Alergie pe față: cum o recunoști și cum o tratezi

Alergie pe față: cum o recunoști și cum o tratezi

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Reacțiile alergice care afectează fața, a cărei piele este deosebit de sensibilă, pot avea cauze diferite și se manifestă prin umflături, erupții, mâncărimi, umflături și altele asemenea, foarte deranjante, mai ales pentru noi, femeile. Produsele cosmetice, febra fânului, unele alimente, acarienii, mucegaiul, părul de animale provoacă adesea aceste reacții. Tratamentele variază în funcție de cauzele alergiei, de la simple comprese reci, la medicamente.

Pielea, ca și mucoasa respiratorie, este o interfață cu mediul extern și de aceea este foarte expusă la alergeni. Persoanele care sunt sensibile dezvoltă diferite forme de alergii cutanate, în funcție de vârstă și de originea alergenului (aer, alimente, medicamente): urticarie, eczeme, dermatită atopică, fotoalergie, alergie la medicamente etc.

Examinarea medicală este necesară pentru a determina originea alergiei și natura testelor care trebuie efectuate pentru a găsi alergenul responsabil, precum și măsurile terapeutice de rigoare.

Cauzele cele mai frecvente ale alergiilor feței

Reacțiile alergice pe față pot fi declanșate de ceva ce ai mâncat, ai inhalat sau care s-a atins de pielea ta. Alergenii pot intra în organism pe trei căi: cutanate, respiratorii sau digestive, reacțiile fiind în mare parte locale. Reacțiile locale, foarte variabile, se manifestă cu o intensitate care se schimbă foarte mult de la o persoană la alta. Se pot schimba chiar în timp, la aceeași persoană, în sensul unei îmbunătățiri sau, dimpotrivă, al agravării simptomelor.
Poți dezvolta o reacție alergică pe față din cauzele descrise în cele ce urmează.

Contactul direct cu un alergen

Când pielea reacționează după contactul direct cu o substanță, aceasta se numește dermatită de contact și se manifestă, în mod obișnuit, pe mâini și pe față. Această alergie poate apărea după contactul cu:

  • săpunuri
  • detergenți
  • articole de toaletă
  • cosmetice și alte produse de înfrumusețare
  • bijuterii din metal
  • latex și cauciuc
  • diferiți solvenți
  • diverse substanțe chimice
  • praf
  • sol
  • plante

Alergiile alimentare

Sunt cauzate de faptul că sistemul imunitar reacționează exagerat la un anumit produs alimentar sau la un ingredient din mâncare. Acestea sunt mai frecvente la copiii mici, dar se pot dezvolta și la adulți. Alimentele alergene „clasice” includ: ouăle, laptele, nucile, fructele de mare, unele fructe și legume. În cazurile severe, alergiile alimentare pot provoca anafilaxie (sau șoc anafilactic - o reacție severă, care afectează toate sistemele organismului și, în absența tratamentului de urgență adecvat - injecție intramusculară cu adrenalină - și a spitalizării, persoana respectivă riscă să-și piardă viața).

Febra fânului

Cunoscută și sub denumirea de rinită alergică sezonieră, este o reacție alergică la polenul pomilor, al ierburilor sau al buruienilor. Se poate declanșa când polenul este inhalat sau când doar atinge fața sau ochii și poate avea efecte importante asupra feței și nu numai.

Alergii la medicamente

O persoană poate avea, de asemenea, o reacție alergică la anumite medicamente, indiferent dacă sunt injectate sau înghițite. Simptomele sunt similare cu cele ale alergiilor alimentare și pot duce, de asemenea, la anafilaxie.

Aceste alergii sunt mai des întâlnite la medicamente precum:

  • penicilina și antibioticele aferente
  • antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul
  • anticonvulsivante
  • medicamente pentru chimioterapie

Alergii cauzate de produse de înfrumusețare

Dacă, într-o dimineață, te trezești cu mâncărimi pe mâini, roșeață sau edem pe față ori pe pleoape, este posibil să fie vorba despre o alergie de contact la un produs cosmetic. Rimelul, rujul, șamponul, loțiunea de curățare, cremele de față... oricare ar putea fi vinovatul. Nu este întotdeauna ușor de identificat produsul în cauză, deoarece aceste reacții apar adesea la 48 de ore de la aplicare.

O cauză poate fi și spălarea prea frecventă ori poate clătirea insuficientă sau utilizarea unei creme cu acizi din fructe și cu vitamina A. Iritațiile vor dispărea cu o igienă corespunzătoare și cu o utilizare mai moderată a produsului incriminat și, bineînțeles, aplicând tratamentele prescrise de medicul dermatolog sau alergolog.

Alergia la cosmetice este prezentă când:

- ai folosit recent un produs cosmetic chiar în locul unde a apărut alergia
- ai pleoapele umflate - uneori, cauza poate fi lacul de unghii! Pare ciudat, dar la unii oameni, alergenul care produce umflarea ochilor poate fi o substanță conținută în lacul de unghii.
- ai venit în contact cu un parfum nou, prin atingere directă cu pielea sau chiar și din aer, când parfumul este vaporizat
-înainte de o recentă expunere la soare, ai aplicat pe piele produse cosmetice care pot provoca fotoalergie etc.

