Totul despre Demodex Folliculorum, parazitul care provoacă acnee la adulți

Totul despre Demodex Folliculorum, parazitul care provoacă acnee la adulți

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Suntem obișnuiți cu coșurile din adolescență, însă atunci când acestea continuă să apară și la maturitate, pot fi un semn al existenței parazitului Demodex Folliculorum, principalul responsabil de apariția acneei. D. Folliculorum trăiește în foliculii de păr pe pielea noastră, hrănindu-se cu celulele moarte. Acest parazit se găsește îndeosebi pe față, în jurul ochilor, afectând pleoapele și genele.

Deși existența paraziților nu este o veste plăcută, este un lucru normal să ai mici cantități din aceștia pe suprafața pielii. Demodex Folliculorum poate reprezenta o problemă doar atunci când pielea este afectată de alte boli existente, așa cum este și acneea rozacee. De asemenea, un alt factor de risc este subliniat de numărul mare de astfel de paraziți, care îți poate cauza probleme și afecțiuni ale pielii, conform healthline.com. Află tot ce trebuie să știi despre Demodex Folliculorum în rândurile de mai jos!

femeie care are cosuri pe fata

Ce simptome provoacă Demodex Folliculorum

Atunci când acest parazit începe să îți populeze organismul într-un număr mare, vei observa că pielea ta devine mai aspră pe anumite porțiuni.

Alte simptome includ:

- mâncărime;

- piele care se descuamează;

- roșeață;

- sensibilitate ridicată la nivelul pielii;

- senzații de arsură;

- eczemă.

De ce apare parazitul Demodex Folliculorum

Folliculorum apare în mod natural pe suprafața pielii. Totuși, acesta poate fi transmis și de la o persoană la alta. Parazitul crește numărul de celule moarte care se află în foliculii de păr. În cantități mari, acestea duc la apariția acneei.

Demodex Folliculorum este principala cauză a acneei rozacee, iar dovada sunt nenumăratele studii care demonstrează acest lucru. Conform rosacea.org, pacienții care au acnee rozacee au de 18 ori mai mulți paraziți Demodex Folliculorum decât pacienții fără această afecțiune.

femeie cu infectie la ochi

Factori de risc

Deși Demodex Folliculorum se întâlnește la oricine, acești paraziți se află în număr mai mare la persoanele care au:

- un sistem imunitar slăbit;

- dermatită;

- infecții de piele;

- alopecie;

- acnee;

- HIV;

- acnee rozacee.

Cum este diagnosticat Demodex Folliculorum

Deoarece acest parazit nu poate fi văzut cu ochiul liber, vei avea nevoie de un doctor pentru a obține un diagnostic. Pentru a detecta paraziții, medicul va lua o mostră mică de țesut folicular și sebum de pe fața ta. O biopsie de piele la microscop poate verifica existența parazitului Demodex Folliculorum pe suprafața dermului.

Complicații

Persoanele care au cantități mari de astfel de paraziți pe față pot fi diagnosticați cu demodicoză. Simptomele acestei afecțiuni includ:

- cojițe în jurul folicului de păr;

- piele roșie;

- piele sensibilă;

- mâncărimi și usturimi.

Doctorul îți poate prescrie creme, care să te ajute să scapi de paraziți, dar și de ouăle acestora.

Demodex Folliculorum poate duce la complicații în cazul pielii deja afectate de anumite boli. Acest parazit declanșează erupții cutanate, iritații și pete de dermatită. Controlul numărului de paraziți te ajută să previi aceste tipuri de boli inflamatorii.

Cum este tratat Demodex Folliculorum

Anumite tratamente pe care le poți face acasă te pot ajuta să scapi de acest parazit. De exemplu, poți folosi șamponul pentru copii pentru a-ți curăța genele, după care poți aplica ulei de arbore de ceai pentru a omorî ouăle rămase. În mod normal, nu ai nevoie de tratament până nu apar complicații.

femeie cu masca pe fata

Tratamente medicamentoase

Aceste tratamente se folosesc doar atunci când numărul de paraziți depășește limitele considerate normale. Pentru cei care se află în zona genelor, este nevoie de medicamente pe bază de ulei pentru a evita ca acest parazit să își depună ouăle în foliculii de păr.

Cremele, gelurile și alte produse cosmetice pentru spălarea feței care conțin ingrediente active te pot ajuta. Printre aceste ingrediente se numără: benzoat de benzil, acid salicilic, sulfură de seleniu, sulfură.

În cantități mici, Demodex Folliculorum îți poate oferi multe beneficii, deoarece te scapă de excesul de celule moarte. Totuși, atunci când numărul acestor paraziți crește, poți avea parte de numeroase neplăceri. Ține cont de simptomele de mai sus și mergi la doctor atunci când starea ta de sănătate este afectată.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Care sunt fazele ciclului menstrual?
Care sunt fazele ciclului menstrual?
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.