De ce apar usturimile vaginale și cum le tratezi

De ce apar usturimile vaginale și cum le tratezi

Roxana R

Usturimile vaginale sunt printre cele mai neplăcute probleme cu care se confruntă o femeie. Ele apar frecvent datorită iritării, inflamării sau infectării mucoasei vaginale. Pot avea diferite cauze, de aceea și tratamentul este foarte diferit. Trebuie să știi care pot fi cauzele acestor simptome și ce terapie îți poate fi de folos. Trebuie să mergi la medicul ginecolog pentru o consultație și teste speciale, ca să afli care este problema în cazul tău.

Posibile cauze ale usturimilor vaginale

Există mai multe cauze pentru usturimile și mâncărimile vaginale. Cele mai cunoscute cauze pentru usturimile vaginale sunt:

1. Vaginita bacteriană. Aceasta este o infecție provocată de înmulțirea necontrolată a bacteriilor din vagin. Boala se manifestă și prin inflamație, mâncărime, scurgere vaginală anormală și cu un miros neplăcut, ca de pește.

2. Candidoza. Candidoza este o infecție cu o ciupercă numită Candida albicans. Una din trei femei va suferi la un moment dat de această infecție. Problema apare în urma slăbirii sistemului imunitar, după consumul de antibiotice sau chiar în timpul sarcinii. Simptomele candidozei includ și apariția unei scurgeri groase, albe, cu textură brânzoasă.

3. Menopauza. Scăderea nivelului de estrogen poate duce la uscarea și subțierea pereților vaginali. Acest lucru poate provoca iritație, mâncărimi și usturimi în zona intimă.

4. Substanțele iritante. Cremele, dușurile vaginale, spumele contraceptive sau chiar prezervativele pot provoca usturimi vaginale.

5. Boli cu transmitere sexuală. Herpesul genital, gonoreea sau infecția cu Chlamydia trachomatis sunt infecții cu transmitere sexuală și se caracterizează prin diverse simptome care pot fi, în funcție de boală: leucoree abundentă, dureri vaginale şi sângerare în timpul actului sexual, durere la urinare, iritație vulvo-vaginală. În cazul herpesului, apar vezici dureroase la nivelul mucoasei vaginale, care se transformă în ulcerații.

Cum se tratează usturimile vaginale

usturimi vaginale-consultație ginecologică

După ce medicul ginecolog a stabilit cauza usturimilor, îți va prescrie tratamentul adecvat. Astfel, dacă ai o infecție bacteriană, îți va recomanda antibiotice, iar dacă ai candidoză, vei primi medicamente antifungice. Acestea pot fi sub formă de pastile, ovule ori creme care se introduc în vagin.

Pentru alte cauze, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare sau pe bază de steroizi, ori cu estrogen, dacă usturimea este provocată de menopauză.

Igiena intimă corectă este esențială pentru a preveni și trata usturimile vaginale. Trebuie să folosești prezervativ în timpul contactului sexual, iar dacă vaginul este prea uscat, trebuie să apelezi la un lubrifiant. În privința igienei intime, nu trebuie să faci dușuri vaginale, să folosești deodorante sau absorbante cu parfum, pentru că ele pot irita această zonă sensibilă. Nu uita: vaginul nu trebuie spălat în interior, doar zona exterioară trebuie curățată, cu apă și o soluție specială pentru igiena intimă. De asemenea, este important să eviți purtarea lenjeriei intime confecționată din materiale sintetice, este recomandată cea din bumbac. 

usturimi vaginale- spray Multi Gyn pentru usturimi vaginale

Dacă ai deja usturimi vaginale, poți folosi spray-ul Multi-Gyn Intiskin, special conceput pentru a calma iritațiile, usturimile și mâncărimile din zona intimă. Are un efect plăcut, răcoritor, și calmează senzațiile neplăcute din această regiune. De asemenea, curăță și elimină mirosurile nedorite, oferind prospețime. Se poate aplica de 2-3 ori pe zi sau chiar mai des, dacă este nevoie. Conține ingrediente naturale, care echilibrează flora naturală a zonei intime.

Ca să afli care este tratamentul indicat, trebuie să mergi la ginecolog imediat ce apar primele senzații de usturime vaginală. Este posibil ca problema să dispară de la sine sau prin simpla schimbare a obiceiurilor de igienă intimă. Însă, în cazul unei infecții, simptomele se pot agrava și este necesar un tratament special.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cat de pasionala esti?
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.