De ce nu este bine să mergi la toaletă în timpul nopții

De ce nu este bine să mergi la toaletă în timpul nopții

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Somnul este esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Această ”deconectare” te ajută să iei o pauză de la realitate și să îi permiți corpului tău să se pregătească pentru o nouă zi. În timpul somnului mușchii se regenerează, memoria este îmbunătățită, iar hormonii responsabili de creștere și de apetit se reglează. Pentru a face față activităților cotidiene, ai nevoie de cel puțin 8 ore de somn, conform sleepfoundation.org.

Este imposibil să ai parte de somn suficient atunci când problemele ce țin de urinare te fac să te trezești de mai multe ori pe noapte. Numeroase studii au ajuns la concluzia că mersul la toaletă în timpul nopții nu este normal și poate semnala mai multe probleme de sănătate.

toaleta alba

Iată de ce nu este bine să mergi la toaletă în timpul nopții!

Mersul la toaletă noaptea este mult mai frecvent în cazul femeilor decât cel al bărbaților, conform ncbi.nlm.nih.gov. Cercetările au arătat faptul că aproximativ 44% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani se trezesc de cel puțin o dată pe noapte pentru a urina, pe când 18% dintre acestea se duc la baie de cel puțin două ori în fiecare noapte, conform womenshealthmag.com.

Urinarea în timpul nopții este normală doar când se întâmplă o dată, ocazional. Atunci când mersul la baie noaptea devine o rutină, acest lucru poate semnala o problemă de sănătate și este indicat să consulți un medic.

Ce cauzează mersul la toaletă în timpul nopții?

Înaintarea în vârstă este factorul principal în cazul acestei condiții. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul produce mai puțini hormoni diuretici care ajută la reținerea lichidelor. Acest lucru duce la creșterea producției de urină, mai ales în timpul nopții. De asemenea, mușchii vezicii urinare slăbesc în timp, făcând abținerea de la a urina foarte dificilă.

Alte cauze comune includ infecțiile cronice ale tractului urinar, consumul de lichide în exces (mai ales cele cofeinizate și cu alcool) înainte de a merge la culcare, infecții bacteriene ale vezicii și medicamente care încurajează urinarea (diuretice).

De asemenea, urinarea în timpul nopții apare mai ales la femeile însărcinate. Modificările care intervin în corpul unei femei însărcinate pot slăbi vezica urinară și mușchii pelvieni.

În alte cazuri, urinarea pe timp de noapte poate ascunde de fapt o afecțiune medicală mai gravă, precum bolile de rinichi, diabet, prostată sau afecțiuni ale inimii. Mai mult, poate fi și un simptom al dereglărilor de somn.

barbat care intra in baie

Ce trebuie să faci pentru a nu mai merge la toaletă noaptea

Consultă un doctor

Doar medicul îți poate spune exact dacă suferi de vreo boală sau nu. Acesta îți va pune mai multe întrebări și te va supune la o serie de teste pentru a afla ce anume provoacă urinarea frecventă în cazul tău. În funcție de rezultate, doctorul îți poate prescrie anumite medicamente ce te vor ajuta să scapi de această neplăcere.

Nu mai consuma lichide înainte de culcare

Dacă bei mai puține băuturi înainte de a adormi sau deloc, ai mai multe șanse de a avea un somn odihnitor. Evită băuturile diuretice precum alcoolul și cofeina înainte de somn, deoarece aceste lichide cresc frecvența urinării. Este indicat să nu bei nimic cu 2-3 ore înainte de culcare.

Scapă de picioarele umflate

Dacă ai grijă ca picioarele tale să se dezumfle până adormi, poți reduce mersul la toaletă în timpul nopții, conform self.com. Atunci când stai întins, corpul tău absoarbe tot lichidul din picioarele umflate, iar acesta se duce în rinichi și crește producția de urină.

Reglează-ți ceasul intern

Un program de somn respectat cu sfințenie te poate ajuta să îți reglezi ritmul circadian. Organismul tău va fi învățat cu un anumit program de somn și se va pregăti singur pentru  ”deconectare”. Astfel, rinichii vor începe să funcționeze mai încet și nu vei mai fi nevoit să te trezești în timpul nopții pentru a merge la toaletă.

Nu consuma sare în exces

Consumul de alimente sărate sau bogate în potasiu și proteine îți poate forța corpul să rețină mai multe lichide și să mărească astfel producția de urină nocturnă, conform self.com.

Sport

Sportul te ajută să îți reglezi ritmul circadian, ceea ce îți va permite să dormi mult mai bine. Exercițiile fizice te ajută să pierzi din kilogramele în plus, fapt ce este extrem de important din moment ce obezitatea este legată de cele mai cunoscute tulburări ale somnului.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Cu cine te vei săruta la miezul nopții, de Revelion?
Incepe quiz
Cu cine te vei săruta la miezul nopții, de Revelion?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.