Regim alimentar pentru bolnavii de psoriazis

Regim alimentar pentru bolnavii de psoriazis

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Psoriazisul este o boală cronică autoimună care se manifestă prin descuamări (mătreață) însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite pe piele. Această afecțiune a pielii este întâlnită în zona genunchilor, coatelor, mâinilor, picioarelor, scalpului, dar şi în zona sacrală şi genitală.

Femeie are o reactie alergica cutanata de la mancare

Cel mai adesea apare în rândul adulţilor, dar poate fi întâlnită şi la copii sau adolescenţi. Nu se cunosc cauzele exacte care duc la apariţia psoriazisului, dar cei doi factori care ar putea declanşa această boală dermatologică cronică sunt sistemul imunitar şi moştenirea genetică.

Cei care suferă de psoriasis își iau tratametul indicat cu religiozitate, sunt atenți mereu la starea vremii, își reglează pe cât posibil nivelul de stress și au în vedere ceilalți declanșatori ai bolii. De asemenea, ca în orice altă afecțiune, alimentația reprezintă un factor extrem de important în agravarea sau ameliorarea simptomelor. Astfel, specialiștii au alcătuit o listă de produse pe care persoanele care suferă de psoriazis ar trebui să le evite cu orice preț, deoarece acestea nu fac decât să înrăutățească simptomele deja existente.

Ce nu trebuie să consume oamenii cu psoriazis

1. Condimente

Diferite mirodenii

Din nefericire, condimentele și plantele aromatice sunt dușani declarați ai oamenilor care au psoriazis. Cele care cauzează cele mai mari probleme acestor oameni sunt ardeiul iute, piper, curry-ul, nucșoara, chimenul, anasonul, scorțișoara, muștarul, maioneza, oțetul, sosul tabasco, sosul Worcestershire și chiar și ketchup-ul. Pentru a evita pe cât posibil declanșarea unei inflamații cronice, pe termen lung, medicii recomandă eliminarea totală a acestora din dietă.

2. Roșii, cartofi, vinete și ardeii

Consumul de plante erbacee din familia solanacee - roșii, cartofi, vinete și ardei – ar trebui evitat cu orice preț. Deși nu există, până în prezent, o dovadă clară a legăturii dintre aceste legume și această boală dermatologică cronică, există un număr destul de mare de bolnavi de psoriazis care o susțin cu fermitate. Sfatul specialistului? Dacă suferi de psoriazis și ai aceste alimente în dieta obișnuită, încearcă să le elimi o vreme, unul câte unul, să vezi dacă observi o ameliorare a simptomelor.

3. Lactate

Produsele lactate cu conținut mare de grăsimi pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoasă, dar laptele, înghețata și iaurtul cu un indice al grăsimii ridicat vor intensifica efectele psoriazisului asupra corpului. Medicii nu recomandă, din start, eliminarea totală a lactatelor din alimentație ci doar sugerează celor care au această afecțiune a pielii trecerea la lactate cu conținut scăzut de grăsime sau chiar degresate.

4. Cereale pline de zahăr

Bol cu cereale colorate

Un mic dejun aparent extrem de sănătos – alcătut, de exemplu, din iaurt și granola – poate provoca daune majore. De ce? Există în comerț unele tipuri de granola care au în componență peste 20 de grame de zahăr și sirop de porumb. Este binecunoscut faptul că zahărul provoacă efecte inflamatorii la nivelul pielii, așa că trebuie evitat pe cât de mult posibil.

5. Citrice

Adesea, o reacție alergică înrăutățește, brusc, și simptomele psoriazisului. Și, din păcate, citricele – portocale, grapefruit, lămâie, lime – sunt un alergen comun. Dacă suferi de psoriazis și consumi frecvent citrice, înceacă să le elimini din dietă și să observi dacă starea ți se îmbunătățește. Avertizarea este, de asemenea, valabilă și pentru derivatele din citrice, precum limonadele, de exemplu.

