De ce mă doare spatele în zona sacrală? Cauze și tratament

De ce mă doare spatele în zona sacrală? Cauze și tratament

Redactor Raluca Margean

Durerile lombare apar ca urmare a mișcărilor bruște în timpul ridicării obiectelor grele, pe fondul mecanicii corporale slabe. Sedentarismul, munca la birou sau creșterea în greutate reprezintă câțiva din factorii care pot favoriza un blocaj muscular la spate. Uneori, însă, poate fi vorba de condiții medicale mai serioase precum artrită, boli de rinichi sau afecțiuni ale coloanei. Îți prezentăm în acest articol informații utile despre durerile de șezut, inclusiv cauze, simptome și tratament! Află, așadar, de ce te doare spatele jos, deasupra fundului!.

Imagine tridimensională cu zona sacrală

Tipuri de dureri de spate în zona bazinului

O persoană poate experimenta mai multe tipuri de dureri de spate în zona lombară. Acestea pot varia în intensitate, de la un disconfort ușor, dar constant, la o durere bruscă, ascuțită și până la o durere cronică, puternică. Durerea poate debuta după un accident, din cauza ridicării unor obiecte grele sau după un antrenament fizic intens. De asemenea, dacă te doare spatele jos, deasupra fundului, se poate să fie din cauza înaintării în vârstă.  

Există două tipuri de dureri de spate:

  • Durerea de spate acută. Aceasta durează de la câteva zile până la câteva săptămâni și se rezolvă, de obicei, cu o minimă auto-îngrijire. În unele cazuri, sunt necesare câteva luni pentru ca simptomele blocajului lombar să dispară.
  • Durerea cronică de spate. Acest tip de durere durează cel puțin 12 săptămâni, chiar și după ce a fost tratată o leziune inițială sau cauza principală a durerii lombare acute. Aproximativ 20% dintre persoanele afectate de dureri lombare acute dezvoltă dureri cronice lombare cu simptome persistente la un an. Totuși, chiar dacă durerea persistă, nu înseamnă că la bază stă o afecțiune medicală gravă. Unele persoane experimentează dureri lombare cronice, în ciuda tratamentului medical și chirurgical.

Durerile de spate în zona bazinului: cauze

Femeie care are o durere la spate

Dorsalgia joasă, durerea lombară sau criza lumbago, așa cum mai este supranumită, este cea mai frecventă durere de spate. De cele mai multe ori apare din cauza unei posturi incorecte, ca urmare a sedentarismului, vârstei, dar și datorită prezenței unor afecțiuni medicale. Iată principalele motive pentru care te doare spatele jos, deasupra fundului, conform site-ului healthline.com:

  • Vârsta

Durerea lombară este mai probabil să apară la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă se produc diverse schimbări în organism, inclusiv o reducere a conținutului de lichid dintre vertebrele coloanei. Acest lucru se întâmplă din cauza pierderii rezistenței osoase și a elasticității musculare. Vertebrele se pot irita mai ușor și așa apar durerile. În plus, în timp se pierde din tonusul muscular, ceea ce determină spatele să fie mai predispus la accidentări. Acesta este motivul pentru care întărirea mușchilor spatelui este esențială pentru prevenire durerilor lombare.

  • Curburi anormale ale coloanei vertebrale

Anumite iregularități scheletice pot provoca dureri de spate în partea de jos. Cele mai frecvente boli de coloană sunt: scolioza, lordoza și cifoza. Scolioza reprezintă o curbură anormală în formă de S a coloanei vertebrale, însoțită de rotația vertebrală. Lordoza este un arc anormal exagerat în partea inferioară a spatelui, iar cifoza reprezintă o curbare în zona toracală, în urma căreia gâtul este proiectat ușor în față.Toate aceste curburi sunt anomalii congenitale ale coloanei vertebrale și duc la o presiune suplimentară pe coloana vertebrală, mușchi, tendoane și ligamente, provocând diverse dureri.

  • Leziuni

Dacă te doare spatele jos, deasupra fundului este posibil să fie din cauza unor ligamente suprasolicitate sau rupte, rupturi în tendoane sau mușchi. De asemenea, pot exista dureri și din cauza unor spasme musculare în spate (contracție bruscă a mușchilor spatelui). Leziunile traumatice pot apărea ca urmare a practicării sportului sau din cauza unor accidente (de mașină, căderi, etc).

