Durerea de plămâni: cauze, simptome, tratament și prevenție

Durerea de plămâni: cauze, simptome, tratament și prevenție

Angelica Craciuneanu

Majoritatea oamenilor au simțit, cel puțin o dată în viață, o durere în partea stângă a pieptului și au crezut că este vorba de durere de plămâni. Specialiștii susțin că folosirea termenului de durere de plămâni pentru orice durere în partea stângă a pieptului este greșită, deoarece plămânii au foarte puțini receptori de durere, deci rareori percep cu adevărat durerea.

Dacă crezi că simți durere de plămâni în partea stângă a toracelui, cel mai probabil ai o durere în piept care poate fi provocată de multe alte lucruri.

Medicii susțin că durerea din partea stângă a toracelui este un simptom, nu o afecțiune în sine. Aceasta poate fi legată de orice organ din piept sau abdomen, inclusiv plămânii, inima și tractul intestinal.

Cauzele durerii de plămâni

Pleurezie

Pleurezia apare atunci când membrana sau pleura care căptușește partea interioară a cavității toracice și a țesutului pulmonar înconjurător devine inflamată, ca urmare a unei infecții pulmonare sau respiratorii. Principalul simptom este o durere toracică ascuțită, adesea însoțită de respirație grea, tuse sau strănut.

Infecţii pulmonare

Durerile în piept pot fi provocate de o serie de infecții pulmonare precum tuberculoza, pneumonia virală sau bacteriană, infecții fungice cum ar fi histoplasmoza și blastomicoza. În cazul acestora pot apărea diferite complicații, de aceea este foarte important să ajungi la un doctor și să primești un tratament adecvat. Simtomele infecțiilor pulmonare pot varia, dar cele mai comune sunt dificultățile de respirație, excesul mucus, tuse cu sau fără sânge, febră și frisoane sau transpirații nocturne.

Astm

Astmul este o afecțiune pulmonară cronică de lungă durată, care constă în căi respiratorii iritabile, înguste și inflamate. În timpul unui atac de astm, vor apărea dureri în piept. Simptomele astmului includ, de asemenea, respirația șuierătoare, dificultățile de respirație și tusea.

Embolism pulmonar

Embolismul pulmonar înseamnă existența unui cheag de sânge în plămâni, care este foarte periculos și prezintă un risc major pentru viața bolnavului. Un embolism pulmonar poate deteriora o parte din plămân, deoarece îngreunează fluxul sangvin și duce la scăderea nivelului de oxigen în sânge. Cele mai frecvente simptome sunt durerea toracică și dificultățile de respirație, dar pot apărea și ritmul cardiac rapid, tusea cu sânge, respirația accelerată, leșinul și scăderea tensiunii arteriale.

În cazul embolismului pulmonar trebuie solicitată asistență medicală de urgență!

Plămâni

Colaps pulmonar

Colapsul pulmonar (pneumotoraxul), numit și plămâni colabați, apare atunci când în zona dintre peretele toracic și plămân intră aer. Această problemă poate fi provocată de expunerea îndelungată la un ventilator sau la aerul condiționat, în urma unei intervenții chirurgicale în zona pieptului sau a abdomenului, după anumite leziuni toracice, boli pulmonare de lungă durată sau din cauza cancerului la plămâni.

Simptomele colapsului pulmonar sunt durerea toracică persistentă, insuficiența respiratorie și stopul cardiac.

Apa la plămâni

Excesul pleural, cunoscut și ca apă la plămâni, reprezintă o acumulare de lichid între plămâni și peretele toracic. De obicei, aceasta nu este o afecțiune în sine, ci o complicație care apare ca urmare a altor probleme grave din organism. Apa la plămâni poate fi cauzată de: insuficiență cardiacă, infecție pulmonară, cancer sau pancreatită.

Pe lângă durerea de plămâni, apa la plămâni provoacă respirație îngreunată, tuse, febră, nivel scăzut de oxigen.

Hiperventilația

Hiperventilația, respirația mult prea rapidă sau prea profundă, apare de obicei în timpul crizelor de anxietate și în cazul atacurilor de panică. De asemenea, se poate să fie o reacție a organismului la anumite condiții neprielnice. În urma hiperventilației apare un dezechilibru între cantitatea de oxigen și cea de dioxid de carbon, ceea ce favorizează ameţeala, amorțelile și furnicăturile în membre, durerea de cap și dificultățile de concentrare.

Consult medical la plămâni

Alte probleme care provoacă durere de plămâni

Pe lângă afecțiunile prezentate mai sus, durerea de plămâni mai poate fi provocată și de costocondrită – inflamarea peretelui toracic. Aceasta apare în urma inflamației cartilajului dintre coaste. Durerea toracică este principalul simptom și apare de cele mai multe ori în urma ridicării de greutăți sau după efectuarea unor exerciții fizice intense.

