Linii verticale pe unghii: cauze, simptome și tratament

Linii verticale pe unghii: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Corpul tău are un sistem bine pus la punct prin care te lasă să-ți dai seama când ceva este în neregulă cu el, iar unghiile tale fac parte din lista de organe/părți ale corpului care-l ajută să-ți transmit asta. Forma, textura, culoarea și starea generală a acestora pot indica dacă și unde este o eventuală problemă de sănătate. Prezența liniilor verticale pe suprafața unghiei poate avea mai multe cauze – de la înaintarea în vârstă, lovirea acelei zone, traumele din copilărie până la, în cel mai rău caz, diferite probleme medicale.

Femeie uitandu-se la unghiile ei

Cauze și simptome ale liniilor verticale pe unghii

Onicorrexis (onicorexie) este termenul medical folosit pentru definirea liniile verticale de pe suprafața unghiilor. Denivelările longitudinale de pe unghii sunt mult mai comune decât acelea latitudinale, iar, de cele mai multe lor, apariția lor nu este deloc îngrijorătoare. Potrivit medicilor, liniile verticale de pe suprafața unghiei – se întind chiar de la cuticula până la vârful acesteia - apar, cel mai adesea, din cauza îmbătrânirii și devin mai proeminente sau mai numeroase odată cu trecerea anilor, din cauza modificărilor produse la nivel celular. Onicorexia se declanșează în momentul în care țesuturile regenerate ale pielii, produse la suprafața acesteia, se ridică pentru a lua locul țesuturilor de piele moartă care se elimină.

Dacă, pe lângă apariția denivelărilor longitudinale pe suprafața unghiilor, mai apar și alte simptome – precum schimbarea culorii unghiei sau textura acesteia -, acesta este semn clar al prezenței unei afecțiuni medicale în corp.

Un caz extrem și îngrijorător de onicorexie este trahionichia. Cunoscută și sub numele de sandpapered nails sau simptomul celor 20 de unghii, aceasta apare la absolut toate unghiile persoanei afectate, mâini și picioare depotrivă și reprezintă o distrofie unghiala extinsă la toate cele 20 de unghii, care apar extrem de aspre, fragile, cu suprafaţa rugoasă, șmirgheluită a lamei unghiale.
Anemia declanșată în urma unei carențe severe de fier poate declanșa, de asemenea, linii verticale pe suprafața unghiilor și, totodată, le poate schimba forma, făcându-le concave sau dându-le aspect de linguriță.

Cum tratezi problema liniilor verticale pe unghii

Unghii cu linii verticale pe ele

Schimbările bruște în forma, structura și culoarea unghiilor sunt un lucru care trebuie, cât de curând posibil, adus în atenția unui medic. Dacă modificările amintite apar în urma unui accident, se recomandă așteptarea de 1-2 săptămâni – pentru a se observa dacă apare vreo îmbunătățire sau nu – până la programarea unui control medical.

Cu toate astea, dacă în urma accidentului în cauză apar problemele de mai jos, trebuie mers de urgență la doctor:

  • O tăietură adâncă, dreaptă sau zdrențuită prin unghie
  • O unghie zdrobită
  • O unghie smulsă din carne
  • O sângerare sub unghie.

În timpul programării, doctorul va examina unghiile pacientului și îi va pune întrebări ajutătoare, pentru stabilirea rapidă a diagnosticului.

Dacă medicul care realizează controlul consideră că striațiile verticale de pe unghii ar fi putut apărea în urma unor probleme renale, din cauza unui diabet sau a unor deficiențe nutriționale, ar putea recomanda și câteva analize de sânge și urină.

Dacă se dovedește faptul că liniile longitudinale au apărut din cauza unei boli de piele, dermatologul va lua mostre din unghii pentru a le supune unei analize amănunțite în laborator.

Ce semnalează apariția liniilor roșii verticale sub unghie

Dacă dungile longitudinale albe, obișnuite, apărute pe suprafața unghiei pot fi un lucru nevinovat, lucrurile nu stau la fel cu dungile roșii sau maronii, verticale, apărute între piele și suprafața unghiei. Prezența acestora - denumită medical hemoragie în așchie subunghială - poate semnala prezența unei boli de inimă în corp sau a unei infecții a sângelui. Acest tip de reacție este declanșat de apariția unor cheaguri mici care blochează fluxul sanguine în zona capilarelor de sub unghie.

Hemoragia în așchie subunghială poate fi, cel mai adesea, semn al prezenței unei endocardite bacteriene subacute în corp. Cu toate acestea, pacienții care nu au istoric de boli cardiace nu ar trebui să își facă griji din prima.

Pe lângă apariția dungilor roș-maronii sub unghie, persoanele care suferă de endocardită mai prezintă următoarele simptome:

  • Transpirații nocturne
  • Dureri articulare
  • Tuse, însoțită de dispnee
  • Stări febrile și frisoane
  • Oboseală cronică

Cum se tratează liniile verticale de pe unghii

În cazul în care medicul stabilește faptul că prezența striațiilor longitudinale pe unghii nu reprezintă un pericol pentru sănătate, ci sunt doar o consecință firească a înaintării în vârstă, problema este doar una de ordin estetic și poate fi rezolvată folosind tratamente locale, care să niveleze și să protejeze unghiile.

Dacă liniile verticale au apărut pe unghii din cauza unor afecțiuni, tratamentul este simplu: vindecarea de boala respective ajunge la diminuarea și chiar eliminarea dungilor longitudinale inestetice de pe unghii. De asemenea, acolo unde medicul dermatolog permite, se poate folosi, cu măsură, o pilă abrazivă pentru netezirea ușoară a suprafeței unghiei.

Există și cazuri în care prezența unei linii verticale negre pe unghie poate fi ceva grav. Așa a fost cazul unei femei care, la sfatul manichiuristei pe care o rugase să îi facă unghiile cu o ojă închisă la culoare pentru a-i astupa dunga neagră, verticală, de pe una dintre unghii, a ajuns la medic. Medic care i-a dat cel mai cumplit diagostic: cancerul. Citește aici povestea femeii. Prezența unei dungi negre pe unghie nu înseamnă, automat, că persoana în cauză este bolnavă de cancer, din fericire. În marea majoritate a cazurilor (75% dintre ele), aceste dungi negre apar cu preponderență pe degetul mare de la mână sau de la picior, iar gravitatea lor poate varia în funcție de organism, dar și de vârstă. Indiferent de cauza problemei, o vizită la medic pentru a te asigura că nu suferi de ceva grav este mai mult decât indicată!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (82)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.