Durere de pancreas: cauze, simptome, tratament

Durere de pancreas: cauze, simptome, tratament

Paula Rotaru

Pancreasul, un organ localizat în partea stângă a cavității abdominale, are un rol esențial în organism, acesta având principala funcție de a elibera enzime care ajută digestia. De asemenea, pancreasul ajută la eliberarea în fluxul sangvin a insulinei și glucagonului, doi hormoni care transformă zaharurile depozitate de ficat în glucoză, „combustibilul” de care avem nevoie pentru a fi energici.

Durerea de pancreas, resimțită adesea în flancul superior abdominal și care radiază spre spate, apare de regulă după consumul unor alimente bogate în grăsimi și poate fi o consecință a inflamațiilor la nivelul acestui organ sensibil.

Inflamarea pancreasului, afecțiune numită pancreatită, poate avea numeroase cauze, de la prezența pietrelor la vezicula biliară până la consumul exagerat de alcool sau medicamente, anumite boli autoimune sau metabolice.

Sursa foto: Pinterest @ MedicineNet

Există două forme de pancreatită – acută și cronică –, fiecare cu simptome și cauze diverse. Dacă ai fost diagnosticată cu această afecțiune, nu ignora recomandările medicului și urmează întocmai tratamentul pe care ți l-a indicat, pentru că riscul de apariție a complicațiilor este foarte mare.

Află în continuare ce alte simptome însoțesc durerea de pancreas în caz de pancreatită, care sunt cauzele acestei afecțiuni și metodele de tratament recomandate!

Simptome care însoțesc durerea de pancreas

Manifestările pancreatitei pot fi mai ușoare sau severe. De exemplu, în cazul pancreatitei acute, durerea apare brusc, este puternică și durează câteva zile, fiind însoțită de simptome și complicații grave, precum hemoragie digestivă, ruperea membranei protectoare sau infecții generalizate. Pe de altă parte, pancreatita cronică nu dă simptome îngrijorătoare multă vreme, dar, în timp, inflamația pancreasului se poate extinde și agrava, ducând la episoade severe de durere de pancreas.

Stomach pain

Sursa foto: Flickr @ Patrick Foto

Iată care sunt principalele simptome ale pancreatitei, în funcție de tipul afecțiunii, potrivit mayoclinic.org!

Simptome pancreatită acută

  • durere de pancreas resimțită la nivelul abdomenului, în partea superioară a acestuia, care se agravează după consumul de alimente grase și care radiază spre spate
  • febră
  • puls accelerat
  • senzație de vomă
  • vărsături
  • abdomen umflat și rigid la palpare

Simptome pancreatită cronică

Manifestările pancreatitei cronice sunt similare celor în caz de pancreatită acută. Pacienții se plâng frecvent de durere în partea superioară a abdomenului care radiază spre spate. Uneori, durerea este foarte intensă, aproape debilitantă. Alte simptome specifice pancreatitei cronice sunt:

Dacă durerea de pancreas este puternică și persistentă, adresează-te de urgență medicului!

De ce apare durerea de pancreas: cauzele pancreatitei

În cazul pancreatitei acute, cauzele cele mai frecvente includ pietrele la vezicula biliară, consumul de alcool, anumite medicamente, boli autoimune (lupus) sau metabolice. În aproximativ 15% din cazurile de pancreatită acută, cauza rămâne necunoscută.

Sursa foto: Pinterest @ Everyday Health

În peste 70% din cazurile de pancreatită cronică, cauzele țin exclusiv de consumul excesiv de alcool, dar pot include și alte afecțiuni preexistente (fibroza chistică sau pietrele la vezicula biliară), precum și administrarea anumitor medicamente. Restul de 20-30% din cazurile de pancreatită cronică nu au o cauză cunoscută.

