Eritrasma - semne, diagnostic si tratament

Eritrasma - semne, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Ai observat prezenta unei zone rosiatice in zona inghinala care nu se vindeca? Unghiile s-au ingrosat si au o culoare galben-portocalie?  Mergi la medic...e posibil sa fie eritrasma

Ce este eritrasma?

Intertrigo  este o infectie mixta bacteriana strepto-stafilococica care afecteaza cu predilectie pliurile (inghinal, retro-auricular -in spatele urechii) si se manifesta sub forma unei placi rosiatice acoperita de cruste. Producerea intertrigo-ului este favorizata de igiena deficitara, umiditate, caldura, alte afectiuni ale pielii (micoze, eczema).  

Eritrasma este un intertrigo bacterian produs de  bacteria Corynebacterium  minutissimum si afecteaza mai frecvent barbatii. Bacteria se localizeaza la nivelul stratului superficial al pielii si aderenta acesteia este favorizata de caldura, umiditate, igiena precara.

Este localizata preferential la nivelul pliurilor, pliul inghinal si cel axilar sunt cele mai frecvent afectate, iar pliul interdigito-plantar (localizat intre degetele de la picioare) este mai rar afectat. 

Care sunt semnele si simptomele eritrasmei

Eritrasma se caracterizeaza prin prezenta unei placi rotunde sau ovalare de culoare maronie care este acoperita de scuame fine dispuse uniform pe suprafata placii. Nu sunt prezente vezicule pe suprafata placii si nici senzatia de mancarime. 

Zona afectata are dimensiuni mari (3-6 cm) cu marginile nete, fara insa a fi reliefate. 

Exista si forme particulare de eritrasma:

- eritrasma unghiala afecteaza cel mai frecvent unghiile de la haluce (degetul mare al piciorului). Unghiile sunt ingrosate, de culoare galben-oranj cu striuri transversale.

- eritrasma interdigito-plantara se localizeaza la nivelul spatiilor dintre degete, leziunea se prezinta sub forma unei vezicule. Frecvent sunt afectate si unghiile din vecinatatea leziunii. 

Confuzii eritrasma 

O placa de culoare maronie localizata inghinal. Poate fi eritrasma sau......:

intertrigo candidozic: este o infectie cutanata localizata la nivelul pliurilor, determinata de o ciuperca (Candida albicans);

pitiriazis  versicolor: este o infectie superficiala a pielii sau a firului de par localizata in stratul superficial al tegumentului si cauzata de fungi (Malassezia furfur);

epidermofitia inghino-crurala: este cauzata tot de o ciuperca care determina aparitia de zone rosiatice in zona inghinala,
insotite de mancarime severa (eritrasma nu prezinta mancarime);

psoriazisul inversat produce leziuni rosiatice, netede, localizate in cutele tegumentului; 

eczema a pliurilor.

Diagnosticul de eritrasma

Prezenta unei pete maronii sau rosiatice scuamoase, localizata la nivel inghinal sau intre degete, ori ingrosarea si colorarea in galben a unghiilor determina persoana afectata sa mearga la un control medical.  

Pentru stabilirea diagnosticului de eritrasma si excluderea altor afectiuni care se manifesta asemanator sunt necesare o serie de examene de laborator:

-  examinarea scuamelor la microscopul optic, in lumina Wood, arata prezenta elementelor specifice infectiei cu Corynebacterium minutissimum;

examinarea bacteriologica sau cultura permite izolarea Corynebacterium minutissimum si stabilirea diagnosticului de certitudine. 

Tratamentul eritrasmei 

       Pentru tratarea eritasmei este necesar tratament local, general si tratament profilactic, pentru prevenirea re/aparitia acestei afectiuni.

       Tratamentul local implica aplicatii de antibiotice (Eritromicina, Metronidazol) la locul leziunii. Pentru formele recidivante se recomanada tratament sistemic cu antibiotice (Eritromicina) timp de 10 zile.

       Igiena locala precum si utilizarea de lenjerie larga, de bumbac, care nu favorizeaza transpiratia, previn aparitia acestei afectiuni. 

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (34)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.