Din ce cauze îți iese fibrinogen scăzut la analizele de sânge

Din ce cauze îți iese fibrinogen scăzut la analizele de sânge

Redactor Andreea Baluteanu

Tocmai ți-ai făcut analizele de sânge și constați că nivelul tău de fibrinogen este mai scăzut decât valoarea recomandată pentru vârsta ta? Deja simți că ai palpitații fiindcă nu ai nici cea mai mică idee despre ce ar putea indica această anomalie? Suntem aici ca să îți spunem tot ce trebuie să știi despre fibrinogenul scăzut și despre potențialele tratamente.

Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cauzele fibrinogenului scăzut, dar și simptomele pe care le poți prezenta sau tratamentele existente!

Ce înseamnă să ai fibrinogen scăzut?

Fibrinogenul, considerat factorul numărul unu al coagulării, este de fapt o glicoproteină prezentă în plasmă și sintetizată de ficat. De ce este extrem de important? Fiindcă fără fibrinogen procesul de coagulare a sângelui poate fi compromis.

analize de sange

Atunci când începi să sângerezi, corpul va da startul imediat unui proces numit cascada coagulării, ceea ce înseamnă că toți factorii care participă la coagulare vor acționa în vederea formării unui cheag și a stopării sângerării. Atunci când nivelurile de fibrinogen sunt scăzute sau când acesta nu funcționează în mod normal, este posibil ca apariția cheagului să fie întârziată, ceea ce poate provoca o sângerare în exces.

Dar nivelurile scăzute de fibrinogen îți pot afecta sănătatea și dacă nu sângerezi. Ele pot conduce la apariția trombozei, respectiv formarea unui cheag în interiorul unui vas de sânge, care blochează astfel circulația. Dacă nu ești îndeajuns de alarmată, află că tromboza poate sta la baza unor afecțiuni grave, precum infarctul sau accidentul vascular, și provoacă unul din patru decese la nivel mondial, conform oamenilor de știință.

Ca să îți poți da seama mai bine ce înseamnă fibrinogen scăzut, află care sunt valorile considerate normale în funcție de vârstă. Iată-le mai jos, măsurate în mg/dl:

  • 0-1 an: 160-390 
  • 2-10 ani: 140-360 
  • 11-18 ani: 160-390 
  • > 18 ani: 200-400

Valorile critice sunt considerate cele sub 100 mg/dl, iar la cele sub 50 mg/dl poate exista riscul unor hemoragii fatale în urma intervențiilor chirurgicale.

Cauze ale fibrinogenului scăzut

Nivelurile anormale de fibrinogen pot fi moștenite pe cale genetică, dar pot apărea și ca urmare a unor afecțiuni. Pot exista disfuncții atât în cantitatea de fibrinogen sintetizată de organism, dar și în capacitatea sa de circulație.

Iată care pot fi cauzele pentru fibrinogenul scăzut.

Creșterea consumului de fibrinogen. Cu alte cuvinte, nu este vorba că organismul tău nu sintetizează suficient fibrinogen, dar acesta este consumat mai rapid. Cauzele pot fi unele afecțiuni precum cancerul în metastază, leucemia acută promielocitară sau complicaţiile obstetricale.

Scăderea sintezei de fibrinogen. De data aceasta, ai de suferit pentru că organismul nu produce valorile necesare de fibrinogen. La baza acestui fapt pot sta afecțiuni precum cele hepatice (ciroză hepatică) sau insuficiența cardiacă.

Diverse terapii. Fibrinogenul poate scădea și ca urmare a terapiei trombolitice sau a terapiei cu L-asparaginază.

Absența sau deficiențele de fibrinogen moștenite genetic. Cum am spus, fibrinogenul poate fi scăzut și ca urmare a unei anomalii moștenite genetic. Iată care sunt afecțiunile congenitale cu risc în acest caz:

  • Afibrinogenemia congenitală: în această situație, foarte rar întâlnită, fibrinogenul lipsește complet din organism. Una dintre cele mai periculoase deficiențe la nivelul factorilor de coagulare, afibrinogenemia congenitală apare de obicei la homozigoți sau dublu heterozigoți ca urmare a unor mutații.
  • Hipofibrinogemia reprezintă deficiența congenitală de fibrinogen și este prezentă în general la heterozigoți.
  • Disfibrinogenemie congenitală: în acest caz, valorile scăzute aparțin fibrinogenului coagulabil, dar concentrația plasmatică este în general normală. Cei care suferă de disfibrinogenemie congenitală nu prezintă în majoritatea cazurilor niciun simptom și sunt predispuși la risc de tromboză.

Consumul moderat de alcool. Oamenii de știință sunt de părere că alcoolul poate scădea nivelurile de fibrinogen din organism.

Unele medicamente. Există și unele medicamente care pot provoca scăderea nivelului de fibrinogen, cele mai semnificative fiind: steroizii anabolizanți, androgenii, L-asparaginaza, activatorii plasminogenului, acidul valproic, atenololul, pentoxifilinul, cefamandolul, unele suplimente pe bază de fier, kanamicina, clofibratul, danazolul, medroxiprogesteronul, prednisonul și ticlopidina.

durere de inima

În ce condiții este necesară o analiză de sânge pentru detectarea fibrinogenului

Din păcate, nu există simptome care să indice faptul că ai fibrinogen scăzut, dar medicul tău poate cere o analiză de sânge, în anumite situații. Iată care sunt aceste cazuri:

  • te învinețești des;
  • suferi de sângerări gingivale în exces;
  • ai sângerări nazale frecvente;
  • suferi de hemoragii gastrointestinale;
  • ai sânge în urină sau în scaun;
  • suferi de ruptură de splină.

Pentru analiză ți se va recolta sânge din venă și este indicat să nu mănânci înainte. Informează-ți medicul dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui.

Tratamente pentru fibrinogen scăzut

Tratamentul va fi stabilit întotdeauna de medic, în funcție de rezultate și de starea ta de sănătate. Există unele medicamente care pot determina creșterea nivelului de fibrinogen, cele mai importante fiind contraceptivele orale și estrogenii, aspirina, chimioterapicele și pirazinamida. În tratamentele homeopatice este indicat și uleiul de pește.

Fibrinogenul scăzut poate fi tratat și prin terapie intravenoasă, respectiv prin transfuzii. Se pot folosi în acest sens plasmă proaspătă congelată, crioprecipitat (numai dacă nivelul de fibrinogen este sub 80 mg/dl) sau concentratul de fibrinogen, preferat deoarece presupune un risc minim de infecții. Pot fi aplicate și terapii topice, cum este cea cu sistem de adeziv pe bază de fibrină, care stimulează inițierea fazei finale de coagulare fiziologică a sângelui.

După cum am văzut, pot exista numeroase cauze ale fibrinogenului scăzut, de aceea este extrem de important să nu ignori aceste rezultate ale analizelor de sânge. Află și ce poți face dacă ai fibrinogen crescut!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.