  • Probleme degenerative

Discurile intervertebrale se uzează pe măsura înaintării în vârstă și își pierd capacitatea de amortizare. Prin urmare, vertebrele se pot freca una de cealaltă si pot apărea dureri de mijloc puternice. Cele mai frecvente condiții degenerative sunt: spondiloza, artrita reumatoidă și alte boli inflamatorii la nivelul coloanei vertebrale (spondilita, osteoartrita etc)

  • Afectarea nervilor și a măduvei spinării

Există mai multe afecțiuni care pot provoca compresia nervului spinal, inflamații și leziuni la nivelul nervilor și măduvei spinării. De exemplu, dacă te doare spatele jos, deasupra fundului, iar durerea iradiază pe picior, este posibil să ai sciatică. Persoanele cu sciatică pot simți dureri de spate asemănătoare șocului sau arsuri combinate cu dureri în fese și pe picior în jos.

Alte afecțiuni ale nervilor includ:

  • Stenoza coloanei vertebrale (îngustarea coloanei vertebrale)
  • Spondilolisteza (alunecarea unei vertebre din locul său și atingerea nervilor care ies din coloana vertebrală)
  • Hernia de disc (comprimarea și bombarea spre exterior a discurilor intervertebrale)
  • Infecții care implică vertebrele
  • Osteoporoza (scăderea progresivă a densității și rezistenței osoase care poate duce la fracturi dureroase ale vertebrelor)

Te poți trezi anchilozat de spate și din cauza unor boli care nu au nicio legătură cu coloana vertebrală. Aceste afecțiuni includ:

  • Pietre la rinichi
  • Endometrioza (acumularea de țesut uterin în afara uterului)
  • Fibromialgia (dureri musculare în tot corpul)
  • Tumori în afara coloanei vertebrale care apasă pe vertebre, pe măduva spinării sau nervi
  • Sarcina

Factori de risc pentru durerile de spate

Femeie care stă așezată pe canapea și lucrează pe laptop

Orice persoană poate avea dureri de spate, inclusiv copiii. Totuși, există anumiți factori de risc care pot favoriza apariția junghirilor în spate. Așadar, dacă te doare spatele jos, deasupra fundului, cel mai probabil te încadrezi în una din următoarele categorii de risc:

  • Sedentarismul. De obicei, durerile de spate sunt mai frecvente în rândul persoanelor care nu fac mișcare. Dacă nu faci exerciții fizice regulate, mușchii spatelui și cei abdominali se slăbesc, ceea ce îi face să nu mai poată susține corect coloana vertebrală. De asemenea, dacă faci mișcare doar din când în când, poți forța coloana, iar acest lucru o determină să fie mai predispusă la leziuni. Din acest motiv, ar trebui să-ți faci un obicei să faci exerciții fizice ușoare în fiecare zi.
  • Creșterea în greutate. Cu cât ai o greutate corporală mai mare, cu atât presiunea exercitată pe coloana vertebrală este mai mare și apar durerile.
  • Ridicarea de greutăți. Dacă ai un loc de muncă unde trebuie să manipulezi obiecte grele zilnic, nu este de mirare că te doare spatele jos, deasupra fundului.
  • Statul la birou. Dacă la job stai toată ziua pe scaun, nu trebuie să te mai întrebi de ce te doare mijlocul. Postura incorectă și sprijinul insuficient la spate poate provoca o durere de șezut. Aceasta se poate resimți puternic, ca un junghi în spate, în dreapta sau pe mijloc.
  • Fumatul. La fumători, fluxul de sânge și oxigenul poate fi restricționat pe discuri, iar acest lucru favorizează degenerarea lor mai rapidă.
  • Supraîncărcarea rucsacului la copii. Durerile de spate la copii pot apărea din cauza unui ghiozdan prea greu. Pentru a căra rucsacul, spatele este tensionat, iar acest lucru poate cauza oboseală și spasme musculare.

Durerea lombară joasă, însoțită de alte simptome

De cele mai multe ori, dacă te doare spatele jos, deasupra fundului, durerea este acută și trece în câteva zile cu puțină îngrijire. Medicul te va monitoriza în această perioadă și va încerca să determine cauza disconforului lombar. Dacă apar și alte simptome, pe lângă durerea în partea dreapta în spate, jos, vor fi necesare și alte investigații medicale.

Femeie în șezut cu mâinile la spate acuzând o durere lombară

Semnele care ar putea indica probleme mai serioase sunt:

  • Lipsa controlului intestinului sau vezicii urinare
  • Senzația de slăbiciune și oboseală constantă
  • Febră
  • Pierdere inexpicabilă în greutate

Durerile de spate în zona sacrală: ce este normal și ce nu?

