De ce se îngrașă oamenii după ce renunță la fumat. Cum poate fi prevenit luatul în greutate

De ce se îngrașă oamenii după ce renunță la fumat. Cum poate fi prevenit luatul în greutate

Cristina Gherghina

În momentul în care fumătorii se gândesc serios să renunțe la acțiunea lor preferată, există un gând care îi împiedică să facă acest pas. Teama că ar putea lua în greutate îi împiedică pe aceștia să adopte, în sfârșit, un stil de viață sănătos. Însă, există câteva lucruri simple pe care orice fost fumător le poate face, astfel încât kilogramele acumulate să fie minime. 

Potrivit specialiștilor, exercițiile fizice, folosirea tratamentelor special concepute pentru stoparea nevoii de a fuma, dar și o dietă corespunzătoare reprezintă elementele-cheie pentru a preveni luatul în greutate. 

fumatul ingrasa

Nu este o regulă ca toți oamenii care se lasă de fumat să se îngrașe după ce renunță la fumat, dar este adevărat că procentul celor care o fac este mult mai mare decât al celor care își păstrează greutatea inițială. Potrivit nhs.uk, în medie, persoanele care renunță la fumat câștigă între 5 și 11 kilograme chiar în anul în care fac această schimbare în viața lor.

Există mai multe motive pentru care acest lucru se întâmplă: 

  1. Fumatul accelerează metabolismul, prin urmare un fumător avea arderile calorile mai mari. În momentul când o persoană renunță la fumat, va trebui să reducă și numărul de calorii. 
  2. Fumatul elimină pofta de mâncare.
  3. Având în vedere că fumatul afectează simțul olfactiv și gustativ, există șanse mari ca mâncarea să pară mult mai gustoasă pentru o persoană care s-a lăsat de fumat. De asemenea, va apărea pofta de dulciuri. 
  4. Este foarte posibil ca nevoia de nicotină să fie confundată cu senzația de foame. 
  5. Foștii fumători vor avea tendința să înlocuiască țigările cu gustările. 

Cum putem preveni luatul în greutate

Specialiștii le recomandă persoanelor care renunțat la fumat să mențină metabolismul activ prin exerciții fizice. Nu înseamnă neapărat că trebuie să mergeți la sală. Puteți merge pe jos în loc să șuați mașina/autobuzul sau puteți urca scările în loc să mergeți cu liftul. 

De asemenea, alimentația este extrem de împortantă. 

Atunci când apare senzația de foame, o puteți combate cu ajutorul unor gustări sănătoase. Puteți consuma nuci, legume sau fructe proaspete.

Totodată, este important să mâncați porții mai mici până când mentabolismul se obișnuiește cu noua schimbare din viața dumneavoastră. Doar pentru că mâncarea va începe să vi se pară mai gustoasă, nu înseamnă că trebuie consumată în cantități mari. 

O altă soluție pentru a preveni acumularea de kilograme o reprezintă folosirea unor tratamente speciale pentru renunțarea la fumat. Pe măsură ce nevoia de nicotină va dispărea, la fel se va întâmpla și cu poftele alimentare. 

La capitolul sport, specialiștii recomandă ca timpul alocat pentru exercițiile fizice săptămânale să fie de 150 de minute, adică două ore și jumătate. Exercițiile aerobice, mersul rapid, înotul sau ciclismul sunt ideale pentru persoanele care au renunțat la fumat și nu doresc să se trezească cu kilograme în plus. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.