Despre iertarea aproapelui: care sunt beneficiile iertării și cum să ajungi să ierţi

Despre iertarea aproapelui: care sunt beneficiile iertării și cum să ajungi să ierţi

Redactor Andreea Baluteanu

Iertarea aproapelui îți sună precum un concept biblic? Deși e adevărat că latura spirituală a acestui act e extrem de însemnată, iertarea celui care ți-a greșit are și excepționale beneficii pe plan psihologic.

Nu numai preoții sau îndrumătorii spirituali propovăduiesc azi iertarea aproapelui, dar și specialiștii în sănătatea mintală te îndrumă să atingi această stare atât de necesară pentru pace, bine și armonie sufletească. Vezi mai jos care sunt beneficiile iertării, cum să ierți și ce să faci dacă nu reușești să treci peste ce s-a petrecut: cu alte cuvinte, totul despre iertare!

Ce înseamnă iertarea aproapelui?

Câte dintre noi suntem suficient de privilegiate încât să fi dus o existență protejată de rău? Majoritatea am avut un prieten care ne-a trădat, un iubit care ne-a înșelat, un coleg care a căutat să ne pericliteze reputația profesională sau pur și simplu un dușman care a dat cu noi de pământ până ce am simțit că nici măcar nu mai avem ce lipi la loc.

femeie cu porumbel

Nu contează natura răului pe care l-am suferit, ci amplitudinea sentimentelor care ne-au încercat după: nu doar supărare și tristețe, care sunt naturale, ci și ranchiună, ură, dorință de răzbunare, care de cele mai multe ori ne fac mai mult rău nouă decât persoanei la adresa căreia nutrim sentimentele.

E dificil să vorbești despre iertarea aproapelui și să găsești o definiție, deoarece actul în sine e diferit pentru fiecare. Putem însă generaliza și înțelege iertarea ca fiind decizia de a lăsa resentimentele să se stingă și de a înceta să ne mai gândim la răzbunare.

Atenție, iertarea nu înseamnă să uiți. Răul care ți-a fost făcut poate rămâne pentru totdeauna în amintirea ta, dar diferența este că prin iertare îi negi puterea pe care o are asupra ta. Iertarea nu înseamnă nici măcar să scuzi persoana respectivă, deși, în cele mai bune cazuri, îți poate aduce empatie, compasiune și uneori chiar înțelegerea nedreptății comise. Important este că, după ce vei ierta, te vei simți liberă, iar sentimentul este inegalabil.

Care sunt beneficiile iertării?

Ce este esențial să înțelegi e faptul că iertarea e mai degrabă un act îndreptat către tine, nu către cel care ți-a greșit. Firește că iertând vei oferi un dar persoanei respective, dar sunt cazuri în care actul tău nu numai că nu va fi apreciat, dar nu este dorit. Important e să realizezi că ierți pentru o viață mai frumoasă!

Iată cum însumează psihologii cele mai importante beneficii ale iertării:

  • consolidarea unor relații mai sănătoase;
  • o sănătate mintală mai bună;
  • reducerea anxietății și a stresului;
  • o tensiune scăzută;
  • ameliorarea simptomelor depresiei;
  • un sistem imunitar mai puternic;
  • sănătate cardiovasculară mai bună;
  • stimă de sine mai ridicată.

Dar poate cel mai important avantaj de care te vei bucura după ce ierți pe cineva este faptul că acea persoană, indiferent ce ți-a făcut sau ce a însemnat pentru tine, nu mai are control asupra ta. Poți accede acum la pace, la liniște, poți aduce în viața ta bucuria, recunoștința și speranța. Vei resimți în urma iertării aproapelui nu numai efecte pozitive pe plan fizic, dar și mental și spiritual.

Ce se întâmplă dacă nu îți ierți aproapele

Nu spunem că e ușor să ierți, pentru că nu este. Dimpotrivă, uneori lucrurile pot sta chiar invers: e mai ușor să porți pică și să adăpostești în inima ta resentimente. Însă a refuza să îți ierți aproapele poate avea consecințe nefaste în viața ta:

  • vei aduce supărarea, amărăciunea și neîncrederea în toate relațiile pe care le consolidezi;
  • nu te vei mai bucura de viață, așa cum stai asfixiată în „pătura” ta de ură, incapabilă să mai respiri;
  • începi să dezvolți simptome de depresie sau de anxietate;
  • e posibil să te îndepărtezi de viața spirituală sau să simți că viața ta nu mai are un scop;
  • îți va fi din ce în ce mai dificil să te conectezi cu ceilalți.