Alți factori de risc în apariția pancreatitei sunt:

  • Fumatul
  • Istoricul familial de afecțiuni pancreatice
  • Nivelul crescut de calciu din sânge (hipercalcemia), care poate fi cauzat de hiperparatiroidism
  • Infecții în organism
  • Nivelul crescut de trigliceride din sânge
  • Cancerul pancreatic
  • Anumite leziuni sau intervenții chirgicale la nivelul abdomenului (de exemplu, colangiopancreatografia retrogradă endoscopică – procedură care elimină pietrele la vezica biliară – poate duce la inflamarea pancreasului)

Ce complicații pot apărea dacă ignori durerea de pancreas

Potrivit webmd.com, în lipsa unui tratament adecvat, pancreatita poate crește riscul unor complicații grave, cu consecințe fatale asupra sănătății. Iată câteva complicații care pot apărea, dacă ignori o durere de pancreas, principalul simptom al pancreatitei:

  • Formarea unor chisturi pancreatice – colecții de lichide care se formează în pancreas și care, odată ajunse la dimensiuni mari, se pot rupe, cauzând infecții sau hemoragie internă.
  • Infecții pancreatice – slăbirea funcției pancreasului predispune la dezvoltarea bacteriilor și apariția infecțiilor, care necesită tratament de specialitate, inclusiv intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului afectat.
  • Insuficiență renală – cauzată de administrarea excesivă a diureticelor. Este o afecțiune care necesită dializă, mai ales dacă rinichii sunt afectați grav.
  • Dificultăți respiratorii – pancreatita acută poate favoriza eliberarea unor substanțe chimice în organism care afectează funcția pulmonară, cauzând scăderea periculoasă a nivelului de oxigen din sânge.
  • Diabet – apare pe fondul dezechilibrului hormonal (insulina nu este secretată corespunzător).
  • Malnutriție – atât pancreatita acută, cât și cea cronică pot determina scăderea numărului de enzime digestive, necesare pentru procesarea substanțelor nutritive din alimente.
  • Cancer pancreatic – inflamația pe termen lung la nivelul pancreasului este un factor de risc în apariția acestui tip de cancer, una dintre afecțiunile maligne cel mai dificil de tratat și cu o rată a mortalității extrem de ridicată.

Analize necesare în diagnosticul pancreatitei

Testele și procedurile imagistice necesare în vederea stabilirii diagnosticului de pancreatită includ următoarele:

- măsurarea prin teste de sânge a nivelului de amilază și lipază, două enzime care joacă un rol important în digestie;

- testul de toleranță la glucoză (depistează starea celulelor din pancreas responsabile cu producerea de insulină);

- tomografia computerizată (CT) – scanează cavitatea abdominală și depistează prezența pietrelor la vezicula biliară și inflamațiile;

- endoscopie digestivă  – depistează inflamații sau blocaje la nivelul ductelor biliare;

- imagistică prin rezonanță magnetică;

- analiza scaunului – măsoară nivelul grăsimilor din organism;

- biopsia – prelevarea unei mostre de țesut din pancreas.

Medicul ar putea recomanda și alte analize, în funcție de simptomele resimțite și de suspiciunile pe care le are vizavi de acestea.

Tratamentul pancreatitei: cum scapi de durerea de pancreas

Durerile cauzate de pancreatita acută pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor și perfuziilor, administrate doar sub supraveghere medicală. În anumite cazuri, pancreatita poate duce la complicații care pun viața în pericol, așa că este necesară internarea în secția de terapie intensivă, unde pacientul este monitorizat constant. Cazurile grave de pancreatită pot duce la necrozarea țesutului pancreatic, impunându-se intervenția chirugicală de urgență.

Sursa foto: Pinterest @ John Douillard's LifeSpa

Durerea de pancreas severă cauzată de pietrele la vezicula biliară necesită eliminarea acestora pe cale chirurgicală (colecistectomia). De asemenea, se impune necesitatea operației în cazul în care ductul biliar este blocat. Pancreatita cronică este adesea ținută sub control prin administrarea de enzime pancreatice (după fiecare masă, pentru a menține funcția digestivă) și insulină.

Un rol esențial îl are și regimul alimentar. Pacienții care acuză durere de pancreas trebuie să consume apă din belșug și alimente sărace în grăsimi, fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate. Trebuie evitate cu orice preț fumatul și consumul de alcool!

Meditația, exercițiile de relaxare, yoga și acupunctura sunt metode complementare care te pot ajuta să ții sub control durerea de pancreas. Vezi aici cum îți dai seama că ai pancreasul bolnav!

Surse foto: Flickr, Pinterest

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.