pe măsură ce fructul se coace. Când este copt, fructul devine gălbui, cu pete maronii, capătă un miros dulceag și devine lipicios datorită uleiurilor esențiale din coajă și a unor substanțe de tip rășini pe care fructul le secretă.

La interior se găsește pulpa de culoare galbenă sau portocalie. Aceasta este comestibilă și are o o consistență similară cu cea a cărnii de pui sau porc. Când este tânăr, fructul are un gust neutru, ceea ce înseamnă că preia aroma oricărui sos sau condiment cu care este asociat. Semințele sale sunt comestibile, au o textură lăptoasă, iar gustul lor este adeseori comparat cu cel al unei nuci de Brazilia.

Ce scrie Wikipedia despre jackfruit?

Conform Wikipedia, cuvântul jackfruit provine din portugheza ”jaca”, care la rândul său derivă din termenul malaeziasian chakka (fruct, legume). Numele comun în engleză „jackfruit” a fost folosit de medicul și naturalistul portughez Garcia de Orta în cartea sa din 1563 Colóquios dos simples e drogas da India  (Colocvii despre remedii simple din India, n.r.).

Jackfruit-ul a început să fie cultivat în mod independent în Asia de Sud și Sud-Est. Fructul a fost introdus ulterior în Guam (un teritoriu în Micronesia din vestul Oceanului Pacific) prin intermediul coloniștilor filipinezi, în timpul Imperiului spaniol. În prezent, jackfruit-ul este fructul național al Bangladeshului.

Cum mănânci jackfruit?

Acest fruct exotic poate fi consumat fie necopt, fie atunci când s-a maturizat. Jackfruit-ul necopt trebuie gătit înainte de a fi consumat și este popular pentru textura sa asemănătoare cărnii. Când este copt, gustul unui jackfruit este adesea descris ca o combinație între o banană și un ananas.

Manipularea și tăierea jackfruit-ului pentru a separa părțile comestibile este destul de dificilă. Acest lucru se datorează dimensiunilor mari ale fructului, a pielii rezistente, dar și a cantității mari de latex secretată, o substanță lipicioasă care poate provoca reacții alergice la unele persoane.

Pentru a tăia fructul vei avea nevoie de un cuțit foarte bine ascuțit și uns cu ulei. De asemenea, este bine să-ți ungi mâinile cu ulei înainte să îl tai, ca să nu te lipești. Există mai multe metode de a tăia fructul, fie longitudinal, ca un pepene, fie tăiată coaja în cercuri concentrice. Iată mai jos a doua modalitate:

Din jackfruit-ul crud se poate obține un piure delicios, se poate amesteca cu iaurt sau se poate adăuga sub formă de topping dulce la înghețată. Gătit, acest fruct poate fi folosit în hamburgeri, adăugat la tacos, salată sau în sandviș. Jackfruit-ul se poate găti în mod similar cu carnea de pui. Fructul se păstrează la frigider pentru a se menține proaspăt. Ca să nu se strice, unele persoane păstrează jackfruit-ul în conserve sau îl usucă și-l consumă sub formă de chipsuri. În România nu prea găsești fructul proaspăt, el este comercializat sub formă de conservă.

Jackfruit: proprietăți nutriționale

Spre deosebire de sursele de proteine de origine ​​animală, jackfruit nu conține grăsimi saturate sau colesterol. De asemenea, are puține calorii, dar conține multe proteine, fibre,potasiu și substanțe nutritive deosebit de sănătoase pentru inimă. În plus, jackfruit este bogat în mai multe tipuri de antioxidanți, care sunt probabil responsabili pentru majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate.

Pulpă jackfruit într-o farfurie

Conform site-ului healthline.com, o cană de fructe feliate furnizează următoarele substanțe nutritive:

  • Calorii: 155
  • Carbohidrati: 40 grame
  • Fibra: 3 grame
  • Proteine: 3 grame
  • Vitamina A: 10% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina C: 18% din DZR
  • Riboflavină: 11% din DZR
  • Magneziu: 15% din DZR
  • Potasiu: 14% din DZR
  • Cupru: 15% din DZR
  • Mangan: 16% din DZR

Jackfruit beneficii pentru sănătate

Datorită conținutului bogat de nutrienți și antioxidanți, jackfruit-ul are efecte deosebit de benefice asupra organismului, și anume:

  • Este eficient împotriva constipației. Jackfruit-ul este o sursă bună de fibre, ceea ce ajută la reglarea tranzitului intestinal și tratarea constipației.
  • Ajută la prevenirea afecțiunilor gastrice. Substanțele chimice naturale din jackfruit pot ajuta la prevenirea formării leziunilor în mucoasa stomacului, reducând astfel riscul apariției afecțiunilor gastrice, precum gastrita sau ulcerul.
  • Este recomandat în cazul diabetului. Corpul digeră și absoarbe jackfruit-ul mai încet decât alte alimente, iar acest lucru înseamnă că zahărul din sânge nu va crește la fel de repede ca atunci când mănânci alte fructe. Un studiu a constatat că extractul de jackfruit ajută la menținerea glicemiei sub control în cazul persoanelor cu diabet.
  • Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Potasiul din acest fruct tropical ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, accident vascular cerebral și pierderea osoasă.
  • Poate ameliora anumite afecțiuni ale pielii. Cantitățile mari de vitamina C din jackfruit poate ajuta la protejarea pielii de daunele provocate de soare, menținând-o fermă și puternică.
  • Poate fi de folos în cancer. Fitonutrienții din jackfruit sunt compuși naturali care ar putea avea beneficii de combatere a cancerului, cum ar fi prevenirea formării celulelor canceroase.
  • Reduce inflamațiile din corp și protejează împotriva îmbolnăvirilor. Antioxidanții protejează celulele de stresul oxidativ și inflamații, care deseori rezultă din deteriorarea cauzată de moleculele numite radicali liberi. Jackfruit are un conținut semnificativ de antioxidanți (vitamina C, carotenoizi, flavonoide) care pot reduce riscul apariției de boli cronice, precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Jackfruit: contraindicații

Pentru majoritatea persoanelor, jackfruit-ul este sigur pentru consum și nu are efecte secundare adverse. Cu toate acestea, în cazuri foarte rare, acest fruct poate avea un potențial efect alergenic.

De asemenea, deoarece are capacitatea de a reduce nivelul glicemiei, este important ca persoanele cu diabet zaharat să discute cu medicul specialist pentru a vedea cum poate integra pacientul acest fruct în dieta sa, alături de medicamentele standard pentru diabet.

Rețete cu jackfruit: simple și gustoase

Acest fruct exotic este deosebit de versatile, astfel că poate fi gătit în mai multe moduri. Iată câteva rețete delicioase cu jackfruit pe care să le încerci și tu:

Hamburger vegan cu jackfruit

Hamburger din jackfruit pe o farfurie

Dacă îți plac hamburgerii, dar vrei să încerci o rețetă fără carne, jackfruit-ul poate fi o alegere excepțională. Iată cum să prepari un hamburger vegan delicios cu acest fruct exotic:

Ingrediente:

  • 1 ceapă tocată
  • 2 căței de usturoi tocat
  • 2 cutii de jackfruit la conservă
  • 1/2 linguriță chimen
  • 2 lingurițe praf de boia
  • 2 lingurițe zahăr brun
  • Un vârf de praf de ardei iute
  • 3/4 cană sos de barbeque
  • 1/4 cană bulion
  • Sare și piper după gust

Ingrediente pentru sos:

  • 1/2 cană maioneză vegană
  • 1/2 linguriță pudră de usturoi
  • 1/2 linguriță praf de ceapă
  • 1 lingură de pătrunjel, tocat mărunt
  • Sare și piper, după gust
  • 1 lingură lapte de soia

Ingrediente pentru sandvișuri:

  • 2 chifle
  • 1 roșie
  • 1 avocado
  • Salată verde

Mod de preparare:

  1. Scurge și clătește fructele de jackfruit, scoate miezul și pune-l într-un cistron, apoi amestecă bucățile cu boia, chimenul și zahărul brun.
  2. Într-o tigaie medie, încălzește ulei de măsline la foc mediu și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă apoi usturoiul și mai gătește încă un minut.
  3. Adaugă jackfruit-ul și gătește timp de aproximativ 3 minute, apoi adaugă sosul pentru grătar și bulionul. Lasă pe foc timp de 15 - 20 de minute. Amestecă din când în când și folosește o furculiță pentru a sfărâma fructele.
  4. Pentru pregătirea sosului, amestecă toate ingredientele într-un castron mic.
  5. Pune fructele pe chiflă, adaugă sosul, salata verde, avocado și roșia proaspătă tăiată felii și servește hamburgerul delicios. Poftă bună!

Taco cu jackfruit și ananas

Această rețetă de tacos cu jackfruit este extraordinar de simplu de făcut, iar rezultatul este unul spectaculos de gustos. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară:

Ingrediente:

  • tortilla de porumb
  • ulei de măsline
  • 1 conservă de jackfruit
  • 1/2 cană sos de grătar
  • 2 căni de varză roșie mărunțită
  • 2 căni varză de Bruxelles mărunțită
  • 1/2 cană bucăți de ananas din conservă
  • 1/4 cană de coriandru proaspăt tocat
  • sos iute - opțional

Mod de preparare:

  1. Încălzește o tigaie la foc mediu și unge-o foarte subțire cu 1 linguriță de ulei
  2. Când tigaia este fierbinte, prăjește bucățile de tortilla timp de aproximativ 45 de secunde până la 1min pe fiecare parte. Când sunt gata, așează-le pe o farfurie acoperită cu un prosop pentru a nu se usca.
  3. Stoarce bine jackfruit-ul și pune pulpa într-un recipient.
  4. Încălzește tigaia la foc mediu, adaugă 1 lingură de ulei de măsline și călește fructele timp de aproximativ 2-3 minute. Adaugă sosul barbeque și se mai lasă în tigaie timp de 3-4 minute
  5. Așează tortilla pe o farfurie, adaugă varza roșie și varza de Bruxelles mărunțite, jackfruit-ul gătit, bucățile de ananas, coriandrul tocat și sosul iute și servește. Poftă bună!

