swipe

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Tocurile alterează anatomia mușchilor gambelor și tendoanele

Un studiu din 2010 efectuat în Marea Britanie a arătat că, dacă porți tocuri în fiecare zi, tendonul lui Achile și mușchii se micșorează cu 13%. Acest procent nu arată faptul că mărimea gambei se schimbă, ci cea a fibrelor musculare. Acest proces este asemănător cu cel al persoanelor care stau pentru un timp îndelungat imobilizate la pat. Statul în pat, într-o poziție fixă, face ca fibrele musculare să devină mai scurte.

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Mersul pe tocuri este periculos

Corpul încearcă să compenseze lipsa de echilibru cauzată de tocuri prin schimbarea formei șoldurilor și a coloanei vertebrale. Pentru a menține echilibrul, gambele, șoldurile și mușchii spatelui devin mai tensionați. Acest lucru duce la obosirea mușchilor și încordare. De asemenea, trebuie să ai în vedere și faptul că mersul pe tocuri este inconfortabil. Dacă ești nevoită să mergi o distanță mare, este indicat să ai la tine o încălțăminte comodă.

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Sunt șanse mari să te rănești

Un studiu din 2013 publicat în International Journal of Biomedical Engineering and Technology a ajuns la concluzia că mersul zilnic în tocuri face ca genunchii să se miște lateral, ceea ce duce mai departe la apariția artritei. Nu trebuie să mai spunem că te poți împiedica extrem de ușor în tocuri sau îți poți pierde echilibrul într-o fracțiune de secundă. Un moment de neatenție poate să ducă la fracturarea sau dislocarea genunchilor sau alte tipuri de răni.

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Tocurile nu sunt practice

Știm deja că tocurile nu sunt benefice pentru sănătate. Imaginează-te într-o situație de viață și de moarte, în care trebuie să alergi pentru a te salva. În tocuri cu siguranță nu vei ajunge prea departe! Încălțămintea cu talpă joasă îți oferă mult mai multe beneficii asupra sănătății, dar și în viața de zi cu zi.

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Tocurile îți provoacă multe probleme de sănătate

Purtarea regulată de tocuri poate duce la apariția altor probleme ale picioarelor, așa cum sunt proeminențele oaselor, a degetelor de la picioare și afectarea nervilor. 

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Modificări anatomice

Mersul zilnic în tocuri timp de ani de zile poate să îți modifice anatomia corpului. Spatele și genunchii sunt încordați, iar greutatea corpului se mută în partea din față. Mușchii gambelor se micșorează, iar tendoanele se îngroașă. Spondiloza este principala afecțiune care apare în cazul persoanelor care poartă des tocuri, îndeosebi în regiunea lombară a coloanei, unde este concentrată toată greutatea corpului.

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Stenoză foraminală

Stenoza foraminală este o afecțiune a nervilor coaloanei vertebrale, care apare atunci când foramenul (locul de unde rădăcinile nervoase părăsesc canalul spinal) se îngustează. Stenoza foraminală în partea inferioară a spatelui se manifestă prin simptome precum durere acută, amorțeală, slăbirea mușchilor, spasme, crampe și durere care se lasă în jos pe picioare.

De ce nu ar trebui să porți tocuri niciodată

Maladia Haglund

Maladia Haglund mai este cunoscută și ca lățirea calcaneului și apare atunci când curelele sandalelor strâng țesutul din zona tendonului lui Achile. Această maladie duce la dureri și la inflamarea săculețului de lichid care se află între tendon și os.

‹ Vezi si