Afecțiuni cardiace

Și afecțiunile cardiace, precum infarctul, disecția aortică, afecțiunile valvelor inimii sau insuficiența cardiacă, pot provoca durere de plămâni. Simptomele variază în funcție de problemă, dar pe lângă durerea în piept pot apărea dificultăți de respirație, oboseală, transpirații inexplicabile, frisoane sau umflarea picioarelor.

Reumatismul cardiac

Reumatismul cardiac, sau boala cardiacă reumatismală, este o altă posibilă cauză a durerii de plămâni. Aceasta este o complicație a febrei reumatice și poate duce la deteriorarea valvelor inimii. Pe lângă durerea de plămâni și dificultățile de respirație, simptomele acesteia sunt oboseala, capacitatea scăzută de a face exerciții fizice, palpitațiile și umflarea picioarelor.

Zona zoster

Zona zoster reprezintă o reactivare a virusului care provoacă varicela și care rămâne latent în organism o perioadă îndelungată. Infecția apare de obicei pe piept și provoacă o durere intensă, arzătoare, pe o singură parte a pieptului.

Durerea va apărea înainte de prezentarea altor semne ale infecției. La câteva zile după apariția durerii, pot fi semnalate simptome precum erupția roșie dureroasă și mâncărimi. Aceasta va acoperi o secțiune a pieptului, adesea pornind din spate până în față.

Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul din stomac urcă în esofag. Durerea toracică este un semn comun al refluxului gastric și poate fi intensă și de durată, ceea ce îi determină pe unii să-l confunde cu un atac de cord. Alte simptome sunt arsurile, durerile de stomac, indigestia și eructațiile excesive.

De asemenea, inflamația unor organe din cavitatea abdominală poate duce la dureri în piept. Astfel, inflamarea vezicii biliare, a pancreasului, a stomacului sau a intestinelor poate cauza durere în piept pe care să o confundăm cu durerea de plămâni.

Durerea de plămâni și cancerul pulmonar

În cazul în care te-ai întrebat, atunci când ai simțit o durere în stânga pieptului, dacă ar putea fi cancer pulmonar, răspunsul medicilor este că, cel mai probabil, nu ar trebui să îți faci astfel de probleme. Potrivit statisticilor, fumatul este cea mai frecventă cauză a cancerului pulmonar. Fumatul este asociat cu 80 până la 90% din toate cazurile de cancer pulmonar.

Simptomele cancerului pulmonar sunt o tuse care se înrăutățește, tuse cu sânge sau flegmă de culoarea ruginei, răguşeală, pierderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, dificultăți de respirație, oboseală, slăbiciune, infecții pulmonare persistente. 

Durerea de plămâni: simptome care o însoțesc

De cele mai multe ori, durerea de plămâni localizată în spate s-ar putea să fie ușoară și să nu pună nicio problemă. Alteori, însă, putem vorbi de o afecțiune gravă, așa că vizita la medic este obligatorie, mai ales dacă apar simptome precum:

  • durere în piept care iradiază în brațul stâng;
  • tuse cu sânge;
  • învinețirea buzelor și a unghiilor, care poate semnala lipsa exigenului;
  • dificultăți de respirație;
  • febră mare.

În cazuri rare, durerea de plămâni poate ascunde un cancer pulmonar. Printre cele mai comune simptome ale acestei boli se află:

  • schimbări ale vocii care durează mai mult de 3 săptămâni;
  • infecții cronice, precum bronșite sau pneumonii;
  • o tuse care durează mai mult de trei săptămâni;
  • tuse cu sânge;
  • oboseală extremă și stare de slăbiciune;
  • respirație șuierătoare.

Durere/înțepături la plămâni, în spate

În anumite afecțiuni durerea de plămâni se poare resimți și în spate, ca o presiune sau ca o înțepătură. Iată ce boli vin însoțite de acest simptom:

  • tuberculoza sau TBC-ul: în timpul respirației durerea se resimte în piept, dar și în spate. 
  • boli de inimă: în timpul respirației, în angina pectorală, se simte o presiune pe piept, durere în spate, brațe, umeri, gât și maxilar.

Cum se pune diagnosticul în cazul durerilor de plămâni

Pneumologul este specialistul care trebuie să te vadă, atunci când suspectezi că ai probleme pulmonare. La prima vizită, te va întreba siptomele, istoricul medical și îți va face un examen fizic. Ai grijă să dai toate detaliile, inclusiv când a început durerea, se intensifică la efort sau la respirație, mai știi ce a declanșat-o? După această discuție, s-ar putea să îți recomande o serie de teste.

Teste imagistice. Radiografia este prima analiză care se face, atunci când apare durerea de plămâni. Acest examen identifică anomaliile de la nivelul acestor organe, dar dacă rezultatul este normal, iar medicul crede suspectează o afecțiune, s-ar putea să îți recomande și alte analize.

