5 ingrediente din săpunuri care ar putea provoca dermatită atopică

5 ingrediente din săpunuri care ar putea provoca dermatită atopică

Sorina Corneanu

Dermatita este un simptom, nu o boală, acesta putându-se aplica unei game largi de afecțiuni ale pielii. Practic, dermatita este orice inflamație a pielii care duce la roșeață, mâncărime sau apariția de mici vezicule umplute cu lichid. Dermatita poate avea numeroase cauze, dar cea atopică apare atunci când corpul dezvoltă o alergie cutanată. 

Cea mai comună modalitate de a dezvolta dermatită atopică este folosirea unor substanțe la care ești alergică. Săpunul este unul dintre produsele cel mai frecvent folosite, cu un potențial ridicat de a provoca alergii cutanate, din cauza substanțelor pe care le conține. 

Simptome ale dermatitei atopice

Dermatita atopică se poate manifesta prin:

- mâncărimi ale pielii;

- iritație severă;

- senzația de arsură;

- înroșirea pielii.

Erupții cutanate.

mancarime piele

Ingrediente din săpunuri care favorizează apariția dermatitei atopice

Sulfat de sodiu

Sulfatul de sodiu este un ingredient frecvent folosit în compoziția săpunurilor, fiind extrem de eficient în eliminarea sebumului. Totuși, acesta poate duce la uscarea excesivă a pielii, determinând astfel aparitia iritațiilor și a dermatitei atopice. Soluția? Folosește săpunuri cât mai naturale!

Parfum

Din păcate, parfumanții folosiți pentru a face săpunul mai atrăgător și mai frumos mirositor sunt foarte nocivi pentru piele. Optează pentru produse de îngrijire a pielii fără parfum; sunt la fel de eficiente, poate chiar mai eficiente, doar că nu miros atât de îmbietor!

Cocos

Dacă reacțiile alergice la ingerarea nucilor de cocos sunt rare, nu este deloc neobișnuit să te lupți cu alergii cauzate de contactul pielii cu cocosul, mai ales în condițiile în care acesta este un ingredient des folosit în produsele de îngrijire a pielii. Deși proprietățile sale îl prezintă ca pe un emolient extraordinar, săpunul cu extract de cocos poate afecta serios pielea, conducând la distrugerea barierei naturale de protecție pielii și la apariția dermatitei atopice. Verifică lista de ingrediente conținute de săpunul pe care îl folosești și evită produsele parfumate cu compuși artificiali.

Parabeni

Parabenii sunt deopotrivă ingrediente naturale și artificiale. Folosiți în calitate de conservanți, parabenii sunt des întâlniți în șampoane, săpunuri, pastă de dinți și deodorant. Reacțiile alergice la acest ingredient sunt destul de rare, însă foarte periculoase.

Descoperă mai multe despre parabeni!

Un studiu din 2004 din Marea Britanie a arătat că parabenii din săpunuri ar putea crește riscul de cancer de sân, după ce s-au găsit urme de metilparaben în biopsii tumorale de cancer mamar Deși cercetările ulterioare nu au adus dovezi concludente despre faptul că parabenii provoacă cancer, multe persoane sunt încă precaute când vine vorba de cumpărarea produselor de îngrijire care conțin parabeni. 

Balsam de Peru

Balsamul de Peru, cunoscut și sub numele de myroxylon, este o substanță lipicioasă cu miros de vanilie și scorțișoară. Folosit ca ingredient în săpunuri, parfumuri și șampoane, atât pentru mirosul său, cât și pentru calitatea sa de a face produsul mai durabil, acesta poate provoca reacții alergice grave și dermatită de contact!

Așadar, pentru a reduce la minimum riscul de dermatită atopică, optează pentru produse de îngrijire a pielii cât mai naturale, citește cu atenție eticheta și evită săpunurile care conțin aceste ingrediente. În cazul în care alergiile cutanate se înrăutățesc, consultă imediat medicul!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
8 comportamente care arată că cineva suferă de depresie ușoară
8 comportamente care arată că cineva suferă de depresie ușoară
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.