Boala Bowen - simptome, diagnostic si tratament

Boala Bowen - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Boala Bowen este o varietate de carcinom epidermic ce se dezvolta, la inceput, doar in epiderm (forma intraepiteliala sau in situ) - cu alte cuvinte, este o tumora de natura precanceroasa a pielii sau a mucoaselor.

Boala formeaza pe piele una sau mai multe placi roz-cenusii, rotunjite, cu suprafata neregulata; pe mucoasele genitale sau anale, ea formeaza pete rosii, rotunjite si usor supradenivelate (la barbati), cenusii si albicioase (la femei). Aceste leziuni se intind lent, putand sa se transforme intr-un veritabil epiteliom spinocelular (forma de cancer cutanat) - boala a putut fi asociata cu existenta unor cancere viscerale profunde.

Diagnosticarea bolii Bowen se face pe baza examenului microscopic al unui prelevat, iar tratamentul vizeaza distrugerea definitiva a leziunilor prin criochirurgie, prin laser sau prin ablatie chirurgicala.

Cauzele bolii Bowen

Boala Bowen este o forma de carcinom scuamos intraepidermic, ce poate deveni un neoplasm invaziv. Forma peniana apare pe glandul penisului sau preput, iar progresia la forma invaziva poate aparea dupa o perioada de timp.

Pentru barbatii necircumcisi riscul de a dezvolta boala Bowen este mare, insa circumcizia nu s-a dovedit a scadea riscul. Cauzele acestei afectiuni cuprind expunerea la arsenic, radiatii ultraviolete, virusul papilloma uman.

Iata cativa dintre factorii de risc pentru boala Bowen:

- iritatia cronica, inflamatia si infectia

- urina, smegma sau igiena deficitara

- caldura, frictiunea si trauma

- infectiile virale: Herpes simplex si Human papilloma virus (HPV)

- imunosupresia

- expunerea cronica la radiatii ultraviolete

- expunerea la arsenic

Simptomele in boala Bowen

Boala Bowen are o incidenta crescuta la batrani. Pacientii prezinta o pata asimptomatica, lent progresiva, eritematoasa, cu scuame care poate apare oriunde pe suprafata mucoasa sau cutanata.

Initial, se prezinta ca o leziune unica sau multipla ce se poate localiza pe zonele expuse la soare sau acoperite. Capul si gatul sunt cele mai comune zone afectate, urmate de membre. Leziunile variaza in dimensiuni de la cativa milimetri pana la cativa centimetri si prezinta o margine bine delimitata, de aspect neregulat.

Leziunile sunt eritematoase, cu scuame sau pot deveni placi hiperkeratozice, cu cruste, fisuri sau ulceratii. Rareori acestea sunt pigmentate, mai ales in zona genitala si pe unghii; unele forme pot simula chiar un melanom.

 boala bowen

Forma peniana a bolii afecteaza intotdeauna glandul penisului sau suprafetele mucoase adiacente si se manifesta prin:

- eritem, descuamare, ulcerare

- sangerare, durere, prurit, disurie

- debacluri peniene, dificultate in decalotare

Diagnosticul bolii Bowen

In cazul in care observati aparitia unei leziuni care prezinta caracteristicile mentionate mai sus este indicat sa va prezentati la medicul dermatolog care, in urma examenului clinic efectuat si a datelor de laborator, poate stabili diagnosticul de boala Bowen.

Studii de laborator:

- biopsia pielii prin radere tangentiala sau punctie cu ac fin pentru a confirma diagnosticul

- cultura bacteriana, fungica, testul Tzanck, examinarea cu potasiu hidroxid, examinare microscopica - pentru forma peniana

Tratamentul in boala Bowen

Administrarea de 5-fluorouracil topic sub ocluzie, urmata de un keratolitic sau crioterapie este un regim eficient in tratamentul bolii Bowen. Crema cu imiquimod 5% - un modificator topic al raspunsului imun pare a fi un tratament de succes pentru afectiunea cu localizari multiple. Terapia fotodinamica demonstreaza rezultate promitatoare in tratamentul carcinoamelor superficiale. Aceasta implica introducerea unui agent fotosensibilizant in corp, retinut preferential de tumora. Apoi zona afectata este expusa la lumina albastra pentru a activa agentul, determinand eliberarea toxinelor si distrugerea tumorii.

Indepartarea chirurgicala ca si metoda de tratament in boala Bowen este cea mai folosita tehnica pentru leziunile mici si care nu sunt situate in zone problematice: fata si degete. Desi placile eritematoase sunt bine demarcate, extinderea reala a bolii poate depasi marginile clinice, de aceea excizia trebuie sa prezinte o margine de siguranta de 4 mm.

Prognosticul in boala Bowen este unul foarte bun, cu o rata de vindecare de 90%. Chiar si in cazul pacientilor cu forma peniana de boala, sansele de vindecare sunt ridicate daca diagnosticul este pus precoce.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (23)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    TOADER CATALIN (anonim)
    4 iulie 2011 11:11

    Ma intereseaza daca exista terapeuti bowen in municipiul Slobozia, judetul Ialomita. Va multumesc.