Pasul următor, în această etapă, ar fi efectuarea unui RMN sau a unui computer tomograf. Imaginile obținute în urma acestor teste sunt foarte clare și ajută în stabilirea unui diagnostic.

De folos în bolile pulmonare sunt și analizele de sânge, cum ar fi hemoleucograma completă, care stabilește numărul exact de celule albe ale unei persoane. Un număr prea mare, de exemplu, anunță o infecție în organism.

Un tabel al enzimelor cardiace îi va fi, de asemenea, de ajutor specialistului, pentru a stabili dacă nu cumva durerea de plămâni pe care o simți este cauzată de un infarct sau de o altă problemă cardiacă.

Tratament pentru durerea de plămâni

Dacă întâmpini simtomele descrise mai sus, pentru oricare dintre afecțiunile menționate, este important să consulți un medic. Acesta va recomanda anumite investigații în urma cărora va pune un diagnostic și apoi va prescrie un tratament.

Acesta diferă în funcție de severitatea afecțiunii, cauză și simptome. De exemplu, dacă durerea de plămâni este cauzată de refluxul gastroesofagian, este posibil să trebuiască să îți schimbi dieta și să începi să iei medicamente. Dacă diagnosticul este de embolism pulmonar, este posibil să fie nevoie de spitalizare pentru câteva zile și apoi de un tratament pe termen lung cu agenți de dilatare a sângelui.

Medic cu radiografie a plămânilor

Prevenirea bolilor pulmonare și a durerii de plămâni

Întrucât bolile pulmonare reprezintă o problemă gravă a zilelor noastre, este important să știm cum putem preveni apariția lor și a durerii de plămâni. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te ferești de astfel de probleme!

Nu fuma

Întrucât fumatul reprezintă un risc major pentru problemele pulmonare, renunță la fumat dacă în prezent ai acest obicei. Renunțarea la fumat reduce riscul de cancer pulmonar, chiar dacă ai fumat ani de-a rândul. Opțiunile includ produse de înlocuire a nicotinei, medicamente și grupuri de asistență.

Discută cu apropiații care fumează și încearcă să-i convingi să renunțe la fumat. În cazul copiilor, este important ca educația antifumat să înceapă cât mai devreme, pentru a ști care sunt riscurile la care se supun și să reziste tentației și presiunii supuse de anturaj.

De asemenea, trebuie să eviți fumatul pasiv. Dacă locuiești sau lucrezi cu un fumător, îndeamnă-l să renunțe sau cel puțin să fumeze afară.

Verifică puritatea aerului din locuință

Existența radonului, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului, în aerul pe care îl inhalezi zilnic poate duce la apariția cancerului de plămâni și a altor afecțiuni pulmonare. Este important să testezi aerul din locuință pentru a ști dacă ești expusă la acest gaz periculos.

De asemenea, evită contactul cu substanțe cancerigene și ia măsuri de precauție pentru a te proteja de expunerea la substanțe chimice toxice.

O dietă sănătoasă

Introdu în regimul alimentar cât mai multe fructe și legume. Vitaminele și substanțele nutritive din alimente sunt cele mai bune. Evită să iei doze mari de vitamine sub formă de pilule, deoarece acestea pot fi dăunătoare.

Studiile arată că o dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la prevenirea apariției bolilor pulmonare. Acest lucru se datorează faptului că organismul nostru transformă vitaminele și mineralele în antioxidanți, iar aceștia ajută la prevenirea inflamației căilor respiratorii, ceea ce duce la scăderea riscului apariției anumitor boli pulmonare.

Fă mișcare zilnic

Încearcă să faci exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână, poate chiar în fiecare zi. Plimbările, înotul și mersul pe bicicletă te vor ajuta să îți menții plămânii sănătoși. Plămânii sunt organe care au nevoie să fie utilizați la întreaga lor capacitate, iar acest lucru se realizează prin efort fizic. În cazul unei vieți sedentare, partea inferioară a plămânilor nu este utilizată și astfel se crează un mediu propice apariției germenilor sau bacteriilor, ceea ce poate duce la pneumonie.

Exerciții de respirație profundă

Păstreză-ți plămânii puternici și sănătoși făcând exerciții de respirație profundă. Inhalează profund prin nări cantități mari de oxigen, menține câteva secunde și apoi expiră pe gură. Realizând acest exercițiu, ajuți oxigenul să ajungă în toate secțiunile plămânilor. De asemenea, utilizează diafragma la capacitatea ei maximă. Încearcă să faci astfel de exrciții cât de des posibil.

Nu uita, nu orice durere în piept înseamnă și durere de plămâni, dar este important să fii atentă la simptomele pe care le ai și să consulți un medic pentru un diagnostic corect!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (48)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.