Durerea de spate în zona sacrală este, de obicei, o durere surdă, care se manifestă doar în poziție șezândă. Disconfortul se atenuează la ridicarea în picioare și mers. În aceste cazuri, nu ar trebui să te îngrijorezi foarte tare deoarece durerea de spate poate fi cauzată de statul prea mult în șezut. Lipsa mișcării sau postura incorectă pe scaun sau în timpul condusului pot provoca dureri ascuțite în zona sacrală. În aceste cazuri, ar trebui să-ți schimbi puțin stilul de viață și să începi să faci mai multe exerciții fizice în mod regulat.  

Dacă te doare spatele jos, deasupra fundului, iar această durere îți cauzează tulburări de mers, pierderea controlului urinar, dureri abdominale puternice și febră, este cazul să te adresezi de urgență unui medic. Acesta îți va face mai multe teste pentru a determina cauza junghiului în spate deoarece este posibil să fie vorba de afecțiuni grave de sănătate.

Durere de spate stânga jos: când să te îngrijorezi?

Dacă duci o viață sedentară și stai foarte mult pe scaun, te poți trezi deseori blocat de spate. Însă durerile de spate în partea stângă jos pot fi provocate nu doar de lipsa mișcării, ci și de o întindere musculară cauzată de o accidentare ușoară.

Femeie care ține mâinile încrucișate în partea inferioară a corpului

Există însă, cazuri, în care durerile pot fi cauzate de o afecțiune a unui organ din zona lombară, abdominală sau pelvină. De exemplu, dacă te doare spatele jos, deasupra fundului, poate fi vorba de o boală renală (durerea de spate poate fi unul din simptomele răcelii la rinichi) sau de o afecțiune la organele reproducătoare (endometrioză) sau altele (colon, apendicită, colică biliară). Din acest motiv, este esențial să te vadă un medic, mai ales dacă durerile de spate sunt însoțite și de următoarele simptome:

  • Amețeală, confuzie
  • Febră și frisoane
  • Dureri abdominale puternice
  • Greață și vărsături
  • Slăbiciune musculară și furnicături în picioare sau alte zone
  • Incontinență urinară sau fecală
  • Dureri la urinare sau sânge în urină

Durerea de coloană radiază în abdomen?

Durerile de burtă și de spate nu trebuie ignorate deoarece pot fi simptomele unor afecțiuni serioase, care necesită tratament de urgență. Așadar, dacă te doare spatele jos, deasupra fundului, în partea dreaptă și, de asemenea, simți dureri abdominale puternice, este posibil să suferi de o boală care a afectat următoarelor organe:

  • Colon. Colita ulcerativă este o boală inflamatorie care se manifestă prin inflamația colonului. Această afecțiune poate provoca complicații grave de sănătate și poate pune viața pacientului în pericol. Pe lângă dureri de burtă și de spate, pacientul poate avea diaree, balonare și scaune moi, cu sau fără sânge.
  • Organe reproducătoare. La femei, endometrioza și fibromul uterin pot cauza dureri de spate în partea inferioară, dar și dereglări menstruale, urinări frecvente și durere resimțită la contactul sexual. La bărbați, poate fi vorba de o afecțiune rară ce poartă denumirea de torsiune testiculară. În acest caz, apar și alte simptome precum inflamarea scrotului, durere testiculară, greață sau vărsături.
  • Apendice. Acesta este un organ mic, atașat de colon. Când se inflamează, poate provoca dureri abdominale puternice, care iradiază în spate și pe picior în jos. De asemenea, pacientul poate avea o senzație de greață sau vărsături. În aceste cazuri, singurul tratament este intervenția chirurgicală de extragere a apendicelui. 

Medicamente pentru durerile de spate

Medicamentele sunt, de multe ori, prima opțiune atunci când te doare spatele jos, deasupra fundului. Există mai multe tipuri de medicamente pe care le poți administra pentru a reduce inflamațiile și calma durerile, însă este esențial să discuți mai întâi cu un medic. Acesta este cel mai în măsură să stabilească cauza durerilor lombare și să-ți prescrie cel mai bun unguent pentru durerile de spate.  

Cele mai utilizate medicamente în tratamentul coloanei lombare sunt:

  • Analgezicele (acetaminofen și aspirină)
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen și naproxen)
  • Relaxantele musculare
  • Medicamente topice (unguente, creme, geluri, plasturi sau spray-uri aplicate pe piele care stimulează nervii din piele și oferă senzații de căldură sau frig pentru a estompa senzația de durere).
  • Medicamente pentru tratarea convulsiilor (pot fi utile în tratarea sciaticii)
  • Steroizi pentru a reduce inflamația sau injecții cu corticosteroizi

Tratamentul complex durerea lombară joasă

Tratamentul pentru durerea de coloană lombară joasă include nu doar medicație, ci și o serie de terapii fizice sau proceduri chirurgicale. În funcție de cauza care provoacă disconfortul, medicul va stabili ce tratamente pentru spate ai nevoie.

