Cum te îngrijești acasă, dacă ai COVID-19, și cum te comporți dacă locuiești cu un bolnav de coronavirus

Cum te îngrijești acasă, dacă ai COVID-19, și cum te comporți dacă locuiești cu un bolnav de coronavirus

Redactor Divahair.ro

Pandemia de coronavirus a început să facă ravagii în România, iar numărul morților și al îmbolnăvirilor a crescut galopant. Viitorul va fi negru și în acest moment se pune problema dacă sistemul medical românesc va face față valului uriaș de cazuri grave. ”Nu!”, a fost răspunsul clar al oficialilor noștri.

Bolnavul de COVID-19 trebuie izolat într-o cameră

Deja în județul Bistrița a început să circule o petiție, în rândul medicilor, prin care cazurile asimptomatice, ușoare și medii de COVID-19 să fie tratate la domiciliu, conform adevarul.ro. Asta s-a întâmplat și în China, și în Italia, și în toate celelalte țări au care acum sunt pe punctul de a depăși criza. Cel mai probabil, asta se va întâmpla și la noi.

Așadar, ce înseamnă tratament la domiciliu și cum îl putem oferi în cazul în care locuim cu un bolnav de COVID. Medicul Doina Azoicăi, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, medic primar epidemiolog, a dat câteva lămuriri, într-un interviu pentru adevărul.ro.

”Dacă supectăm că ne-am infectat sau suntem confirmaţi cu Covid-19, suntem asimptomatici sau avem simptome uşoare şi alegem să ne izolăm şi să ne tratăm la domiciliu, principalul aliat pe care îl avem este medicul de familie”, spune dr. Doina Azoicăi, care susține că pacientul ar trebui să sune la medicul de familie care îi va recomanda telefonic un tratament.

Femeie cu masca stand la geam

„Orice sfat medical trebuie urmat cu sfinţenie”, continuă ea, precizând că regulile stricte de igienă sunt primul pas spre vindecare.

„Bolnavul trebuie izolat într-o cameră separată. Să nu vină în contact cu ceilalţi, dar, totuşi, să aibă dialog, eventual prin uşă. Alimentele nu trebuie aduse direct în cameră, ci lăsate în faţa uşii. În cazul în care este nevoie de îngrijire, o persoană din familie trebuie să-şi asume această răspundere şi să facă aceste manevre de îngrijire purtând mască corect poziţionată peste gură şi nas, mănuşi de protecţie şi o îmbrăcăminte care să protejeze, de asemenea”, mai arată medical.

În cazul în care, din diverse motive, nu există posibilitatea de izolare, soluția optimă este ca pacientul să fie carantinat, ori membrii familiei să părăsească locuința.

”Într-o familie în care există şi bătrâni, şi copii, riscurile sunt foarte mari pentru vârstnicul respectiv, oricât ne-am proteja, astfel că discuţia cu medicul de familie şi aplicarea sfaturilor acestuia sunt foarte importante”, explică Azoicăi.

Ideal este ca bolnavul de COVID-19 să aibă baie separată

„Există recomandarea ca grupul sanitar să fie separat din două motive: pentru că o persoană care are simptome poate - atunci când utilizează grupul sanitar - să contamineze cu secreţii nazofaringiene suporturile. Şi s-a văzut că rezistenţa virusului este variabilă, chiar îndelungată, de câteva zile, chiar pe suporturile de metal. Al doilea motiv este acela că există o posibilitate minimă – dar există – ca boala să se transmită pe cale enterală (prin fecale – n.r.). Prin urmare, regulile de igienă trebuie păstrate cu rigurozitate maximă. Aceste reguli ar trebui să le cunoaştem încă de la grădiniţă: să ne spălăm pe mâini cu apă şi cu săpun, să nu punem mâna contaminată pe suporturi şi – aş insista – după această manevră de spălare să ne dezinfectăm cu soluţii hidroalcoolice”, a precizat epidemiologul.

O rigurozitate la fel de mare ar trebui menținută și în cazul suprafeţelor din baie: acestea ar trebui dezinfectate după fiecare utilizare cu soluţii de cloramină şi detergent.

Citește și: Avertismentele unui medic italian: ce probleme pot avea după vindecare persoanele care au suferit de COVID-19

La fel de des ar trebui curățate și dezinfectate și spațiile cele mai frecventate din casă.

„La intrarea în casă, în hol, într-o zonă mai izolată sau pe un balcon, trebuie amenajat un loc în care să fie lăsată îmbrăcămintea, încălţămintea, la fel, trebuie lăsată la intrare. Holul respectiv trebuie dezinfectat mai frecvent, de două-trei ori pe zi. La fel şi camera de zi sau cea în care se joacă copiii. Aerisirea camerei este deosebit de importantă”, a mai spus ea.

Dezinfectarea celor mai circulate zone din casă

„Ştergerea obiectelor, hai să zicem că nu facem asta de două ori pe zi, dar măcar curăţenia aceasta frecventă, pe care ne-o programăm dacă tot stăm acasă, trebuie făcută. Suprafeţele trebuie şterse cu soluţii dezinfectante pentru că ele sunt locul cel mai favorabil de contaminare”, a continuat Azoicăi.

În cazul în care simptomele se agravează, mai ales dacă bolnavul nu mai poate respire, se apelează serviciul de urgenţă 112.

„Medicul de familie poate să aibă o primă opinie, dar dacă persoana respectivă înregistrează o înrăutăţire a stării lui prin adăugarea altor simptome, nu trebuie să rămână la domiciliu. Dacă consideră că faţă de ziua precedentă, faţă de o oră anterioară lucrurile s-au modificat în rău.  Categoric, când febra este 38 de grade Celsius şi constată că a crescut la 39 sau peste, a luat un antitermic şi a văzut că febra nu cedează, sigur că este de bun-simţ să considere că lucrurile nu sunt în ordine şi trebuie să sune la 112. Mai ales dacă apare acea greutate în respiraţie, febră, tuse, nu se stă acasă în situaţiile acestea”, a mai arătat medicul.

Te-ar mai putea interesa și: 

Rolul unui medic veterinar, crucial în stoparea COVID-19. Cum a reușit să își salveze țara din "ghearele" coronavirusului

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
In ce oraș ar trebui să locuiești?
Incepe quiz
In ce oraș ar trebui să locuiești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.