De ce să nu te descalți niciodată în casă

De ce să nu te descalți niciodată în casă

Redactor Andreea Baluteanu

Vii obosită de la serviciu, abia așteptând să îți scoți perechea chinuitoare de stilettos și să te relaxezi pe canapea. Te tolănești confortabil și începi să îți masezi picioarele, scoțând sunete de încântare, în timp ce pantofii te așteaptă cuminți pe parchet.

Nu ești doar tu bucuroasă, dar și coloniile de bacterii din casa ta, care tocmai și-au multiplicat numărul în mod amenințător. Iar de aici derivă o mulțime de afecțiuni, la care ai acces aproape garantat!

Nu intra în casă încălțată!

Nu, nu e vorba doar de politețe sau de respect pentru suprafața lucioasă de parchet sau pentru covorul moale, pe care l-ai curățat cu atâta grijă. Experții ne atenționează că trăim într-o lume murdară, la propriu, și ne contaminăm propriile case, care ar fi trebuit să rămână sanctuare imaculate.

patofi in casa

Avem și dovezi științifice: un studiu realizat de profesorii de la Universitatea din Arizona a ajuns la concluzia că pantofii tăi mult iubiți sunt cămin pentru circa 421.000 de bacterii la exterior și 2.887 la interior. Iar procentul de încălțări afectate e covârșitor: 96% dintre pantofi au făcut cunoștință cu populațiile de bacterii. Da, frumoșii tăi papuci marocani nu sunt scutiți de aceste probleme.

Și nu vorbim despre bacteriile benefice care îți ajută digestia. E.coli a fost descoperită pe 27% dintre pantofi! Și nu e singura: privește-ți pantofii și gândește-te că adăpostesc și forme de Klebsiella pneumoniae (sună amenințător și e responsabilă de infecțiile urinare) și  Serratia ficaria (provoacă alergii și tulburări de respirație).

Care este originea acestor mici dezastre? Fecalele de păsări și de animale, descompuse, sau diversele toxine din substanțele folosite pentru a proteja spațiile verzi de dăunători. Dar tu nu te plimbi atât de des prin parcuri, deci poți sta liniștită? Deloc! Experții de la Universitatea din Arizona sunt de părere că podeaua unui restaurant, de exemplu, este acoperită de aproximativ 8 milioane de bacterii pe metru pătrat, număr imens în comparație cu cele 200 de bacterii per metru pătrat de pe vasul de toaletă, pe care nu te-ai așeza nici în ruptul capului fără a-l curăța temeinic înainte.

Să nu uităm nici de suprafețele asfaltate, cele care fac cel mai des cunoștință cu pantofii noștri. Acestea conțin o mulțime de toxine ce pot provoca și forme de cancer, deși, e adevărat, trebuie să fii expusă la ele pe durate foarte mari de timp pentru ca riscul să fie real.

desclta

Oare nu există și suprafețe curate, inofensive? Desigur că da, dar nici bacteriile deja alipite nu sunt lipsite de determinare! Studiul citat la începutul articolului ne asigură că transportăm microorganismele nocive și în spațiul personal, la mult timp după contaminare. Iar procentele sunt, din nou, amuțitoare: transferul de bacterii dintre pantofi și podea se realizează în procent de 90 spre 99%.

Ce poți face, e întrebarea care se ivește în mod natural pe buze? Nu te mai descălța niciodată în casă! Oricât de ciudat ar fi, fă-o la intrare și pătrunde în oaza ta de liniște cu pantofii în mână, îngrădindu-le bacteriilor accesul în dormitor, în baie și, mai ales, în bucătărie!

Tu vei ține cont de sfatul nostru?

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.