De ce îți face bine renunțarea la carne o dată pe săptămână

De ce îți face bine renunțarea la carne o dată pe săptămână

Sorina Corneanu

Cu toate că în România termenul de vegetarian este destul de marginalizat, românii fiind un popor carnivor, în ultimii ani numărul celor care au decis să renunțe la consumul de carne este în creștere. Cercetătorii de la Universitatea George Washington au descoperit că, pe lângă o mai bună calitate a vieții și prevenirea unor boli grave, o dietă vegetariană susține procesul de slăbire

Anual, pe 12 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Mâncării, care susține o inițiativă prin care se dorește ca toți oamenii să adopte o dietă vegetariană pentru 24 de ore. Scopul este de a promova o dietă sănătoasă, de a trăi mai mult și de a reduce substanțial emisia de carbon, prin simpla renunțare la carne, chiar și pentru o singură zi.

Potrivit Institutului American al Cărnii, 37% din carnea consumată este de pasăre, iar 55% este carnea roșie. Presupunând că se consumă aceeași proporție de carne de vită, de porc și de miel și folosind valorile dioxidului de carbon, s-a obținut o estimare brută a numărului de kilograme de carne produs și dioxidul de carbon consumat cu aceasta, în numai o zi!

carne

O Vită = 576,965,000 de kilograme de CO2

Un miel = 576,965,000 de kilograme de CO2

Doi pui = 202,640,000 de kilograme de CO2

Trei kilograme de carne de porc = 178.164.000 de kilograme de CO2

În total, 1.53 de milioane de tone de dioxid de carbon pe zi. Așadar, dacă toată lumea ar opri consumul de carne o zi pe an, ar putea fi evitate peste 1.53 de milioane de tone de dioxid de carbon.

Potrivit unui plan extins de stabilizare a schimbărilor climatice drastice, dacă 50% din populație ar recurge la o dietă vegetariană până în anul 2050, am putea preveni ca aproximativ 73 de miliarde de tone de dioxid de carbon să ajungă în atmosferă.

Într-o lucrare publicată recent, cercetătorii de la Asociația Americană de Alimentație susțin că „regimul vegetarian planificat atent, fie că este unul vegetarian sau vegan, este sănătos, adecvat din punct de vedere nutritiv și oferă beneficii pentru sănătate în ceea ce privește prevenția și tratarea unor boli”.

„Ziua fără carne” reprezintă o acțiune la nivel global care, dincolo de cifrele rezultate din analiza cercetătorilor, are scopul să îmbunătățească viața celor care acceptă dieta vegetariană, măcar pentru o zi. Acest proiect nu urmărește să determine oamenii să renunțe definitiv la carne, ci să fie parte din experiment și, o dată pe săptămână, să adopte o dietă vegetariană. În acest sens, s-a confirmat că o singură zi pe săptămână este suficientă pentru a se reduce considerabil numărul celor bolnavi de diabet, afecțiuni ale inimii sau obezitate.

S-a stabilit, astfel, că renunțarea la carne, chiar și pentru o zi pe săptămână, aduce numai beneficii sănătății. Deși am fost educați că fără carne nu există o masă sănătoasă, iar a fi vegetarian înseamnă, din start, a îmbolnăvi organismul, realitatea este cu totul alta.

Termenul vegetarian, potrivit The Vegetarian Society din Marea Britanie, înseamnă „viu”. Acesta este și conceptul după care se ghidează cei care aleg această dietă și își doresc o sănătate mai bună. Vegetarianismul, e bine de știut, nu se referă doar la eliminarea cărnii din meniu, ci impune o mare diversitate de alimente care să acopere necesitatea substanțelor nutritive.

Katherine Milton, antropolog la Universitatea din California, Berkeley, susține că „este dificil de stabilit care alimentație este cea mai bună. Au existat diete atât de diverse de-a lungul timpului, care au dat rezultate. Doar pentru că populațiile de vânători își obțineau energia necesară prin hrană cu grăsimi și proteine animale, asta nu înseamnă că acest tip de alimentație este ideal pentru omul modern, nici nu implică faptul că omul modern s-a adaptat genetic la o astfel de alimentație”.

Specialiștii de la Universitatea Harvard confirmă, în urma studiilor realizate în acest sens, că beneficiile pentru sănătate ale vegetarianismului sunt reale: „Astăzi, alimentația bazată pe plante este un regim complet din punct de vedere nutritiv și o modalitate de a reduce riscul unor boli cronice”.

În clipul alăturat găsești câteva dintre avantajele renunțării la carne:

Să renunți la carne nu înseamnă că îți slăbești organismul, că nu ești hrănit corespunzător și, în mod cert, nu înseamnă că vrei să fii la modă. Chiar și dacă ar fi așa, cel puțin ar fi un aspect constructiv al modei. În definitiv, pentru sănătatea ta nu trebuie să dai nimănui explicații. Cele mai grave boli, multe dintre ele incurabile, sunt „descurajate” de o dietă vegetariană. Numărarea caloriilor nu mai este necesară, incidența afecțiunilor grave scade, iar calitatea vieții crește considerabil.

Cu atât mai mult cu cât obezitatea, încă din rândul copiilor, diabetul, cancerul și afecțiunile grave ale colonului sunt atât de frecvente astăzi, o schimbare a dietei, chiar și pentru o zi pe săptămână, poate însemna o stare de sănătate mai bună!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Cat de bine iti cunosti zonele erogene?
Incepe quiz
Cat de bine iti cunosti zonele erogene?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.