Cum să îți ierți aproapele

Iertarea e un întreg proces și nu poate fi realizată într-un singur pas. Iată care sunt în viziunea psihologilor câteva dintre etapele prin care trebuie să treci:

  • recunoașterea că ai nevoie să ierți;
  • înțelegerea faptei care trebuie iertată și deplina conștientizare a efectelor sale: trebuie să fii sinceră cu tine;
  • înțelegerea emoțiilor tale, a efectelor pe care le-a avut răul asupra ta și hotărârea de a te elibera de ele;
  • alegerea conștientă și asumată de a ierta;
  • depășirea statutului de victimă.

Cum am spus, acest proces poate fi terifiant, o călătorie de la întuneric spre lumină. Tocmai de aceea, este posibil ca la un moment dat să ai nevoie de ajutor, fie de la o persoană specializată, de la un mentor spiritual sau de la un prieten foarte bun.

Ce faci dacă nu reușești să ierți

Este posibil să realizezi că, oricât ai încerca, uneori pur și simplu nu poți ajunge la iertare. Mai ales dacă persoana care ți-a greșit continuă să se comporte la fel, iertarea aproapelui poate părea un concept colorat și frumos împachetat, dar imposibil de atins. Iată ce poți face!

Fii empatică: pune-te în locul celui care ți-a greșit, caută să îi înțelegi motivele și chiar să te întrebi cu onestitate dacă tu nu ai fi procedat la fel. Nu te crampona însă de eventualele diferențe dintre reacțiile voastre, fiindcă nu asta contează.

Amintește-ți de ocaziile în care și tu ai rănit pe cineva. Ai fost iertată? Atunci îți va fi mai ușor să o faci și tu pentru alții. Gândește-te la karma!

Scrie într-un jurnal, meditează sau roagă-te. Vei fi uimită cât de mult ajutor poți obține astfel. Adresează-te unei persoane pe care o consideri înțeleaptă, fie că e un preot, un psiholog, un mentor sau pur și simplu un prieten; important e să te simți în largul tău.

Înțelege că iertarea e un proces, nu un act care se desăvârșește instant. Cu fiecare pas mic ești mai aproape de pace.

iertare

Dacă cel iertat nu se schimbă?

Iertarea e un dar făcut ție, așa cum am spus, nu numai celui care te-a rănit. Chiar dacă acest om pare incapabil de schimbare, nu regretă și nici nu dă semne că îi pasă, important este că tu ai atins pacea, bucuria și liniștea.

De asemenea, ține cont de faptul că iertarea nu presupune neapărat împăcarea. Mai mult, reconcilierea poate fi imposibilă uneori și chiar independentă de voința părților: dacă persoana care ți-a făcut rău a murit sau a dispărut, tot ce poți să îi oferi e iertarea ta.

Dacă tu ai nevoie de iertarea aproapelui?

Un punct important atunci când vorbim despre iertarea aproapelui: se prea poate să fii tu la celălalt capăt, cel împovărat de vinovăție. Ce poți face atunci?

Dacă ești tu cea care are nevoie de iertare, conștientizează ce ai făcut rău și recunoaște față de tine că ai greșit. Nu fi prea dură cu persoana ta; ai făcut acest pas și este neprețuit.

Vorbește cu cel pe care l-ai rănit. Spune sincer ce crezi, exprimă-ți regretele, cere iertare, dar nu îți căuta scuze. Nu da impresia că minimizezi rana pe care ai provocat-o.

Nu în ultimul rând, e vital să nu aștepți iertarea. Nimeni nu ți-o datorează și nici nu îți este asigurată. Tot ce poți face e să transmiți gânduri bune spre persoana pe care ai supărat-o și să speri la pace atât pentru tine, cât și pentru ea.

Tu ce părere ai despre iertarea aproapelui? Consideri că acest act este posibil? Tu cum ierți?

Vezi și care este cea mai puternică rugăciune de iertare! Iar dacă tu ai greșit, descoperă cele mai frumoase mesaje de iertare pentru iubit! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Pe cine nu poti sa ierti in viata?
Incepe quiz
Pe cine nu poti sa ierti in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.