Durere sub coaste: cauze și tratament

Durere sub coaste: cauze și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Durerea sub coaste este o neplăcere destul de des întâlnită, care poate avea diverse cauze - de la o coastă fracturată până la cancerul pulmonar. Multe dintre durerile de la nivelul coastelor nu sunt legate de afecțiuni grave și pot trece de la sine sau cu un tratament minim. Altele sunt urgențe medicale care necesită o intervenție imediată: cutia toracică adăpostind organe vitale ale corpului nostru, durerea resimțită sub coaste poate indica o problemă a vreunuia dintre acestea.

Tipuri de durere sub coastă

Durerea sub coastă poate fi de mai multe feluri:

  1. bruscă și ascuțită
  2. surdă și persistentă
  3. se poate simți ca o arsură
  4. se poate simți ca un junghi
  5. se poate simți ca o furnicătură

Durerea sub coastă poate apărea doar în timpul inspirării sau al expirării aerului, dar poate fi și permanentă. 

Cauze ale apariției durerii sub coastă

Există multe cauze posibile, așa încât, dacă experimentezi asemenea dureri, trebuie să te prezinți la medic, care, în urma unui examen fizic și cu ajutorul unor scanări imagistice, va depista cauza și va formula un diagnostic. În funcție de natura lor, durerile de sub coastă necesită tratamente diferite.

Așadar, cauzele durerii de sub coaste sunt numeroase. Să ne oprim asupra câtorva dintre cele mai frecvente:

Loviturile pot cauza dureri sub coastă

Leziunile produse în zona coșului pieptului (la nivelul coastelor sau al mușchilor intercostali) în urma unei căderi, a coliziunilor în trafic, a contactelor sportive dure sunt cea mai frecventă cauză a acestor dureri. Tipurile de vătămare produse astfel includ: coaste rupte, coaste fisurate, întindere musculară. Cauza durerii sub coastă declanșată de o leziune este descoperită cu ajutorul razelor X - care evidențiază fisurile și fracturile osoase -, al imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) și al altor scanări imagistice care detectează leziunile țesuturilor moi.

Tratamentul durerii de sub coastă cauzate de lovituri

În majoritatea cazurilor, coastele lezate sunt doar fisurate și se pot vindeca de la sine, într-o lună sau două. Totuși, în cazuri mai severe, în care coastele au fost rupte, un tratament medical este necesar pentru vindecarea eventualelor răni provocate vaselor de sânge majore (de exemplu, aortă ruptă sau străpunsă) sau a posibilelor răni ale organelor interne (precum plămânul străpuns, traumatisme la splină, ficat, rinichi).

Pentru a reduce inflamația și a calma durerea, imediat ce leziunea s-a produs, aplică gheață (învelită într-un prosop) pe locul dureros, timp de 20 de minute, în mai multe reprize, cu pauze de câte 10 minute. 

Coastele fracturate nu trebuie bandajate și trebuie evitată orice presiune asupra lor, întrucât aceasta poate afecta plămânii.

În general, este bine ca leziunile coastelor să fie lăsate să se vindece singure, unicul tratament aplicabil având doar scopul de a diminua durerile cu ajutorul calmantelor pe bază de ibuprofen sau cu anestezice injectabile prescrise de doctor.

Pentru a împiedica apariția infecțiilor pulmonare, se recomandă efectuarea unor exerciții de respirație și de tușit de cel puțin trei ori pe zi. Chiar dacă durerea crește, respiră profund, din oră în oră: inspiră adânc și reține aerul timp de 10 secunde, apoi expiră. Și tusea ajută, dar poate fi foarte dureroasă, de aceea, când o exersezi, ține o pernă pe coastele rupte, pentru a reduce durerea; tușește de cinci-zece ori la rând, de trei ori pe zi.