Femeie care are o pungă de gheață la spate în zona sacrală

Iată câteva din măsurile pe care trebuie să le iei dacă te doare spatele jos, deasupra fundului:

  • Aplică o compresie rece și caldă pe spate, în partea inferioară. Medicii recomandă, în general, folosirea gheții în primele 48-72 de ore, apoi trecerea la căldură. Dacă alternezi gheața și căldura, mușchii se vor relaxa și se vor vindeca mai repede.
  • Fă exerciții ușoare care întăresc mușchii spatelui și abdomenul. Mișcarea poate fi de folos la accelerarea recuperării după durerile lombare cronice, însă este important să discuți cu un medic pentru a vedea care sunt tipurile de exerciții pe care le poți executa.
  • Fă o baie caldă sau un masaj ușor. Aceste activități pot fi de folos dacă te doare în spate deoarece pot ajuta la relaxarea mușchilor rigizi și tensionați din zona lombară.

Alte proceduri și intervenții pe care le poate executa un medic specialist sunt:

  • Stimularea nervului electric transcutanat. Această procedură implică purtarea unui dispozitiv alimentat cu baterii care plasează electrozi pe piele peste zona dureroasă. Electrozii generează impulsuri electrice concepute pentru a ameliora durerea.
  • Injecții spinale. Injecțiile sunt o soluție bună dacă te doare spatele jos, deasupra fundului. Ele pot fi cu anestezice locale, medicament corticosteroid sau steroizi și pot diminua durerea, însă sunt recomandate doar pentru o perioadă scurtă de timp.
  • Ablația prin radiofrecvență. Această procedură implică distrugerea fibrelor nervoase care transportă semnalele durerii către creier. Denumită și rizotomie, ablația poate ameliora durerea timp de câteva luni.
  • Intervenție chirurgicală. Când toate celelalte tratamente pentru spate nu au avut efect, operația rămâne singura opțiune pentru a scăpa de dureri. Există mai multe tipuri de intervenții, inclusiv: vertebroplastie și cifoplastie, nucleoplastie, foraminotomie, laminectomia coloanei vertebrale și altele.
  • Implantarea unor stimulatori nervoși. Medicul va implanta mici dispozitive care folosesc impulsuri electrice de joasă tensiune pentru a bloca semnalele de durere transmise la creier sau pentru a le înlocui cu o senzație de furnicături.

Cum poți preveni durerile lombare?

Există anumite măsuri pe care să le iei ca să nu te mai doară spatele jos, deasupra fundului. Acestea se aplică dacă durerile nu sunt provocate de afecțiuni de sănătate, ci sunt cauzate de sedentarism, creșterea în greutate sau stilul de viață nesănătos. Iată ce trebuie să faci:

  • Fă exerciții fizice care să implice mușchii abdominali și ai spatelui.
  • Scapă de kilogramele în plus, în cazul în care ești supraponderal.
  • Evită să ridici obiecte grele, iar atunci când o faci, îndoaie-ți genunchii pentru a nu pune o presiune prea mare pe spate.
  • Ai grijă să ai o poziție corectă, atât atunci când ești în șezut, cât și atunci când stai în picioare.
  • Adoptă o dietă sănătoasă cu un aport sufficient de calciu, fosfor și vitamina D.
  • Poartă tocuri confortabile, joase.
  • Renunță la fumat, deoarece acest obicei poate reduce fluxul de sânge către coloana vertebrală inferioară și poate contribui la degenerarea inelelor coloanei vertebrale. Fumatul crește, de asemenea, riscul de osteoporoză și împiedică vindecarea. mai mult decât atât, tusea din cauza fumatului intens poate provoca și ea dureri de spate.

Așadar, durerea lombară reprezintă una din problemele de sănătate frecvente cu care se confruntă majoritatea adulților. Există o serie de cauze pentru acest tip de durere, astfel este important să discuți cu un medic dacă și pe tine te doare spatele jos, deasupra fundului. Nu există un tratament minune care să-ți elimine durerea, va fi nevoie să faci câteva schimbări în stilul tău de viață și să tratezi anumite afecțiuni medicale de care poți suferi fără să știi.

Surse foto: Unsplash.com, iStock.com

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?
Incepe quiz
Ce zona a corpului ar trebui sa alegi pentru tatuaj?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.