Descoperire îngrijorătoare: casele românilor, invadate de un gaz radioactiv ce favorizează apariția cancerului

Descoperire îngrijorătoare: casele românilor, invadate de un gaz radioactiv ce favorizează apariția cancerului

Lorena Teacă

Antoaneta Ene, profesor din cadrul Facultății de Științe și Mediu, în vârstă de 54 de ani, a descoperit recent că gresia și pereții locuințelor emană un gaz care poate favoriza apariția cancerului, conform adevarul.ro.

Cariera profesorului universitar este uimitoare, ea luând parte la peste 800 de articole științifice, lucru care atestă pasiunea femeii pentru fizică și cunoaștere. În plus, profesorul a scris și 13 cărți, care includ teme precum poluarea aerului.

Tevi

În acest fel, Antoaneta a făcut o descoperire șocantă. Aceasta susține că un gaz radioactiv, fără culoare și miros, numit radon, este emanat de pereții locuințelor, fapt ce ar putea provoca apariția cancerului pulmonar. Trebuie să știi că dacă nu aerisești măcar câteva minute pe zi fiecare încăpere a casei, gazul se acumulează în proporții periculoase.

Aceasta afirmă: „Este nevoie ca la nivel național să se instituie un program de monitorizare a radonului. Acesta este un gaz radioactiv, care rezultă din sol și chiar din podea. Gresia și materialele de construcție din locuințele noastre conțin izotopi radioactivi, din seriile uraniului și toriului. Aceștia se dezintegrează. Capii de serie, cum spunem noi, au timpul de înjumătățire de 10 ani. Unul dintre acești izotopi de dezintegrare este radonul, care se prezintă sub forma unui gaz, pe care îl inhalăm și care este cancerigen. Cea mai bună cale de a nu îl inhala este aerisirea zilnică a camerelor din locuință. Populația nu cunoaște, din păcate, aceste lucruri și este bine să fie informată”.

Picioare pe gresie

În urma analizelor efectuate, s-a descoperit și că un simplu grătar în aer liber sau arderea plantelor uscate poate fi dăunătoare organismului. „Orice ardere a unui material organic conduce la emisia hidrocarburilor aromatice polinucleare în aer, acestea făcând parte dintr-o clasă de 16 compuși, din care 7 sunt cancerigeni”, a informat profesorul universitar.

În prezent, Antoaneta Ene colaborează cu Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Federația Rusă, unde monitorizează poluarea atmosferică din Europa. În plus, a fost implicată în cercetarea radioactivității mediului și în studierea apariției poluanților organici existenți în soluri.

În trecut, aceasta a elaborat numeroase hărți cu nivelurile de poluare existente în România, putând în prezent să facă o comparație între gradul de poluare din țara noastră cu celelalte țări din Uniunea Europeană.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Ce lipseste din viata ta?
Incepe quiz
Ce lipseste din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.