Costochondrita cauzează dureri ale coastelor

Costochondrita este o altă cauză a durerii la nivelul coastelor - o inflamare a cartilajului care conectează coastele superioare cu sternul, zonă numită articulație costosternală. Uneori, durerea este însoțită de umflături, ceea ce se definește drept sindromul Tietze.

Durerea provocată sub coastă de costochondrită se produce adesea în partea stângă a toracelui și pare că este vorba despre un infarct, de aceea trebuie consultat medicul. Această durere variază de la ușoară la severă, simptomele incluzând: sensibilitate și durere la atingerea zonei toracice, disconfort dureros când respiri adânc ori tușești sau când miști brațul, iar în cazurile severe durerile radiază în josul membrelor.

Tratamentul durerilor provocate de costochondrită

În unele cazuri de costochondrită, starea se îmbunătățește fără tratament și trece de la sine, după câteva săptămâni, în timp ce altele necesită intervenție medicală. Tratamentele nu au ca scop vindecarea bolii, ci doar ușurarea durerii. Pentru cazurile în care costochondrita este cauzată de o infecție, medicul va prescrie antibiotice.

În general, pentru tratamentul durerilor sub coastă se prescriu medicamente antiinflamatoare, dar, dacă durerea nu dispare după câteva săptămâni, medicul poate recomanda ceva mai puternic. Un tratament îndelungat cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene trebuie făcut numai sub supravegherea medicului, întrucât acestea pot afecta serios stomacul și rinichii.

Dacă durerea nu trece și este greu de suportat, medicul poate prescrie injectarea unui corticosteroid și a unui anestezic direct în zona dureroasă. Pentru calmarea durerilor, se mai recomandă: medicamente care conțin codeină, unele antidepresive sau contraceptive.

O altă modalitate de tratament pentru atenuarea durerii este stimularea nervului electric transcutanat - un procedeu terapeutic în care, prin impulsuri slabe, nervii sunt împiedicați să comunice durerea cu creierul.

În cazul în care niciun tratament medicamentos nu a fost eficient pentru calmarea durerilor provocate de costochondrită, se poate ajunge la metode chirurgicale, cu scopul de a repara sau a îndepărta cartilajul deteriorat, lucru foarte necesar în cazul în care țesutul cartilaginos a fost grav afectat în urma unei infecții.

Există și măsuri mai la îndemână pentru diminuarea durerilor: odihnă, evitarea exercițiilor fizice intense și a mișcărilor bruște sau a pozițiilor care contribuie la agravarea durerii (înclinat înainte, de pildă), găsirea unei poziții de somn care să nu preseze toracele și altele asemenea, până când durerea trece complet.

De asemenea, pentru ameliorarea durerilor se mai pot utiliza și alte metode simple, dar care de multe ori se dovedesc eficiente:

- aplicarea de căldură pe zona dureroasă crește circulația sângelui și relaxează mușchii contractați: o sticlă cu apă fierbinte, învelită într-un prosop, se aplică pe locul dureros timp de câteva minute
- aplicarea de gheață (și aceasta, învelită într-un prosop) pe articulația afectată, timp de 15-20 de minute, de trei-patru ori pe zi – contribuie la ameliorarea inflamației și a durerii care radiază în braț

După vindecare, activitatea fizică trebuie reluată treptat, dând corpului suficient răgaz pentru a-și recupera forța și rezistența musculară.

Pleurezia

Pleurezia este o afecțiune inflamatorie a membranei care acoperă plămânii și căptușește cavitatea toracică (pleura) și este caracterizată prin acumularea excesivă de lichid în cavitatea pleurală. Pleura este alcătuită din două țesuturi subțiri care, în starea lor sănătoasă, alunecă ușor unul peste celălalt, iar în caz de pleurezie lichidul acumulat poduce inflamarea și frecarea lor. Aceasta determină o durere ascuțită la nivelul pieptului, de obicei în timpul inspirului. Pleurezia durează, în general, de la câteva zile până la două săptămâni.