Parfumurile, în fruntea alergenilor cosmetici

La ora actuală există între 5.000 și 6.000 de parfumuri de origine vegetală, animală și sintetică, foarte prezente în creme, geluri și loțiuni. În urmă cu câțiva ani, substanțele alergenice conținute în parfumuri erau greu de identificat. Recunoașterea de astăzi - facilitată de o directivă europeană - a identificat cele 26 de molecule de parfumare cu cel mai ridicat grad de potențial alergen (inclusiv linalool, limonen, citronellol și geraniol) și, începând cu anul 2005, s-a impus înscrierea pe etichete a acestora.

O serie întreagă de alergeni nou-apăruți sunt arătați cu degetul de dermatologi. Aceștia sunt, pe de o parte, prezenți în special în agenți de curățare și în produse de spumare (geluri de duș, șampoane etc.) și, pe de altă parte, în produse cu indicația „fără clătire” (șervețele și loțiuni de îndepărtare a machiajului, de exemplu).
De asemenea, între acești alergeni se numără proteinele hidrolizate de grâu, cu calități emulsifiante, din ce în ce mai utilizate în produsele pentru îngrijirea părului sau în cremele de zi. Aceste proteine pot produce reacții alergice foarte grave (dar rare), mergând până la declanșarea șocului anafilactic. De asemenea, octocrilena, o substanță organică utilizată ca ingredient în cremele cu protecție solară și în alte produse cosmetice poate provoca fotoalergii.

Ce produse cosmetice să alegi dacă ești alergică

După identificarea alergenilor la care ești sensibilă, citește foarte atent etichetele produselor cosmetice pe care vrei să le cumperi, alegându-le pe acelea din care respectivii alergeni lipsesc. Optează pentru produse fără parfumuri sau conservanți, ambalate în tuburi mici și comercializate de laboratoarele care lucrează cu dermatologi. În ceea ce privește denumirea de „hipoalergenic”, poate că nu certifică faptul că produsul chiar este hipoalergenic, dar, în schimb, garantează efectuarea unor teste riguroase de siguranță și excluderea parfumurilor - alergenii care se „implică” cel mai frecvent în eczemele de contact.

Simptomele reacțiilor alergice pe față

Alergiile afectează zone diferite ale feței (ochii, nasul, gura), iar simptomele nu sunt aceleași, ci diferă atât în funcție de localizare, cât și de alergenii care le-au cauzat, precum și de sensibilitatea fiecărei persoane. Astfel, o persoană poate dezvolta o erupție cutanată roșie pe piele după utilizarea unei creme de față, în timp ce o alta poate suferi de o erupție generalizată (cuprinzând și fața) atunci când respiră polenul. La alte persoane, reacția alergică se manifestă prin umflarea feței sau a buzelor ori a limbii sau a ochilor, prin mici pete roșii, mâncărime, furnicături, arsuri, piele uscată sau crăpată sau ochi înroșiți, cu mâncărimi sau lăcrimare.

Simptomele reacțiilor alergice pot apărea brusc, în câteva secunde ori minute, iar altele, treptat, de-a lungul mai multor ore sau chiar zile. În general, manifestările alergice sunt benigne, dar, în cazuri rare, unele dintre ele pot provoca anafilaxie.

Alergiile alimentare pot provoca simptome faciale, cum ar fi:

  • urticarie
  • buzele umflate
  • ochii umflați
  • limba umflată
  • dificultăți de respirație
  • piele palidă sau albăstruie

Febra fânului se manifestă prin simptome care includ:

- mâncărime, înroșirea și lăcrimarea ochilor
- mâncărime sau iritații ale nasului, gurii, gâtului și urechilor
- durere sau presiune în jurul nasului
- durere la frunte și la tâmple
- tuse
- strănut
- înfundarea sau curgerea nasului
- cefalee
- oboseală

Alergiile la medicamente produc numeroase simptome, între care:

- diverse erupții cutanate
- mâncărimi ale pielii
- lăcrimări și mâncărimi ale ochilor
- urticarie
- curgerea nasului
- diverse inflamaţii
- dureri de stomac
- greață
- vărsături
- diaree
- respirație șuierătoare
- dificultăți de respiraţie
- scăderea tensiunii arteriale
- puls rapid
- febră
- stare de confuzie
- ameţeală
- pierderea conștienței
- anafilaxia

Alte simptome ce însoțesc alergiile feței

Strănuturi interminabile și înfundarea sau curgerea nasului - alergia declanșează o veritabilă cascadă de strănuturi, de multe ori asociate și cu mâncărime în zona nasului și a gâtului, care conduc la înfundarea și/sau curgerea nasului (o avalanșă de lichid limpede, asemănător cu apa, care face ca această alergie să nu poată fi confundată cu o răceală sau viroză).

