Din ce cauză apare insuficiența venoasă cronică și cum se manifestă. Află totul despre această boală

Din ce cauză apare insuficiența venoasă cronică și cum se manifestă. Află totul despre această boală

Redactor Raluca Margean

Insuficiența venoasă cronică reprezintă o afecțiune cauzată de funcționarea defectuoasă a sistemului venos. Altfel spus, sângele venos nu este transportat corespunzător spre inimă și stagnează la nivelul membrelor inferioare, cauzând simptome precum amorțeală, dureri, edem și apariția varicelor. 

Se estimează că boala afectează între 5% și 30% din populația adultă, femeile având un risc mai mare să dezvolte boala, ca urmare a sarcinilor multiple sau a predispoziției genetice. 

Descoperă mai jos care sunt simptomele insuficienței venoase cronice, care sunt cauzele acestei afecțiuni, cum se tratează și ce măsuri poți lua pentru a o preveni!

Insuficiența venoasă cronică: simptome

insuficiență venoasă cronică-picioare cu varice

Persoanele care suferă de insuficiență venoasă cronică prezintă, în cele mai multe cazuri, următoarele simptome:

  • umflarea gleznelor sau senzația de greutate în partea inferioară a picioarelor, în special după o perioadă îndelungată de stat în picioare sau în șezut;
  • durere sau crampe la nivelul picioarelor;
  • mâncărimi ale pielii;
  • ectazii venoase;
  • parestezii la nivelul gambelor.

Pe măsură ce afecțiunea progresează, simptomele se vor accentua, iar fără tratament, presiunea asupra venelor va crește până în momentul în care capilarele se vor sparge. Când se întâmplă acest lucru, pielea capătă o culoare roșiatică sau maronie, în special în apropierea gleznelor. Aceasta devine foarte sensibilă și se poate crăpa. De asemenea, pot apărea ulcerații care sunt greu de vindecat și infecții care pot provoca mai multe probleme de sănătate. De exemplu, infecțiile se pot răspândi în țesutul din apropiere, dând naștere unei afecțiuni cunoscută sub denumirea de celulită infecțioasă.

Insuficiența venoasă cronică: cauze

Cea mai comună cauză a insuficienței venoase cronice este apariția unui cheag de sânge într-o venă profundă de la nivelul piciorului, care poate deteriora o valvă. Când apare acest cheag, înseamnă că pacientul suferă de tromboză venoasă profundă. Insuficiența venoasă care se dezvoltă ca urmare a trombozei este cunoscută și ca sindrom posttrombotic. Mulți pacienți cu tromboză vor dezvolta insuficiență venoasă cronică în termen de 10 ani de la diagnostic.

Factorii care cresc riscul apariției acestei afecțiuni sunt:

  1. Vârsta și sexul. Persoanele peste 50 de ani, în special femeile, au mai multe șanse să dezvolte această afecțiune.
  2. Greutatea corporală. Persoanele obeze sunt mai predispuse la această boală.
  3. Mobilitatea redusă. Lipsa exercițiilor fizice regulate și statul prea mult în picioare sau în șezut contribuie la apariția acestei afecțiuni.
  4. Sarcinile multiple. Femeile care au fost însărcinate de mai multe ori au un risc mai mare.
  5. Moștenirea genetică. Persoanele care au un istoric familial de insuficiență venoasă cronică sau cheaguri de sânge sunt mai vulnerabile.
  6. Fumatul. Fumătorii sunt mai predispuși să dezvolte boala.

Insuficiența venoasă cronică: diagnostic

insuficiență venoasă cronică-consult picioare cu varice

Diagnosticul se pune pe baza istoricului medical și a examenului clinic. În cadrul examenului clinic, medicul verifică fluxul de sânge din picioare cu un test numit ecografie vasculară sau duplex, care permite vizualizarea vasului de sânge și verifică direcția și viteza cu care sângele curge prin vene.

De asemenea, în unele cazuri pot fi necesare investigații supliemtnare, precum venografia CT sau RMN, pentru a verifica alte cauze ale umflării picioarelor.

Insuficiența venoasă cronică: tratament

Scopul principal al tratamentului constă în ameliorarea inflamațiilor picioarelor și prevenirea ulcerațiilor. Acest lucru presupune adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă exerciții fizice regulate și alimentație echilibrată, precum și scăderea în greutate. De asemenea, pacientul trebuie să respecte tratamentul medicamentos recomandat de medic. 

Iată ce trebuie să faci ca să-ți îmbunătățești circulația sângelui de la picioare:

  • Încearcă să nu mai stai în picioare sau în șezut timp îndelungat. Mișcă și întinde picioarele, fă sport, astfel încât venele tale de la picioare să nu mai fie puse sub prea multă presiune.
  • Dacă ai o greutate corporală mult peste limitele normale, încearcă să slăbești.
  • Poartă bandaje elastice sau ciorapi compresivi medicinali ca să ajuți la îmbunătățirea circulației sângelui în picioare. Ciorapii compresivi sunt de mai multe feluri și mărimi, medicul îți va spune care este cea mai potrivită variantă pentru tine.
  • Dacă este cazul, medicul îți va recomanda să iei antibiotice pentru a trata infecțiile sau ulcerațiile. De asemenea, în unele cazuri este posibil să fie nevoie de medicamente care să prevină formarea cheagurilor de sânge.

insuficiență venoasă cronică-intervenție chirurgicală

Uneori este nevoie de anumite proceduri medicale pentru a trata insuficiența venoasă cronică. Procedurile nonchirurgicale includ:

  • scleroterapia - o procedură care presupune injectarea unei soluții în vena cu probleme, cu scopul de a o cicatriza și de a forța sângele să curgă prin alte vene sănătoase;
  • ablația termică endovenoasă - această metodă presupune generarea de căldură prin unde radio cu frecvență înaltă sau un laser, la o temperatură suficient de ridicată pentru a denatura proteinele care constituie peretele venei.

În unele cazuri se intervine chirurgical, iar aceste proceduri includ:

  • îndepărtarea venei deteriorate;
  • repararea venei sau a valvelor;
  • transplantul de vene sau bypassul venal;
  • chirurgie endoscopică minim invazivă;
  • chirurgie cu laser.

Cu cât tratamentul este instituit mai devreme, cu atât se obțin rezultate mai bune. Așadar, nu întârzia să-ți faci o programare la medic de îndată ce observi simptome specifice insuficienței venoase cronice.

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.