Tratamentul durerii sub coastă în cazul pleureziilor

Tratamentul pleureziei se stabileşte în funcţie de cauză - se tratează boala determinantă, respectiv:

  • infecţii bacteriene
  • tuberculoză
  • tumori diverse
  • pneumonie sau abces pulmonar
  • insuficienţă cardiacă
  • ciroză hepatică
  • unele boli renale
  • afecţiuni intraabdominale - în special ale ficatului şi pancreasului
  • infecţiile virale apărute la nivelul aparatului respirator inferior
  • poliartrită reumatoidă
  • pancreatită
  • lupus 

În anumite situaţii (în special când pleurezia este cauzată de o infecţie) este necesară drenarea lichidului folosind un tub care se introduce prin peretele toracic.

Pentru calmarea durerii pleurale, se poate administra aspirină, ibuprofen sau un alt tratament antiinflamator nesteroidian (AINS); în caz de durere severă, este nevoie și de tratarea tusei care provoacă durere. Medicaţia antiinflamatorie sau medicamentele pe bază de cortizon sunt foarte eficiente în ameliorarea inflamaţiei şi a durerii, dar se iau numai cu prescripție medicală. De asemenea, pentru ameliorarea durerii provocate de această afecţiune, este recomandat ca pacientul să stea culcat pe partea unde simte durerea şi să limiteze efortul fizic.

Fibromialgia

Fibromialgia (sau sindromul fibromialgic) face parte din categoria bolilor reumatice, numele său având semnificația de durere în mușchi și în țesuturile conective fibroase din mușchi. Este o afecțiune cronică ce afectează între 2-4% dintre oameni, aproape 90% dintre aceștia fiind de sex feminin. Durerea asociată cu fibromialgia poate fi o senzație intensă de arsură, furnicături sau junghiuri. Aceste dureri sunt de obicei simțite în zona cutiei toracice, deși poate fi afectată orice altă parte a corpului. Unele studii sugerează că durerea toracică nespecifică, incluzând durerea de sub coaste, este cea mai frecventă condiție coexistentă care duce la internarea în spital a persoanelor cu fibromialgie.

Tratamente pentru durerile sub coastă cauzate de fibromialgie

Recuperarea bolnavului ce suferă de fibromialgie este complexă și vizează ameliorarea durerii, îmbunătățirea condiției fizice prin exerciții speciale și terapie cognitiv-comportamentală.

Tratamentele cuprind:

  • medicamente
  • gimnastică medicală
  • metode de medicină complementară și alternativă

Durerile cauzate de această afecțiune se tratează cu:

  • analgezice simple (algocalmin, paracetamol)
  • antiinflamatoare nesteroidiene
  • miorelaxante
  • amitriptilina – este cea mai eficientă în fibromialgie, dar provoacă numeroase reacții adverse

Kinetoterapia este foarte recomandată în recuperarea bolnavului cu fibromialgie, prin exerciții aerobe și stretching muscular. Infiltrațiile în punctele dureroase s-au dovedit a nu avea efect. Foarte utile împotriva durerii sunt metodele de fizioterapie antialgică:

  • electroterapie de frecvență joasă și medie 
  • masaj sedativ și decontracturant
  • aplicații de parafină
  • biostimulare laser pe punctele dureroase

Embolie pulmonară

Embolia pulmonară (EP) este o afecțiune în care o arteră ce intră în plămâni se blochează din cauza unui cheag de sânge care trece de la picioare sau din alte părţi ale corpului la plămâni; în general, sunt mai multe cheaguri de sânge, nu doar unul singur.

