Durerea în dreapta: cauze, simptome și tratament

Durerea în dreapta: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Durerea în dreapta poate fi sâcâitoare și te poate face să te gândești la tot ce e mai rău. Totuși, înainte de a începe să te îngrijorezi nemotivat, cel mai bine ar fi să depistezi cauza reală. Nu te grăbi să îți pui singură diagnosticul cel mai sumbru, pentru că există o mulțime de cauze ale durerii în dreapta.

Iată care sunt cele mai comune cauze pentru care te doare în dreapta!

10 posibile cauze pentru care te confrunți cu durere în dreapta

Apendicita

Apendicita este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii în dreapta, în special atunci când aceasta coboară în abdomenul inferior. Dacă durerea este însoțită de greață, vărsături, febră, diaree care alternează cu constipația și apetit scăzut, atunci ar trebui să consulți de urgență un medic.

Gazele intestinale

Gazele intestinale sunt determinate, în cele mai multe cazuri, de consumul alimentelor greu de digerat, care pot provoca balonare și durere în partea dreaptă. Dacă durerea persistă sau se repetă de fiecare dată când consumi anumite alimente, vizita la medic te-ar putea ajuta să descoperi care e cauza exactă a acestora și ce poți face pentru a evita neplăcerile. Cazurile ușoare pot fi tratate acasă. De exemplu, o dietă sănătoasă și schimbarea stilului de viață te pot ajuta să scapi de problemele digestive.

Vezi 5 alimente pe care ar trebui să le consumi zilnic!

Cancerul de colon

Un alt motiv pentru care nu ar trebui să ignori durerea în dreapta este cancerul de colon, mai ales dacă este însoțită de scaun moale, fără consistență, diaree, constipație, sângerare rectală sau scădere inexplicabilă în greutate. Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui să înceapă la vârsta de 50 de ani și se poate face prin teste cum ar fi coprocultura, colonoscopia sau colonoscopia virtuală. Cea mai bună metodă de screening rămâne colonoscopia, deoarece poate oferi o imagine a întregului colon și poate ajuta la eliminarea precoce a polipilor.

Infecție la rinichi

O infecție la rinichi poate, de asemenea, să fie responsabilă pentru durerea din partea dreaptă a abdomenului inferior. Dacă durerea este însoțită și de disconfort zona lombară sau chiar în zona inghinală,  nevoia de a urina des și durere la urinare, atunci semnele că ar putea fi vorba de o problemă a rinichilor sunt destul de clare încât să te trimită la medic!

Pietre la rinichi

Când pietrele la rinichi încep să se deplaseze, e posibil să apară senzația de durere în partea dreaptă, în lateral sau sub coaste. Dacă durerea este însoțită și de disconfort la urinare, urină cu miros neplăcut, tulbure, și nevoia de urinare frecventă, ia în considerare vizita la medic!

Endometrioza

Crampele menstruale dureroase pot ascunde și o problemă mai gravă. Endometrioza, de exemplu, este o problemă care apare atunci când mucoasa care crește în mod normal în interiorul uterului se formează la exteriorul acestuia. Dacă durerea în dreapta și crampele menstruale, aparent firești, sunt însoțite de durere în timpul actului sexual și sângerări scurte între menstruații, ar trebui să consulți medicul cât mai curând. Endometrioza este o afecțiune care nu se vindecă, dar care poate fi ameliorată cu tratament corespunzător. Netratată, aceasta poate conduce la infertilitate!

Chistul ovarian

Chistul ovarian este un săculeț umplut cu lichid, care apare pe sau în interiorul ovarului. Deși cele mai multe chisturi nu provoacă durere sau disconfort și pot chiar dispărea singure, chisturile ovariene mari pot deveni problematice, fiind însoțite de dureri severe în abdomenul inferior, febră, vărsături, balonare sau slăbiciune și senzație constantă de oboseală.

femeie obosita

Vezi cum tratezi acasă chistul ovarian!

Sarcina extrauterină

Durerea în dreapta poate fi, în unele cazuri, un semn al unei sarcini extrauterine, caz în care vizita la medic nu suportă amânare. Dacă aceasta este însoțită și de scurgeri vaginale anormale, crampe musculare și amețeală, nu ar mai trebui să stai pe gânduri.

Torsiunea ovariană

Torsiunea ovariană are loc atunci când ovarul și, uneori, trompa uterină se răsucesc și opresc alimentarea cu sânge a ovarului. În astfel de cazuri, pe lângă durerea recurentă în dreapta, senzația de greață și durerile în timpul sexului, apare și balonarea constantă. Chiar dacă simptomele pot fi asociate și altor afecțiuni, autodiagnosticarea nu e o soluție. Torsiunea ovariană este o afecțiune gravă și necesită adeseori intervenție chirurgicală!

Boala inflamatorie pelvină

durere abdominala

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că boala inflamatorie pelvină afectează anual aproximativ un milion de femei. Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile cu transmitere sexuală, printre care chlamydia și gonoreea. Durerile ascuțite în partea dreaptă, scurgerile vaginale anormale și durerile în timpul actului sexual sunt simptomele asociate cel mai frecvent cu boala inflamatorie pelvină. Netratată, boala inflamatorie penu ignori starea de disconfort și lvină poate conduce la infertilitate, motiv suficient de puternic să mergi la medic!

Potrivit specialiștilor, durerea abdominală este, în mod surprinzător, unul dintre cele mai frecvente motive ale vizitei la medic. Dacă te confrunți cu dureri în dreapta, iar acestea se repetă și se agravează, analizează-ți dieta, adaugă în alimentație mai multe fibre și grăsimi sănătoase, redu consumul de carne, bea o cantitate suficientă de apă, nu neglija analizele anuale și mergi la medic când simți că ceva este în neregulă!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.