Plăcintă delicioasă cu jackfruit și ciuperci

Dacă ești în căutare de rețete inedite, înceracă să faci o plăcintă cu jackfruit și ciuperci, este absolut delicioasă. Iată pas cu pas, cum se pregătește:

Ingrediente:

  • 1 conservă de jackfruit
  • 8 ciuperci mari tăiate în bucăți sau o conservă de ciuperci
  • Sare, piper, boia după gust
  • Ulei de cocos
  • 6 cartofi
  • 1 bucată de unt
  • Lapte
  • Pesmet
  • Pudră de ardei iute

Ingrediente pentru sos:

  • 1 ceapă albă mare
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 cană de roșii în sos tomat
  • 3-4 căței de usturoi
  • Supă de legume (inclusiv legumele tocate)

Mod de preparare:

  1. Pune conserva de jackfruit și ciupercile tăiate într-un bol. Adaugă condiment după gust (sare, piper, boia), amestecă bine și varsă-le într-o tigaie încălzită la foc mediu în care ai pus puțin ulei de cocos.
  2. Călește compoziția până se evaporă apa lăsată de ciuperci. Amestecă din când în când, iar când este gata, pune conținutul deoparte într-un bol de sticlă.
  3. Separat, taie cartofii în bucăți și pune-i la fiert.
  4. În timp ce se fierb cartofii, pregătește sosul amestecând într-un blender ceapa, ardeiul gras, roșiile în sos, usturoiul și supa de legume.
  5. Toarnă sosul din blender în tigaie și lasă-l să fiarbă timp de 15 minute, apoi adaugă amestecul de jackfruit și ciuperci, sare și piper după gust. Amestecă bine și mai lasă 1-2 minute pe foc.
  6. Întoarce-te la cartofi și prepară un piure, adăugând unt, lapte, pesmet și praful de ardei iute.
  7. Într-un vas de yena, adaugă compoziția cu jackfruit, apoi pe deasupra acoperă cu piureul preparat.
  8. Introdu vasul în cuptor și lasă-l la copt timp de 1 oră, la 180 de grade Celsius.
  9. Servește plăcinta delicioasă alături de cei dragi! Poftă bună!

Semințe jackfruit: ce beneficii au și cum le poți folosi

Jackfruit tăiat în jumătate cu pulpă și semințe vizibile

Semințele de jackfruit sunt și ele hrănitoare și au multe efecte benefice pentru sănătate. Sunt bogate în fier, ajutând la tratarea anemiei și stimularea producției de celule roșii din sânge, îmbunătățind astfel imunitatea organismului. În plus, semințele conțin fibre, ajutând la îmbunătățirea tractului digestiv și conțin o cantitate bogată de vitamina A, necesară pentru menținerea sănătății vederii.

Semințele se pot prăji și consuma cu sare sau se pot fierbe în apă sărată timp de aproximativ 25-30 de minute și preparate ca fasolea.

Beneficiile semințelor se extind și asupra frumuseții pielii, ele putând fi folosite ca mască pentru ten, pentru combaterea ridurilor și menținerea fermității pielii. Înmoaie semințele în lapte și miere, apoi amestecă bine ingredientele până obții o pastă. Când este gata, aplic-o uniform pe față și las-o să se usuce complet. Spală apoi cu apă călduță.

Unde găsesc jackfruit în România?

În România nu poți găsi fructul proaspăt, însă el este comercializat sub formă de conserve, infuzie de ceai sau suc. Jackfruit-ul este disponibil în magazinele de vegane sau bio, atât fizic, cât și online. Va mai trece o perioadă până se va găsi jackfruit proaspăt pe rafturile magazinelor, deoarece el este foarte voluminos și destul de dificil de manipulat. Însă, dacă lumea începe să-și dea seama de beneficiile sale deosebite, gustul bun și modalitățile multiple de preparare, poate se vor găsi și la noi fructi proaspete de jackfruit.

În concluzie, atunci când vrei să diversifici meniul tău zilnic și cauți o mâncare fără carne, încearcă să pregătești ceva bun din jackfruit. Acest fruct exotic are nenumărate beneficia pentru sănătate și există nenumărate rețete simple pe care le poți face și tu acasă. Inspiră-te din acest articol și surprinde-ți familia cu un preparat delicios!

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com, Unsplash.com

Articolul urmator
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Ce fruct de toamna esti?
Incepe quiz
Ce fruct de toamna esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.