Alunite: cauze, prevenire si tratament

Alunite: cauze, prevenire si tratament

Viorica Ghinea, redactor

Alunitele mai sunt cunoscute si sub denumirea de nevi si apar la nivelul pielii sub forma unor pete maronii sau negre. Multe persoane se sperie si incep sa caute un tratament pentru alunite, insa majoritatea nu sunt periculoase. Dar este indicat sa le monitorizezi si sa le previi prin anumite metode.

Ce cauze determina aparitia alunitelor?

Alunitele apar atunci cand se formeaza o aglomerare de melanocite. Aceste celule produc melanina, un pigment care da culoare pielii si in mod normal este distribuit uniform pe tot corpul.

Factorul genetic poate avea un rol important in aparitia alunitelor - daca parintii sau bunicii tai au avut multe alunite pe corp, este posibil sa iti apara si tie de-a lungul timpului. Si expunerea excesiva la soare sau frecventarea solarului pot sa determine aparitia unor nevi.

 alunita pe piele

Cum poti sa previi aparitia alunitelor?

Cel mai bun tratament pentru alunite este chiar prevenirea. Daca ai pielea deschisa la culoare si vrei sa previi aparitia altor alunite, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi de ingrijre a pielii. Limiteaza expunerea excesiva la soare, in special in intervale orare nepotrivite, atunci cand actiunea soarelui este mai puternica. Foloseste lotiuni cu factor de protectie, pe care sa le aplici cu 20-30 de minute inainte de expunerea la soare. In plus, aplica un nou strat de lotiune la cel putin doua ore. De asemenea, evita bronzul artificial la solar, deoarece are efecte nocive.

Protejeaza pielea cu ajutorul hainelor confectionate din materiale delicate, care sa acopere zonele unde ai deja alunite sau locurile de pe corp unde au tendinta sa apara. Nu uita nici de palariile cu boruri largi si ochelarii de soare. Pentru o protectie cat mai buna, poti sa achizitionezi haine cu protectie UV.

Tratament pentru alunite

Nu este necesar un tratament pentru alunite, daca acestea nu prezinta un pericol pentru sanatatea ta. Insa daca observi ca apar modificari la nivelul lor (culoare, marime, forma neregulata, inflamatii, mancarimi, sangerare, descuamare), consulta un medic specialist care iti va pune un diagnostic. In cazuri indoielnice se va preleva o portiune din formatiune, care se va analiza la un laborator, pentru a indeparta orice suspiciune.

Iata care sunt metodele prin care se pot indeparta alunitele inestetice sau cele care prezinta risc pentru dezvoltarea cancerului de piele.

- excizia chirurgicala: presupune indepartarea alunitei cu ajutorul bisturiului si se face sub anestezie locala. La final se sutureaza tesuturile pentru a inchide zona.

- electrocauterizarea: se foloseste pentru indepartarea nevilor mai mari si consta in eliminarea termica a tesutului. Nu este necesara sutura.

- laserul: aceasta metoda se utilizeaza pentru alunitele inestetice, iar procesul de vindecare este scurt.

Desi alunitele sunt considerate un semn al frumusetii si de cele mai multe ori nu prezinta un pericol, este bine sa le monitorizezi si sa te prezinti din timp la doctor daca observi modificari bruste.

Sursa: livestrong.com, mayoclinic.com

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.