6. Gluten

Această proteină se găsește în anumite grâne – precum secară, grâu și orz. Cercetătorii din Portugalia au descoperit că simptomele psoriazisului la unii subiecți care aveau, pe deasupra, și o sensibilitate la gluten s-au diminuat dupa ce au început să îl evite. Dieta fără gluten este una destul de greu de respectat, dar cu rezultate vizibile și imediate.

7. Alcool

Deși l-am lăsat la urmă, alcoolul este, ca importanță, în topul listei produselor pe care un bolnav de psoriazis trebuie să le evite. De ce? E simplu. Alcoolul lărgeşte vasele de sânge de la nivelul pielii. Atunci când vasele de sânge sunt dilatate, globulele albe din sânge, inclusiv celulele T(limfocitele) despre care se crede că sunt direct responsabile de psoriazis, se pot strecura mai ușor în straturile superioare ale pielii, activând boala. Simptomele psoriazisului se pot agrava chiar dacă nu ești un consumator regulat de alcool. Astfel, specialiștii sfătuiesc oamenii care suferă de acestă afescțiune dermatologică să se rezume la cel mult 3 pahare de băutură pe săptămână.

8. Mâncare procesată

Oameni mancand fast-food

Și prin “mâncare procesată” înțelegem atât tot ce înseamnă fast-food cât și alimentele semipreparate găsite la magazine. Produsele alimentare de acest tip tind să fie mai bogate în grăsimi saturate și nesaturate, chimicale și zaharuri – toate acestea potențând inflamații severe și exfolieri massive ale pielii. Un alt motiv important pentru care este obligatorie evitarea acestui tip de mâncare este faptul că ea este extrem de bogată în calorii și are o valoare nutrițională foarte scăzută. Iar majoritatea oamenilor cu psoriasis au și probleme cu greutatea și o mai mare predospoziție decât restul la atac de cord și boli vasculare, în general.

9. Carne roșie

Carnea roșie e bogată în o grăsime polinesaturate numită acid arahidonic. Acest tip de grăsime poate agrava cu ușurință simptomele psoriazisului deoarece poate fi uşor de transformat în compuşi inflamator. De asemenea, de inclus pe lista de produse alimentare de evitat sunt și cărnurile procesate, precum ar fi cârnații, , șunca, baconul, salamul, conservele de carne și slănina.

Dacă toate cele de mai sus nu fac decât să înrăutățească deja simptomele declanșate de psoriazis, care sunt produsele pe care le pot mânca, fără grijă, persoanele care au această afecțiune a pielii? Aflăm de mai jos.

Ce alimente pot consuma oamenii cu psoriazis

1. Pește și fructe de mare

Tipurile de pește recomandate persoanelor care suferă de psoriazis sunt macroul, somonul, tonul Albacore și sardinele. Motivul? Conținutul ridicat de acizi grași Omega 3, despre care se știe că reduc inflamațiile și ajută sistemul imunitar să se regleze – sistem imunitar care este hiperactiv la oamenii cu psoriazis. Se recomandp cel puțin 2 mese pe bază de pește pe săptămână.

Femeie pregatind somon la tava

2. Morcovi și dovleac

O dietă bogată în fructe și legume poate avea un rol antiinflamator. Astfel, trebuie insistat pe consumul de legume care au beta caroten – care se transformă în vitamina A, atât de vitală unei pieli sănătoase și uniforme – și proprietăți antiinflamatoare, precum morcovii, dovleacul, cartofii dulci, spanacul, kale și broccoli.

3. Cereale

Cerealele precum ar fi pâinea integrală, pastele făinoase, ovăzul și orezul brun sunt piele cheie ale unei alimentații sănătoase pentru bolnavii de psoriazis. Ca și fructele și legumele, cerealel conțin, de asemenea, o multitudine de antioxidanți antiinflamatori, acid folic și sunt bogate în fibre. Această combinație ideală ajută la scăderea nivelului de inflamație și reglează nivelul zahărului din sânge.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.