swipe

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Piele uscată

Cea mai comună cauză pentru apariția mâncărimilor este faptul că stratul protector al pielii (stratum corneum) este afectat. Rezervele de ceramide, lichidele speciale care acționează ca o barieră a pielii, sunt epuizate. Scărpinatul poate agrava starea pielii și poate răni zona deja compromisă. Pe piele pot să apară răni, ceea ce poate duce mai departe la infecții. De asemenea, și ingredientele dure care se află în detergenți și în produsele de beauty pot să îți provoace alergii.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Mușcături de insecte

Atunci când un țânțar te mușcă, sistemul imunitar detectează saliva acestuia și astfel lansează atacul de apărare prin histamine. Tocmai acestea duc la apariția reacției alergice. Altă mâncărime neplăcută de la insecte este de la mușcătura furnicii de foc, al cărei venin poate să provoace o erupție pe piele. În orice caz, nu te scărpina atunci când te mușcă o insectă și mergi la medic dacă situația se agravează.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Arsuri solare

De parcă usturimea nu ar fi suficientă, mâncărimea care apare în cazul unei arsuri de la soare agravează situația. Ca și în cazul altor afecțiuni de genul acesta, organismul răspunde în fața inflamației. Mâncărimea apare din cauza nervilor afectați de arsură. Dacă vei încerca să te scarpini, acest lucru poate duce la ruperea pielii, la agravarea porțiunii afectate și, implicit, la încetinirea procesului de vindecare.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Eczeme

Acest termen descrie pielea uscată, aspră și inflamată. De obicei, se referă la dermatita atopică, o boală în care bariera de protecție a pielii nu funcționează cum trebuie. Indiferent de cauză, efectul este același: porțiunea de piele se irită ușor la materiale, parfumuri și alți alergeni. Deși este greu să te abții din scărpinat, acest lucru poate să îți înrăutățească situația. Pielea poate să devină închisă la culoare, mai groasă și mai ridată. În acest caz, este mult mai greu de tratat. Aplică comprese reci și folosește creme hipoalergenice pentru a scăpa de aceste neplăceri. De asemenea, este indicat să mergi și la un doctor.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Psoriazis

În acest caz, un sistem imunitar suprareactiv duce la acumularea de celule moarte la suprafața pielii, ceea ce face ca pielea să fie roșie, cu porțiuni care se descuamează. Pe lângă aspectul inestetic, psoriazisul mai poate provoca și mâncărimi sau sângerări. În cazul acestei boli, este nevoie de hidratare, dar și de un tratament special, prescris de medic.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Dermatită de contact

Această formă de eczemă apare din cauza substanțelor iritante sau a alergenilor. Aceștia trec de bariera de protecție a pielii și duc la inflamarea acesteia. Astfel, apar porțiuni roșii pe piele, care nu trebuie scărpinate. Dacă le vei scărpina, pot apărea infecții, sângerare și o senzație acută de mâncărime.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Mătreață

Fulgii albi poate fi destul de jenanți, însă mâncărimea pur și simplu te va înnebuni. Mătreața este cauzată de o ciupercă ce trăiește pe scalpul tuturor oamenilor. Totuși, în cazul anumitor persoane, această ciupercă poate duce la apariția iritației și la creșterea în exces a celulelor. Scărpinatul poate înrăutăți inflamația și din acest motiv ar trebui să scapi de mătreață încă de la primele semne.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Micoza piciorului

Micoza piciorului este tot rezultatul unei ciuperci luate, probabil, de la duș, sală sau piscină. Pe lângă pielea care se descumează de obicei între degete, piciorul atletului duce și la inflamarea pielii sau la apariția senzației de mâncărime. Totuși, este indicat să te abții din scărpinat, deoarece crăpăturile care pot să apară duc la infecții și la răspândirea ciupercii.

9 iritații pe care să nu le scarpini niciodată

Hemoroizi

Această afecțiune poate să fie uneori dureroasă, iar alteori poate provoca mâncărimi. Trebuie să te oprești din scărpinat și să mergi la medic pentru identificarea unui tratament corect.

‹ Vezi si