Arsurile solare - simptome, cauze si tratament

Arsurile solare - simptome, cauze si tratament

Tiganasu Olivia

Cu totii ne dorim sa avem un bronz frumos pe timpul verii, iar expunerea la soare are si alte beneficii cum ar fi: stimularea secretiei de vitamina D, fixarea calciului si a fosforului in oase (ajuta la combaterea rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti), ameliorarea durerilor articulare si intarirea sistemul imun.

Cu toate acestea, expunerea prelungita poate duce la aparitia unor leziuni la nivelul pielii - arsurile solare. Fie din neatentie - dormitul pe plaja, expunere la soare in timpul amiezii, fie din dorinta de a obtine cat mai rapid un bronz inchis, multe persoane ajung sa se prezinte la medic sau in farmacii cu arsuri solare dureroase, care uneori pot agrava o conditie patologica preexistenta sau predispun la cancer de piele.

Factorii de risc in arsurile solare

In producerea arsurilor solare intervin o serie de factori de risc ce influenteaza semnificativ gravitatea acestor leziuni. Iata cativa dintre acestia:

- momentul expunerii (riscul este mai mare de a face o arsura solara daca expunerea se face intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza);
- timpul de expunere la soare, intensitatea razelor, sensibilitatea pielii;
- consumul de alcool inaintea expunerii (are efect deshidratant), afectiuni ale pielii, zone iritate;
- altitudinea: cu cat creste inaltimea, cu atat scade gradul de filtrare a radiatiilor solare;
- perioada anului - riscul este mai crescut in lunile de vara, datorita pozitiei soarelui;
- persoanele blonde, pistruiate si cu pielea alba sunt cele mai predispuse arsurilor solare.

Simptomele arsurilor solare

Soarele emite radiatii ultraviolete (radiatii UV) al caror efect nociv asupra organismului este recunoscut de toti specialistii. Expunerea solara fara mijloace de protectie adecvate poate duce la aparitia unor leziuni, uneori destul de serioase, la nivelul pielii.

Simptomele arsurilor solare se manifesta prin dureri locale de intensitate moderata, caldura locala, o zona tegumentara intens rosiatica, senzatie de mancarime si usturime la nivelul ariei afectate. Daca durerile sunt intense, zonele de piele au aceleasi caracteristici de mai sus, insa dupa un timp apar basicute (flictene), arsura are o gravitate mai mare (poate determina deshidratarea pacientului si favorizeaza suprainfectia). In aceasta situatie este recomandata prezentarea la medicul specialist.

In cazul in care simptomatologia se agraveaza: urinari dese, febra, frison, diaree, greata, varsaturi, ameteli, este necesara vizita de urgenta la spital.

arsuri solare

Expunerea la soare mai poate determina, pe langa arsuri, si alte afectiuni: insolatie, deshidratare si dureri de cap, probleme de vedere, leziuni ale retinei cauzate de lumina solara puternica, imbatranirea pielii (aparitia unor pete mici, maronii pe maini, spate, umeri, obraji), aparitia prematura a ridurilor, creste riscul aparitiei cancerului de piele si transformarea maligna a unor alunite deja existente.

Tratamentul arsurilor solare

In tratamentul arsurilor solare mai putin grave se urmareste initial scaderea intensitatii simptomelor. Sunt indicate:

- aplicarea de comprese reci pe zonele afectate;
- folosirea locala a unor creme sau lotiuni pe baza de aloe vera sau hidrocortizon (calmeaza durerea si scad gradul tumefactiei);
- masarea zonei cu infuzie de musetel sau ulei de salvie, levantica, menta;
- ungerea pielii cu lapte sau iaurt;
lamaia  actioneaza ca dezinfectant si ajuta procesul de regenerare a pielii.

Pot fi administrate si o serie de medicamente care au rolul de a reduce durerile si scadea temperatura: antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Ketoprofen, Aspirina), Algocalmin sau Piafen, spray-uri cu efect calmant care grabesc vindecarea arsurilor.

In cazul in care arsurile solare sunt severe (apar pustule) recomandarile medicilor impun: evitarea agresarii (spargerea lor), evitarea acoperirii cu articole de imbracaminte, prezentarea cat mai rapida la un serviciu de specialitate.

Preventia arsurilor solare

Un bronz fara arsuri solare este sanatos si benefic pentru organism, tocmai de aceea trebuie sa evitam afectarea pielii in timpul expunerii. Prevenirea arsurilor solare se poate face prin expunere rationala la soare, folosirea unor produse care sa protejeze pielea de actiunea nociva a radiatiilor UV, evitarea cu desavarsire a expunerii in cazul persoanelor cu piele sensibila.

Alte masuri care pot fi aplicate sunt:

- expunerea progresiva la soare (niciodata intre orele 10-16);
- reaplicarea cremei protectoare dupa iesirea din apa;
- evitarea bauturilor alcoolice;
- consumul de morcovi inaintea expunerii (?- carotenul protejeaza pielea impotriva arsurilor);
- folosirea hainelor din materiale naturale (in, bumbac, matase).

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    mary (anonim)
    26 iunie 2011 18:06

    buna as vrea sa imi ziceti si mie sunt arsa la umeri si spate rau de tot am rana mare mam dat cu iaurt deceaba nu are nici un efect dati dumneavoastra un remediu sa ma vindec ce sa iau va rog sa imi raspundeti la intrebare urgent