Ce reprezintă acarioza și cum se manifestă?

Ce reprezintă acarioza și cum se manifestă?

Redactor Alexa Galgau

Acarioza este un termen folosit pentru a descrie o iritație a pielii acompaniată cel mai adesea de un prurit foarte puternic (senzație de mâncărime). Un dintre cele mai comune infecții de acest tip este râia, care este provocată de o anumită specie de paraziți: acarienii scabiei. După cum probabil știi, această boală se ia prin contact fizic de la o persoană la alta, dar și prin folosirea unor obiecte de uz casnic.

Citește mai multe despre acarioză și despre cea mai comună formă a acesteia la om!

Cauzele și simptomele acariozei

Râia, cunoscută și sub numele de „scabie”, este o formă de acarioză care apare din cauza unor acarieni care parazitează corpul uman, fiind atrași de căldura lui. Ouăle acarienilor sunt depuse sub piele și încep să provoace simptomele specifice atunci când boala se declanșează, în general după o perioadă de incubație de câteva săptămâni. O persoană care a fost infectată cu scabie este contagioasă în toată această perioadă în care nu are simptome.

Râia se ia prin contact fizic direct cu o persoană infectată, dar și prin folosirea hainelor acesteia sau a altor obiecte. Chiar dacă nu ajung să paraziteze imediat un corp uman, acarienii pot supraviețui mai multe zile, acesta fiind și motivul pentru care te poți îmbolnăvi prin atingerea unor obiecte contaminate. Nu ai cum să iei râie de la animale și nici animalele nu pot lua această boală de la oameni, deoarece acarienii nu supraviețuiesc atunci când trec de la o gazdă la alta.

Motivul pentru care iritația pielii apare adesea la coate sau la genunchi este că acolo reușesc acarienii să pătrundă foarte ușor pentru a săpa canale foarte subțiri și a depune ouă. Mâncărimile foarte puternice ne fac să ne scărpinăm și să transmitem infecția în alte părți ale corpului.

Simptomele acestei forme de acarioze sunt ușor de recunoscut. Mai întâi apare mâncărimea și pielea se usucă, apoi devine foarte iritată și roșie. Uneori, pot apărea niște mici umflături sau bășici, iar parazitul este vizibil, însă de cele mai multe ori nu poate fi văzut cu ochiul liber.

Erupția cutanată poate apărea cel mai adesea în zona specifice ale corpului, precum:

  • în zona coatelor;
  • pe fese;
  • între degete;
  • în jurul mameloanelor;
  • în zona organelor genitale masculine;
  • pe tălpi și palme.

Acarioza: tratament

Din fericire, există tratamente pentru acarioză care își fac efectul foarte repede, în doar câteva zile. Se folosesc niște loțiuni și creme speciale, care distrug acarienii și care trebuie aplicate peste tot pe piele, nu doar pe zonele afectate.

Pacientul nu are voie să se spele pe zonele respective sau să facă duș circa 12 ore de la aplicarea tratamentului, pentru ca acesta să își facă efectul.

Dacă suspectezi că ai luat acarioză de undeva, programează-te la medicul dermatolog cât mai repede, care va prescrie un tratament pentru tine și pentru familia ta.

Citește cum să scapi de iritațiile de pe mână și cum să folosești crema cu hidrocortizon.

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ce parte a corpului te reprezinta?
Incepe quiz
Ce parte a corpului te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.