Cum te îngrași dacă renunți la sare

Cum te îngrași dacă renunți la sare

Redactor Andreea Baluteanu

Nu credem că mai e pentru nimeni o noutate că zahărul și sarea au o reputație foarte proastă în zilele noastre, dar tot la fel de adevărat este și faptul că ultimele studii ale nutriționiștilor distrug una după alta convingerile noastre legate de sănătate! Deși nu credem că va exista cineva (cu intenții bune, desigur!), care să ne spună că zahărul este bun pentru sănătatea noastră, sarea se pare că primește un boost de încredere din partea unora dintre specialiști!

Află, din rândurile de mai jos, cum te poate afecta faptul că renunți cu totul la sare!

Vrei să renunți la sare? Așteaptă-te la kilograme în plus!

Vrem să precizăm încă de la început un lucru: nu ne referim în rândurile de mai jos la persoane care au renunțat la sare la sfatul medicului, din cauza unor afecțiuni de care suferă, ci la aceia dintre noi care au hotărât să taie legătura cu clorura de sodiu doar din cauza reputației proaste de care aceasta se „bucură” în ultima perioadă.

sare versus zahar

Situația fiind clarificată, îți prezentăm opinia la care a ajuns James DiNicolantonio, Doctor în Farmacologie și cercetător specializat în probleme cardiovasculare, în cartea sa, The Salt Fix: Why the Experts Got It All Wrong--and How Eating More Might Save Your Life. Conform omului de știință, atunci când decidem să renunțăm la sare, creierul nostru își folosește „superputerile”, respectiv ne manipulează cu ajutorul sistemului de recompense (plăcerea pe care o resimțim de fiecare dată când consumăm ceva interzis), provocându-ne pofta de dulce! Cu alte cuvinte, renunțând la sare și concentrată fiind pe decizia de a nu te mai apropia niciodată de ea, vei simți dorința nemăsurată de a mânca ciocolată, înghețată sau un alt desert decadent. Ceea ce ți se pare în regulă, din moment ce acestea te fac să uiți de sare (în cazul în care nu conțin la rândul lor sare, ceea ce te sfătuim să verifici). Rezultatul: îți vei multiplica numărul de kilograme!

Principiul conform căruia ajungi să înlocuiești sarea cu zahărul și astfel să te îngrași a fost inițial subliniat de un studiu realizat în 2004, pe șoareci, și publicat apoi în  Pharmacology Biochemistry and Behavior. Astfel, animalele care au fost lipsite de sodiu erau mult mai „pofticioase”, cercetătorii ajungând la concluzia că aveau de suferit din cauza sistemului de recompense pus la cale de creier.

Dar DiNicolantonio și studiul citat mai sus nu sunt singurii care se opun renunțării complete la sare (din nou, vorbim despre persoanele sănătoase). Nutriţioniştii atrag atenția că sodiul este un compus de care corpul nostru are nevoie pentru a supraviețui, menținând echilibrul de electroliți și având rol în hidratarea corpului.

Mai departe, trebuie să fii conștientă de faptul că, optând pentru alimente care sunt etichetate ca fiind „fără sare” sau „cu conținut redus de sare”, riști să cazi în capcana unor produse care folosesc în schimb zahăr sau calorii, pentru a menține gustul bun și procentul de satisfacție. Nu ne crede pe cuvânt, ci verifică mereu lista de ingrediente.

masurare a taliei

Nu în ultimul rând, dacă erai o „fată a sării”, care prefera mereu o pungă de chipsuri unei felii de prăjitură, corpul tău nu va reacționa prea bine dacă îi vei tăia plăcerea preferată. Iar kilogramele în plus vor fi doar o modalitate prin care acesta va alege să protesteze!

Plecând de la aceste premise, nutriţioniştii te sfătuiesc să continui să consumi sare, dar să îi limitezi cantitatea, rezumându-te la circa 400-500 mg la fiecare masă. De asemenea, atunci când alegi alimente, nu te concentra doar pe conținutul de sare, ci verifică și concentrația de fibre și proteine, sau numărul de calorii, care pot compensa pentru prezența sodiului.

Cu alte cuvinte, sarea nu e dușmanul malefic pe care am învățat să îl respingem cu brutalitate. La fel ca ouăle, care au parte de o revenire fulminantă în topul preferințelor noastre, sarea consumată în limite normale NU dăunează sănătății! Dimpotrivă, renunțarea la ea, dacă nu este dictată de afecțiuni medicale, te poate face să te îngrași!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.