De ce boală poți să suferi, dacă ți se face des pielea de găină

De ce boală poți să suferi, dacă ți se face des pielea de găină

Redactor Andreea Baluteanu

Afară e un frig de îngheață pietrele, ai auzit o melodie emoționantă, iubitul tău îți susură tandru la ureche, sau, dimpotrivă, te uiți la un film horror care îți taie răsuflarea: toate aceste episoade te pot lăsa, între altele, cu ceea ce numim în mod popular „piele de găină”.

Dar dacă pielea ta e permanent afectată de acest fenomen, fără legătură cu frigul sau emoțiile puternice? Atunci este posibil ca organismul să îți comunice fapte mult mai alarmante. Descoperă ce vrea să îți spună, în rândurile de mai jos!

De ce ți se face pielea de găină

Ne sperie puțin să descoperim că pielea noastră a căpătat textura celei de găină, atunci când bunica îi smulgea penele, dar nu ne îngrijorăm, pentru că știm că e vorba de un fenomen comun. Purtând numele medical de Cutis anserina (pe care îl preferăm totuși denumirii populare), ceea ce experimentăm este o reacție a sistemului simpatetic, care răspunde fie la stimuli externi (frigul, de exemplu), fie la stimuli interni (emoțiile puternice sau senzația de excitare). Practic, pielea de găină este „opera” unor mușchi micuți, numiți arrectores pilorum care, la impulsuri primite de la sistemul nervos, se contractă și determină astfel înălțarea foliculilor de păr.

piele de gaina

Reacția este prezentă și pe suprafețele corporale lipsite de păr și, așa cum te așteptai, nu poate fi auto-declanșată, fiind un răspuns automat al organismului. Specialiștii consideră că originea acestui fenomen datează din perioada preistorică, atunci când corpul era acoperit de păr: contractându-se la impactul cu frigul, mușchii încercau să rețină căldura în apropierea pielii. Cu toate acestea, după ce umanitatea a evoluat, iar pilozitatea corporală a devenit un dușman, pielea de găină și-a pierdut orice utilitate.

Pielea de găină, semn al unor afecțiuni

Nu e frig și nici nu ai căzut pradă unor emoții puternice? Ba, mai mult, pielea de găină este un fenomen predilect, pe care ai învățat deja să îl accepți? Ai grijă, pentru că poate fi semn de afecțiuni mult mai serioase.

Frisoane

Atunci când corpul îți este cutremurat de febră sau de vreo infecție, organismul răspunde prin frisoane sau piele de găină. Cu toate acestea, nu doar faptul că ai băut rece sau că ai contractat o gripă stă la baza condiției tale. Frisoanele asociate cu pielea de găină pot fi experimentate și în caz de gastroenterită, malarie, meningită, influenza, pneumonie, septicemie, tuberculoză sau infecții ale tractului urinar. Un medic va ști să îți pună diagnosticul corect!

Disreflexie autonomă (sau hiperreflexie)

Așa cum am mai spus, pielea de găină este cauzată de impulsuri provenite de la sistemul nervos. În mod normal, ele sunt provocate de frig sau emoții, dar, uneori, pot fi și semnul unei disfuncționalități. În aceste cazuri, pielea de găină este însoțită și de schimbări în aspectul pielii (paloare sau roșeață excesivă), de un ritm cardiac crescut sau de transpirație abundentă. Printre afecțiunile care ar trebui să îți pună un semn de întrebare se numără sindromul Guillain-Barre (boală neurologică rară), leziuni ale coloanei vertebrale sau ale creierului. În același timp, poți avea de suferit și de pe urma unor efecte adverse ale medicamentelor. Din nou, medicul tău va avea răspunsul potrivit.

picior cu piele de gaina

Nevralgie pudentală

De data aceasta, vorbim despre o afecțiune neurologică rară, care cauzează pielea de găină în regiunile genitale și durere pelviană.

Dereglări hormonale

Probabil că te-ai săturat să tot auzi că dezechilibrele hormonale cauzează boli, dar adevărul este că sunt responsabile de multe dintre afecțiunile neobişnuite ale prezentului. De data aceasta, pielea de găină poate sugera că adrenalina sau alți hormoni sunt produși în exces, afectând organismul precum emoțiile puternice.

Pielea de găină nu este un fenomen care ar trebui să te îngrijoreze! Cu toate acestea, dacă frecvența sa îți dă de bănuit, iar neplăcerea continuă și atunci când ai intrat într-un mediu cald sau te-ai relaxat, este cazul să discuți cu un medic. Nu strică niciodată să fii prevăzătoare!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.