Cum știi că ai făcut intoxicație medicamentoasă. Ce ai de făcut când ai luat prea multe pastile

Cum știi că ai făcut intoxicație medicamentoasă. Ce ai de făcut când ai luat prea multe pastile

Redactor Alexa Galgau

Ingerarea unei cantități mult prea mari de medicamente se numește supradoză și poate fi accidentală sau intenționată. Atunci când faci intoxicație medicamentoasă este nevoie urgent de intervenție medicală, pentru că poate fi vorba despre o problemă fatală. Simptomele și reacțiile depind de tipul de medicament care a fost luat în exces, însă, de obicei, există o simptomatologie care trebuie urmărită în momentul în care are loc supradoza, care nu poate fi tratată acasă, ci necesită intervenție medicală de urgență.

Citește mai multe informații despre intoxicația medicamentoasă și ce trebuie să faci dacă ai luat prea multe medicamente.

Intoxicația medicamentoasă: simptome

Supradoza medicamentoasă, urmată de o intoxicație, poate să fie accidentală, mai ales în cazul copiilor, care sunt foarte curioși în legătură cu medicamentele. Alteori, când nu este vorba despre o tentativă de sinucidere, pacientul poate să fie deosebit de sensibil la anumite substanțe din medicamentele pe care le ia, ajungând în cele din urmă la o stare de toxicitate periculoasă. O persoană care ia multe medicamente (de exemplu, un om în vârstă) poate să ia accidental mai multe doze de medicament sau o cantitate prea mare din acesta. Există și situații excepționale în care se poate ajunge la supradoză medicamentoasă în mod accidental, atunci când pacientul consumă o substanță care amplifică efectul unui medicament pe care l-a luat (de exemplu, sucul de grepfrut poate să aibă acest efect).

Fiecare om răspunde diferit la o intoxicație medicamentoasă, iar tratamentul este adaptat nevoilor individuale ale pacientului. În cazul copiilor, intoxicația cu medicamente este deosebit de periculoasă, în special dacă cel mic suferă de astm sau alte boli.

Intoxicația medicamentoasă provoacă anumite simptome pe care trebuie să le urmărești:

- durere intensă de stomac, greață și vărsături;

- stare de letargie și incapacitatea de a răspunde la stimuli;

- stare de confuzie mintală și delir;

- transpirație;

- puls foarte mare și dificultatea de a respira;

- halucinații;

- pupile dilatate sau foarte mici.

În cazul în care observi aceste simptome, trebuie să apelezi imediat numărul de urgență 112, iar medicii trebuie să afle cât mai repede cu putință despre ce medicament este vorba. Persoana care suferă de intoxicație medicamentoasă nu trebuie forțată să vomite. Dacă acest lucru se întâmplă, este indicat să strângi proba într-o pungă, pentru ca medicii să poată identifica substanța toxică mai repede.

În cazuri rare, este posibil să nu ai simptome din cauza intoxicației cu medicamente, dar chiar și așa, dacă știi că ai luat o cantitate prea mare de medicamente, trebuie să mergi la spital pentru a se încerca eliminarea substanței toxice din organism și pentru monitorizarea stării de sănătate. Uneori, intoxicația cu medicamente nu este atât de gravă încât să necesite spitalizare, iar specialiștii pot recomanda tratament ambulatoriu și o monitorizare a stării de sănătate.

La spital, cel mai comun tratament pentru intoxicația cu medicamente este lavajul gastric, prin care sunt absorbite și eliminate medicamentele din stomac. Un alt remediu folosit de multe spitale este cărbunele activat, care are proprietatea de a absorbi toxinele, reducând astfel substanțial cantitatea de substanțe toxice absorbite în sânge. Cărbunele activat este apoi eliminat prin scaun, iar adesea este administrat un laxativ, pentru ca acest lucru să se întâmple mai repede. Uneori, este nevoie ca persoana care a făcut intoxicație medicamentoasă să fie intubată, pentru ca plămânii să fie protejați în timpul procesului de detoxifiere.

Se poate întâmpla ca o persoană care ia medicamente pe termen lung să înceapă să sufere din cauza efectului toxic al acestora asupra ficatului, caz în care trebuie urmărite simptomele specifice și apoi trebuie consultat medicul pentru schimbarea tratamentului. Simptomele unui ficat bolnav cronic sunt:

- lipsa apetitului și o ușoară senzație de greață după masă;

- dureri abdominale;

- stare de oboseală;

- colorarea galbenă a pielii, din cauza excesului de bilirubină din sânge;

- învinețirea pielii la orice lovitură;

- scaun decolorat sau foarte închis la culoare.

Toate acestea sunt simptome care trebuie să te trimită imediat la medic, pentru a putea trata ficatul cât mai devreme, cât timp se mai poate regenera.

Descoperă cinci semne că ai un ficat obosit!

Intoxicația medicamentoasă poate să fie foarte periculoasă dacă nu este tratată cât mai repede, iar acest lucru se face în general sub supraveghere medicală. Dacă știi că ai luat prea multe medicamente, sună imediat la salvare sau ia legătura cu medicul de familie.

 

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.