Pe lângă durerea din coșul pieptului, embolia pulmonară poate provoca și următoarele simptome:

  • dificultăți de respirație
  • respirație accelerată
  • tuse uscată, inclusiv tuse cu sânge sau mucus cu sânge
  • durere puternică în piept
  • durere de picioare
  • umflarea picioarelor
  • anxietate
  • amețeală
  • transpiraţie abundentă
  • bătăi neregulate ale inimii

Tratamente pentru durerile sub coaste cauzate de embolia pulmonară

Embolia pulmonară este o afecțiune gravă, care poate deteriora plămânii și alte organe din cauza oxigenului redus în sânge. Riscul de embolie pulmonară poate fi redus prin adoptarea unor măsuri precum:

  • medicamente anticoagulante
  • ciorapi compresivi
  • mărirea mobilității
  • adoptarea unui stil de viaţă sănătos

Embolia pulmonară poate apărea şi în timpul zborurilor lungi, drept care:

  • bea multe lichide
  • ridică-te din poziţia şezut
  • mişcă-ţi picioarele
  • poartă ciorapi compresivi

Institutul american National Heart, Lung si Blood estimează că 30% dintre persoanele care dezvoltă embolie pulmonară vor muri dacă nu primesc tratament. Din fericire, un diagnostic rapid și un tratament corespunzător pot preveni complicațiile. Tratamentele vizează, în principal, stoparea creșterii dimensiunilor cheagului din plămâni și prevenirea formării altor cheaguri. În cazul unei embolii pulmonare severe, medicul va recomanda un tratament mai agresiv - cu trombolitice, care să dizolve cheagurile rapid, dar acestea se folosesc doar când embolia pune în pericol viața bolnavului, deoarece pot produce sângerări masive.

Cancerul pulmonar

Unul dintre simptomele cancerului pulmonar este durerea sub coaste sau durerile toracice, care se agravează când respiri profund, tușești sau râzi. Alte simptome care trebuie luate în considerare: tusea cu sânge, scurtarea respirației, respirația șuierătoare, senzația de sufocare.

În general, atât prezența tumorilor, cât și tratamentul lor produc mari dureri bolnavilor. Tumorile produc dureri prin comprimarea structurilor osoase sau nervoase ori a altor organe; la fel și tratamentele pentru cancer - chimioterapia, radioterapia și intervențiile chirurgicale.

Tratamente pentru durerile sub coastă în cancerul pulmonar

Perspectivele de vindecare a cancerului pulmonar sunt mai slabe decât în alte forme de cancer, aceasta fiind principala cauză a deceselor provocate de cancer atât la bărbați, cât și la femei. Persoanele cu cancer pulmonar în stadiu incipient au șanse mai mari de a fi vindecate, ceea ce subliniază importanța intervenției timpurii. Cancerul pulmonar metastazic sau cancerul care începe într-o zonă și se răspândește în plămâni provoacă durere sub coaste sau în piept.

În cazul durerii de sub coaste provocate de tumori sau metastaze, în funcție de tipul acestora, tratamentul poate fi:

  • medicamentos
  • chirurgical (rezecția tumorii)
  • paliativ - chimioterapie și radioterapie

Dacă durerea nu cedează la medicația uzuală prescrisă, bolnavii se pot adresa unui centru specializat în terapia durerii, unde medici cu atestat în terapia durerii și o echipă multidisciplinară analizează durerea și prescriu un tratament individualizat, discutat și agreat cu pacientul.

Alte cauze ale durerilor de sub coaste pot fi:

  • postura incorectă
  • indigestia
  • constipația
  • apendicita
  • refluxul gastroesofagian
  • litiaza renală
  • colica biliară sau calculii biliari
  • o boală inflamatorie intestinală – precum colita ulcerativă sau boala Crohn
  • afecțiuni hepatice
  • pancreatita
  • infarctul miocardic

Așadar, durerile de sub coaste pot semnala atât probleme minore, precum o indigestie sau o postură incorectă, cât și afecțiuni grave, printre care cancerul și infarctul miocardic. Pentru ca aceste dureri să fie tratate corespunzător, este importantă stabilirea diagnosticului corect. De aceea, îți recomandăm să mergi la medic ori de câte ori ai o asemenea durere, pentru a-i afla cauza și a acționa cât mai din timp pentru remedierea situației.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.