De ce este periculos să bei ceai

De ce este periculos să bei ceai

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Mai ales în sezonul rece, o cană de ceai poate fi cea mai bună soluție pentru a te încălzi. Beneficiile ceaiului nu țin doar de acest aspect, ci și de efectele pozitive pe care le are asupra sănătății. Unele studii au arătat că, dacă bei ceai des, ești mai puțin expusă riscului de dezvoltare a depresiei, cancerului ovarian, bolii Parkinson și demenței.

Deși ai crede că ești cu atât mai sănătoasă cu cât bei mai mult ceai, există unele studii îngrijorătoare care ne arată că un consum îndelungat de ceai poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Anumite tipuri de ceai conțin sau absorb compuși toxici din sol, din mediu, din locul în care este depozitat acesta sau în timpul procesului de uscare și de împachetare.

Iată motivele pentru care ceaiul este periculos!

Metale grele

Un studiu din 2013 a ajuns la concluzia că aproape toate ceaiurile din magazine conțin plumb. În cantități mari, plumbul ingerat poate să favorizeze bolile de inimă, afecțiunile renale și chiar infertilitatea. Studiul a arătat că ceaiurile care se prepară în 3 minute sunt cele mai periculoase, iar cele care se prepară în 15 minute conțin aluminiu. Ceaiurile care conțin acid citric (în special cele de lămâie) au cea mai mare cantitate de aluminiu, plumb și cadmiu, metale extrem de periculoase.

Fluor

Chiar și cele mai scumpe ceaiuri au fluor de 3 ori mai mult decât limita admisă. Se pare că de vină este tehnica prin care aceste ceaiuri sunt procesate, deoarece în acest proces costisitor, dar nesănătos, este eliberată o cantitate considerabilă de fluor în plante. Consumul în exces de fluor ne poate afecta dinții, oasele și încheieturile. De asemenea, atunci când ținem post, această substanță este mai ușor de absorbit. 

Alcaloizi pirolizidinici

Aceste toxine sunt produse de unele plante care înfloresc și pot avea consecințe grave asupra ficatului. Această descoperire este de o mare importanță în special pentru femeile însărcinate și pentru mămici, deoarece ceaiurile dedicate acestora conțin o mare cantitate de toxine. Alcaloizii pot trece de la mamă la făt (sau de la mamă la bebeluș, prin lapte) și pot avea consecințe grave asupra micuților, care sunt mult mai sensibili decât o persoană adultă.

Pliculețe cancerigene

Dacă obișnuiești să consumi ceai la pliculeț, află că aceste punguțe sunt îmbibate cu o substanță cancerigenă (epichlorohydrin), care se activează în contact cu apa fierbinte. Mai nou, pliculețele de ceai au început să fie fabricate din materiale plastice, cum ar fi PVC-ul sau nailonul. Din nefericire, aceste punguțe de ceai pot elibera o mare cantitate de chimicale atunci când temperatura apei este foarte ridicată. De asemenea, multe ceaiuri (chiar și cele mai scumpe) conțin pesticide și E-uri .

Cum poți să bei ceai fără să te îmbolnăvești?

1. Încearcă să cumperi ceaiuri care păstrează cât mai mult din forma și structura ințială a plantelor. Este puțin probabil, în cazul unor astfel de ceaiuri, să conțină compuși toxici, deoarece procesarea nu a fost complexă și nu a presupus folosirea unor substanțe periculoase pentru uscarea plantelor.

2. Pentru a evita ingerarea substanței cancerigene care se află în pungile de ceai, este bine să lași pliculețul într-o cană cu apă care să fie la temperatura camerei, pentru câteva minute. În acest mod, compusul se va dizolva în apă fără a se activa. După ce lași la înmuiat pliculețul cu ceaiul preferat, poți să îl prepari după instrucțiunile de pe ambalaj.

3. De asemenea, lasă punguța de ceai în apă mai puțin de 3 minute și evită ceaiurile din regiuni contaminate și poluate (China, Sri Lanka, India). Se pare că ceaiurile din China sunt cele mai toxice, acestea conținând cantități considerabile de plumb și aluminiu. Dacă nu poți evita acest lucru, neutralizează efectele metalelor grele printr-un consum regulat de minerale esențiale și vitamina D. Adaugă și felii de lămâie în ceai, pentru a scădea nivelul pH-ului și a elimina metalele în exces.

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.