Ochii înroșiți și înlăcrimați - alergiile care afectează fața sunt adesea însoțite de inflamarea ochilor, un fel de conjunctivită de origine alergică. Ochii sunt iritați, dând senzația că ai nisip sub pleoape. Și asta nu e tot: usturimi, senzație de arsură, mâncărimi insuportabile, secreții care formează cruste noaptea. Brusc, pleoapele încep să se umfle și albul ochiului devine roșu, ochii lăcrimează încontinuu și nu mai pot suporta lumina (fotofobie).

Roșeață, mâncărime: pot fi simptomele unei dermatite alergice de contact declanșată de anumite produse de igienă sau cosmetice. Scărpinarea în caz de mâncărime poate determina apariția de zgârieturi pe piele și crește riscul producerii infecțiilor.

În majoritatea cazurilor, manifestările de alergie se limitează la locul agresiunii alergenului (nas, ochi, piele, plămâni) și nu pun în pericol viața bolnavului, dar gama de simptome pe care le provoacă este largă și adesea confuză, uneori foarte asemănătoare cu ale altor afecțiuni. Severitatea și durata erupției cutanate cauzate de alergii variază de la un om la altul.

Când să te prezinți la doctor dacă ai alergie pe față

Dacă suspectezi că ai o alergie a feței și aceasta a fost declanșată de produsele cosmetice, este cazul să consulți un medic alergolog sau dermatolog. Ia cu tine și produsele de îngrijire și cosmeticele pe care le folosești în fiecare zi (geluri de duș, șamponul și balsamul de păr, cremele, trusa de machiaj, șervețele etc.) și încredințează-i-le doctorului pentru a efectua testele cutanate necesare stabilirii unui diagnostic cert. Odată descoperit alergenul, evită să mai folosești vreodată produsul incriminat sau altele care conțin acel alergen, pentru că e posibil să-ți declanșeze o alergie și mai severă, și urmează cu răbdare și perseverență recomandările medicului.

Tratamentul alergiilor pe față

Poți trata și preveni alergiile, odată ce știi cauza care le provoacă. Tratamentul reacțiilor alergice ale feței depinde de tipul de alergie și de localizarea și severitatea simptomelor. Principalele tratamente includ:

Antihistaminicele – sunt medicamente care combat acțiunea nocivă a histaminelor din organism. Utilizarea medicamentelor antihistaminice reduce inflamațiile și înroșirea pielii și calmează mâncărimile cauzate de erupțiile alergice cutanate ale feței. Ele pot ajuta, de asemenea, și în cazul altor simptome ale alergiei feței, cum ar fi: umflarea și lăcrimarea ochilor, nasul înfundat sau care curge încontinuu și dificultățile de respirație. Totodată, antihistaminicele pot avea un rol și în ceea ce privește prevenirea alergiilor. Astfel, dacă o persoană predispusă la alergii știe că urmează să ajungă în contact cu un alergen, aceasta poate lua, în prealabil, un antihistaminic pentru a preveni sau a reduce (în cazul în care totuși se produce) o eventuală reacție alergică.

Antihistaminicele sunt disponibile sub formă de:

- comprimate
- creme
- picături pentru ochi
- spray-uri nazale
- injecții

Corticosteroizii – denumiți popular „steroizi”, aceștia se prezintă sub formă de:

- tablete
- loțiuni
- creme
- picături de ochi
- spray-uri
- substanțe administrate intravenos

Cremele, loțiunile, spray-urile și picăturile de ochi care conțin corticosteroizi pot ajuta la reducerea inflamației provocate feței de o reacție alergică. Acestea mai pot desfunda nasul, pot deschide căile respiratorii pentru a diminua dificultățile de respirație. Cremele ușoare cu corticosteroizi sunt disponibile online, în timp ce cremele mai puternice și steroizii orali necesită, de obicei, rețetă de la medic.

Cremele hidratante

Agenții de emoliere din aceste creme pot ajuta la hidratarea pielii uscate și la ameliorarea mâncărimilor generate de alergiile feței. Ele formează, de asemenea, o peliculă care protejează fața împotriva alergenilor.

Compresele reci

Aplicarea unei comprese reci și umede pe locul afectat poate ușura mâncărimea și poate reduce inflamația. Compresele pot fi utilizate și pentru a ușura alte forme de disconfort al feței, ori de câte ori este necesar.

Imunoterapia

Pentru alergiile severe și pentru cele care persistă un timp mai îndelungat, medicul poate recomanda utilizarea imunoterapiei – o formă de tratament care este aplicată pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor. Prin această metodă, persoana alergică este expusă progresiv la o doză în creștere din alergenul în cauză, o perioadă mai lungă sau mai scurtă (care poate dura chiar și până la trei ani), astfel încât organismul ei să se adapteze cu respectivul alergen și să nu se mai producă reacții alergice. Această procedură poate reduce atât severitatea, cât și durata simptomelor.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.