Cum sa iti alegi un medic de familie bun

Cum sa iti alegi un medic de familie bun

Redactor Alexa Galgau

Dupa cum probabil stii, iti poti alege singura medicul de familie, chiar daca esti deja inscrisa pe lista altuia. Atunci cand gasesti un medic de familie nou, procedura este relativ simpla: trebuie sa depui o cerere de inscriere la acesta si una la medicul curent, prin care sa te scoata de pe lista lui. Totusi, probabil te intrebi cum sa alegi un medic de familie bun, cu care sa te intelegi bine si care sa nu te dezamageasca. Exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont, pe care le poti afla in randurile de mai jos!

Cum sa alegi un medic de familie bun

Cei mai multi oameni isi aleg medicul de familie in functie de cat de aproape de casa este situat cabinetul acestuia. Desi este un criteriu de luat in considerare, mai ales daca stai prost cu timpul si nu ai ragaz sa parcurgi jumatate de oras pentru o programare, exista si altele mai importante.

1. Nu alege neaparat medicul de familie cu multi pacienti pe lista. La noi exista ideea ca daca un medic de familie e supraaglomerat, inseamna ca este foarte bun la ceea ce face. Insa in Romania medicii sunt obligati prin lege sa aiba mai multi pe liste decat ar fi normal (1000, dublu fata de alte tari din Europa). Problema este ca daca un medic de familie este foarte aglomerat tot timpul, nu se va ocupa de tine asa cum trebuie, de multe ori din cauza oboselii sau a stresului. Un medic suprasolicitat poate fi bun, cu experienta, dar cel mai probabil va ajunge sa aiba probleme de concentrare din cauza muncii excesive. 

2. Medic tanar sau mai in varsta? Ambele variante au avantaje si dezavantaje. Medicul de familie mai in varsta are zeci de ani de experienta in spate, deci va identifica multe probleme cu ochii inchisi. Din pacate, multi asemenea medici nu cunosc sau nu vor sa fie la curent cu noutatile din domeniul lor, axandu-se mai mult pe metodele vechi de tratare. Acesta este un dezavantaj, pentru ca medicina evolueaza permanent si noi tratamente apar zi de zi, unele revolutionare. Asadar, ai nevoie de un specialist care sa cunoasca astfel de tratamente si sa fie dispus sa creada in ele, iar un medic de familie tanar este de obicei mult mai deschis la noutate. 

3. Tine cont de respectarea programarilor. Exista cabinete la care nu prea se tine cont de acestea. Degeaba este cabinetul aproape daca nu reusesti sa intri la medic din cauza ca alte persoane sunt tratate preferential. Ai nevoie de un medic de familie la care stii sigur ca te duci la o anumita ora si atunci te si primeste. Daca te-ai saturat de certurile din fata cabinetului medicului de familie, trebuie sa tii cont de acest aspect. 

4. Conteaza si personalitatea medicului. Chiar daca nu va veti imprieteni la catarama, este esential sa poti fi deschisa cu medicul si sa comunici cu el. Daca iti este antipatic sau pur si simplu nu puteti comunica asa cum trebuie, pe de-o parte, tu nu ii vei spune lucruri care poate sunt esentiale in stabilirea unui diagnostic si, pe de alta parte, nici el nu isi va da interesul. Atunci cand relatia medic-pacient este buna, sanatatea are doar de castigat. 

5. Alege un medic de familie corect. Sigur ca poti sa ii duci cate o atentie de sarbatori sau cu alte ocazii, dar fereste-te de medicii care asteapta sa pui plicul pe masa ca sa se poarte frumos cu tine. Este ingrozitor sa ai nevoie de ajutor si sa fii tratata prost doar pentru ca nu ai dat nimic cand ai ajuns in fata medicului. 

6. Tine cont de clinica. Este esential ca aceasta sa fie bine echipata si sa ai posibilitatea sa faci toate investigatiile acolo, altfel vei fi nevoita fie sa platesti la clinici particulare, fie sa alergi prin tot orasul pentru a le face. 

7. Evita medicul de familie satul de meseria lui. Din pacate, exista foarte multi astfel de medici, la care te duci si le spui unde vrei sa te trimita mai departe si ei doar iti semneaza trimiterea. Acestia sunt medici care pot fi numiti, pe buna dreptate, lucratori birocratici, nu in sanatate. De vina pentru aceasta indiferenta este atat sistemul, cat si faptul ca unii medici nu isi dau deloc interesul si prefera sa semneze linistiti hartii. Prin urmare, alege un medic de familie dedicat, care iti acorda atentie si timp.

Acestea sunt sfaturile de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi un medic de familie nou. Tine minte ca si medicii sunt tot oameni, asa ca trebuie sa existe compatibilitate intre ei si pacienti. 

Iata si o lista completa cu medicamente compensate si cum poti beneficia de ele!

Articolul urmator
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum alegi un ceai de matcha bun
Ce fel de de familie vei forma?
Incepe quiz
Ce fel de de familie vei forma?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.