Cum te pregătești de colonoscopie

Cum te pregătești de colonoscopie

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Colonoscopia reprezintă o procedură ce permite vizualizarea colonului și a rectului cu ajutorul unui tub flexibil numit colonoscop, prevăzut cu o cameră minusculă.

Dacă ești hotărâtă să urmezi această procedură medicală, este important să știi că pregătirea durează în medie 16 ore. Potrivit Harvard Health Publications, pregătirea unei colonoscopii este esențială și constă în administrarea unei substanțe puternice de curățare a intestinului (soluție polielectrolică). Specialiștii avertizează că absența acestui procedeu este asociată cu șanse mari ca examenul colonoscopic să fie efectuat inutil, deoarece nu poate fi vizualizat nimic.

Colonoscopia poate depista polipii și cancerul colorectal, ulcerațiile, anomaliile vasculare, hemoragiile și zonele inflamate. Cancerul colorectal (de colon și de rect) reprezintă al treilea cel mai des întâlnit tip de cancer la bărbați și femei și a doua cauză principală de decese legate de cancer.

Ce presupune pregătirea pentru colonoscopie

Eliminarea conținutului colonului este o cerință de bază pentru o colonoscopie de succes. Vizualizarea bună a pereților intestinali și a lumenului depinde foarte mult de maleabilitatea pacientului la pregătire, care trebuie să asigure a curățare a intestinului gros de materiile fecale. Centrele medicale recomandă diferite modalități de a pregăti colonul pentru o colonoscopie. Există două etape: o anumită dietă alimentară și consumul ridicat de lichide pentru curățarea intestinului. Iată ce pași trebuie să urmezi:

Dieta - cu două zile înainte de procedură, trebuie să consumi cantități reduse de alimente și să eviți consumul de legume și fructe cu semințe sau sâmburi. De asemenea, și carnea grasă trebuie evitată, iar cu 12 ore înainte de procedură este indicat să nu fumezi. Totodată, este bine să nu consumi deloc cărbune medicinal, laxative sau suplimente alimentare ce conțin fier. Cu o zi înainte de investigație este necesar să bei multe lichide, precum apă, supă strecurată, ceai, sucuri naturale sau cafea slabă. În ziua examenului colonoscopic este important să nu mănânci și să nu bei nimic cu două ore înainte de procedură!

Pregătirea soluției purgative - după-amiaza sau seara, înainte de colonoscopie, trebuie să bei un lichid care va declanșa golirea intestinului. Soluția Fortrans este un laxativ care acționează prin creșterea volumului lichidelor din intestin, se utilizează pentru examenul radiologic sau endoscopic și se poate achiziționa de la farmacii. Trebuie să ții cont de sfatul medicului specialist înainte de procurarea purgativului și să urmezi indicațiile date! Orice altă soluție folosești, aceasta trebuie consumată lent în după-amiaza dinaintea procedurii, câte o cană la fiecare jumătate de oră, pentru a preveni apariția disconfortului: greață, vărsături sau balonare.

Vezi în clipul de mai jos ce ai voie să mănânci și să bei înainte de o colonoscopie:

Sfaturi pentru o colonoscopie reușită

Pregătirea pentru o colonoscopie poate fi inconfortabilă și necesită mult timp, însă aceste lucruri nu trebuie să reprezinte un impediment. Iată câteva ponturi care te vor ajuta să treci peste această experiență ușor și confortabil!

- Asigură-te că ai primit din partea medicului instrucțiunile de pregătire pentru colonoscopie cu ceva timp înainte de data procedurii, pentru a le citi cu atenție și a nu sări nici un pas. Poți oricând să suni medicul dacă ai întrebări referitoare la procedură sau la soluția laxativă folosită. Pentru etapa purgativă, îți poți achiziționa șervețele umede cu aloe vera și vitamina E pentru calmarea pielii, deoarece vei avea scaune numeroase la intervale scurte de timp.

- Fii organizată și dozează-ți timpul astfel încât pregătirea pentru colonoscopie să fie eficientă. În timpul episoadelor de diaree este necesar să consumi multe lichide, precum apă, ceai sau cafea, însă sunt interzise sucurile colorate.

Așadar, dacă trebuie să te supui unei proceduri de colonoscopie, este important să urmezi cu atenție indicațiile medicului specialist și să parcurgi fiecare pas al pregătirii!

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.