De ce nu este bine să bei oțet

De ce nu este bine să bei oțet

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

În cazul în care ai căutat până acum un remediu pentru toate problemele tale de sănătate, cu siguranță ai descoperit că oțetul de mere poate să îți calmeze stomacul, poate să te scape de acnee și de sughiț, te ajută să pierzi în greutate și îți oferă nenumărate beneficii asupra sănătății. Oțetul conține proteine, enzime și bacterii benefice. În plus, o lingură de oțet are doar 3 calorii, așa că greutatea nu îți este amenințată.

Oțetul mai conține vitamine și minerale, dar și o cantitate mică de potasiu. În plus, oțetul de mere de calitate are în compoziție și aminoacizi și antioxidanți. Dacă deja folosești această licoare vindecătoare, află că poate avea și efecte negative. Ești curioasă despre ce este vorba? Află mai jos!

femeie care se tine de masea

Iată de ce nu este bine să bei oțet!

În ciuda numeroaselor beneficii, cantitățile mari de oțet consumate pot să îți afecteze sănătatea orală. Mai exact, componentele oțetului subțiază smalțul dinților, conform healthline.com. Un studiu din 2012 a arătat care sunt efectele negative ale oțetului prin plasarea unor dinți în mostre de oțet pentru 2 ore. Mostrele de oțet cu un pH care varia între 2,7 și 3,9 au redus cu 20% mineralele din componența dinților, conform ncbi.nlm.nih.gov.

Totuși, acest experiment nu a inclus și saliva din gură, care neutralizează aciditatea din mâncare. Oțetul poate să ne afecteze sănătatea dinților, însă doar în cantități mari. Pentru a împiedica erodarea smalțului, încearcă să diluezi oțetul în apă și să îl bei fără să te oprești. Se recomandă următoarea formulă: 10 părți de apă și o parte de oțet. După ce bei acest amestec, clătește-te cu apă de gură.

Iată care sunt cele 5 momente în care nu trebuie să bei oțet!

Când ai probleme cu înghițirea

În interiorul gurii tale, dar și în gât și esofag, „tubul” care duce spre stomac, se află o membrană de mucus, un țesut protector care poate să dispară atunci când este expus la aciditate. Atunci când consumi oțet în fiecare zi, mai ales cu o cantitate de apă insuficientă, te poți confrunta cu dureri de gât, iar înghițirea devine astfel dureroasă. Anumite rapoarte au arătat chiar că oțetul poate cauza arsuri, care îți afectează permanent gâtul și esofagul.

Dacă nivelul de potasiu este scăzut

Oțetul poate duce la scăderea nivelului de potasiu, ceea ce conduce mai departe la slăbirea mușchilor și la cedarea acestora, la constipație, oboseală și dificultăți de respirație. Dacă iei medicamente care îți scad nivelul de potasiu, așa cum sunt diureticele, nu consuma oțet de mere fără să vorbești cu doctorul tău mai întâi.

femeie obosita care sta pe pat

În cazul în care ai un istoric în familie de cheaguri de sânge sau diabet

Oțetul are beneficii asupra sănătății, însă poate să îți scadă nivelul de zahăr din sânge. Dacă ai diabet, este bine să îți întrebi medicul dacă poți consuma oțet și să îți monitorizezi glicemia, pentru a evita hipoglicemia. Dacă iei deja medicamente care să împiedice formarea cheagurilor de sânge, nu bea oțet fără aprobarea medicului.

Dacă ai probleme gastrointestinale

Deoarece acest ingredient are un nivel mare de aciditate, poate cauza diaree, indigestie și reflux gastric. Dacă folosești oțet pentru detoxificare, aceste efecte adverse sunt destul de frecvente.

Dacă ai probleme cu dantura sau dinți sensibili

Așa cum am spus și mai sus, oțetul poate afecta smalțul dinților, dar are drept efect și accentuarea sensibilității lor și îngălbenirea. Ca să minimizezi aceste pericole, folosește un pai sau spală-te imediat pe dinți, după ce ai băut oțet.

Așadar, oțetul poate fi benefic pentru sănătatea ta doar dacă îl consumi în cantități mici, după recomandarea medicului. Ține cont de aceste informații și nu consuma oțet dacă te afli în una dintre situațiile menționate mai sus!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.